V. Putinas: „Didžiausia Vakarų klaida – NATO plėtimas į Rytus“

Rusijos prezidentas Vladimiras

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas interviu Vokietijos leidiniui „Bild“ kritikavo Vakarų politiką Maskvos atžvilgiu po šaltojo karo.<br>Ria Navosti nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas interviu Vokietijos leidiniui „Bild“ kritikavo Vakarų politiką Maskvos atžvilgiu po šaltojo karo.<br>Ria Navosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 8:17 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:36 AM

„Mes viską padarėme neteisingai, nuo pirmųjų žingsnių, mes neįveikėme Europos susiskaldymo. Prieš 25 metus Berlyno siena griuvo, bet Europos susiskaldymas nebuvo įveiktas, nematomos sienos tiesiog buvo perkeltos į Rytus“, – sakė V. Putinas sausio 5 d. Sočyje duotame interviu.

Anot Rusijos prezidento, „tai sudarė prielaidas būsimiems abipusiams priekaištams, nesupratimui ir krizėms“.

„Griuvus Berlyno sienai, buvo kalbama, kad NATO nebus plečiama į Rytus. Tai sakė NATO generalinis sekretorius, VFR pilietis Manfredas Woerneris“, – pareiškė V. Putinas.

Jis priminė, kad žinomas Vokietijos politikas Egonas Bahras dešimtojo dešimtmečio pradžioje, kalbėdamasis su SSRS vadovybės atstovais, taip pat su Michailu Gorbačiovu, teigė, jog Vidurio Europoje reikia sukurti naują sąjungą.

Pasak Rusijos prezidento, E. Baras tvirtino, kad „NATO kaip organizacija, bent jau jos karinės struktūros, neturi būti plečiama į Rytus“.

V. Putinas taip pat kritikavo priešraketinės gynybos sistemos kūrimą. „Visa tai Europoje daroma Irano branduolinės grėsmės atrėmimo dingstimi“, – sakė jis.

Anot V. Putino, JAV prezidentas Barackas Obama dar 2009 metais pareiškė, jog jeigu Iranas nebekels branduolinės grėsmės, tai nebebus jokio reikalo kurti priešraketinės gynybos sistemos.

V.Putinas Vokietijos leidiniui „Bild“ taip pat teigė, kad Rusija mėgino įspėti NATO nesiimti klaidingų veiksmų Libijoje ir Irake, bet jos nesiklausė ir kaltino antivakarietiška pozicija.

„Mes aktyviai prieštaravome tam, kad vyko, pavyzdžiui, Irake ir Libijoje, kai kuriose kitose šalyse. Mes sakėme: nereikia šito daryti, nereikia ten lįsti, nereikia daryti klaidų, – teigė V. Putinas. – Bet mūsų niekas nesiklausė! Priešingai, manė, kad mes laikomės kažkokios antivakarietiškos pozicijos“. „O dabar, kai jūs turite šimtus tūkstančių, jau milijoną pabėgėlių, kaip manote, ar mūsų pozicija buvo antivakarietiška, ar provakarietiška?“ – klausė žurnalisto Rusijos prezidentas. 

Komentuodamas Vakarų sankcijas Rusijai, įvestas po Krymo prisijungimo, V. Putinas teigė, kad jomis siekiama ne remti Ukrainą, bet stabdyti Rusijos vystymąsi. „Manau, jog tai – kvailas ir žalingas sprendimas“, – sakė jis. 

Paklaustas, kaip jis gali paaiškinti rusams sankcijų, nuo kurių jie kenčia, įvedimą, V. Putinas teigė, kad „Rusijos gyventojai puikiai jaučia ir supranta, kas vyksta“. 

„Napoleonas yra pasakęs, kad teisingumas – tai Dievo įsikūnijimas žemėje. Tad štai: Krymo susijungimas su Rusija – teisingas sprendimas“, – pareiškė V. Putinas, teisindamas Krymo aneksiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.