Garbėtroška banditas El Chapo pats parodė pėdsakus

Tunelį, kuris išvedė narkotikų baroną Joaquino Guzmaną, pravarde El Chapo, į laisvę, jo sėbrai kasė ilgai. Tačiau atgal už grotų jį sugrąžino žmogiškoji silpnybė – garbės troškimas.

J.Guzmanas kelias valandas sėkmingai mėtė pėdas požeminiame nuotekų labirinte (nuotr. dešinėje), kur pametė ginklą, tačiau galiausiai buvo suimtas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Guzmanas kelias valandas sėkmingai mėtė pėdas požeminiame nuotekų labirinte (nuotr. dešinėje), kur pametė ginklą, tačiau galiausiai buvo suimtas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jan 12, 2016, 7:56 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 9:34 AM

„Misija įvykdyta. Mes jį sučiupome“, – penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ triumfuodamas pranešė Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto.

Maždaug prieš pusmetį, liepos mėnesį, šalies vadovas „Twitter“ skelbė kur kas blogesnę žinią: kad žymusis narkotikų baronas paspruko – jau antrą kartą – į laisvę 1,5 km ilgio tuneliu, iškastu po kalėjimo dušu.

Nuo to laiko prasidėjo vieno ieškomiausių pasaulio nusikaltėlių medžioklė. Baimintasi, jog šįkart 58-erių El Chapo (lietuviškai Neūžauga) pramintas narkotikų mafijos bosas pasislėpė ilgam.

Tačiau savo pėdsakus policijai „Sinaloa“ narkotikų karteliui vadovaujantis nusikaltėlis parodė pats.

Garbės trokštantis meksikietis panoro, kad Holivudas susuktų apie jį įspūdingą filmą, ir to paprašė aktoriaus Seano Penno.

Ironiška, kad tokiu nekukliu prašymu J.Guzmanas iškart sukūrė ir filmo pabaigą.

Tiesa, vargu ar tokią, kokios norėjo: nusikaltėlis grįžo už grotų ir netrukus bus perduotas JAV teisėsaugai.

Bosą nugabeno į viešnamį

J.Guzmanas buvo sučiuptas praėjusį penktadienį, kai Meksikos jūrų pėstininkai atliko reidą Meksikos Močiso uostamiestyje. Toje pačioje Sinaloa valstijoje, kurioje J.Guzmanas įkūrė savo kartelį.

Pirmiausia kariai šturmavo El Chapo buveinę. Namą saugojo būrys jo parankinių, kurie čia turėjo nemenką ginklų arsenalą: granatų, automatų, netgi raketų paleidimo sistemų.

Po kruvino susišaudymo penki J.Guzmano sargybiniai buvo nukauti, dar 6 suimti. Vienas jūrų pėstininkas buvo sužeistas.

Tačiau El Chapo sugebėjo pasprukti jam jau pažįstamu būdu – per požeminį nuotekų tunelį. Paskui nusikaltėlį pasileido ir jo pagalbininkas El Cholo.

Vis dėlto pasislėpti nepavyko. Po poros valandų abu bėgliai, jau išlindę iš požeminio labirinto ir pagrobę automobilį, buvo sustabdyti greitkelyje ir skubiai nugabenti į prastos reputacijos motelį, kuriame darbuojasi vietos prostitutės.

Teisėsauga El Chapo nuvedė į motelio kambarį ir prirakino prie lovos su satino patalyne, šalia kurios mėtėsi sekso žaislai.

Atvykus pastiprinimui garsusis nusikaltėlis buvo išvežtas ten pat, iš kur pabėgo liepą, – į sugriežtinto saugumo kalėjimą Altiplane.

Bet netrukus gali būti perkeltas į JAV, nes Meksika nusprendė J.Guzmaną išduoti šios šalies teisėsaugai.

Amerikoje vyras bus teisiamas dėl stambaus masto nusikaltimų. O jeigu J.Guzmanas atsidurs šios šalies sugriežtinto saugumo kalėjime, pabėgti trečią kartą bus beveik nebeįmanoma.

Slaptas susitikimas džiunglėse

Už grotų El Chapo sugrąžino garbės troškimas. Praėjus trims mėnesiams nuo pabėgimo iš kalėjimo jis nusprendė, kad pasaulis privalo išvysti biografinę jo istoriją.

J.Guzmano įsivaizdavimu, kino ekranus turėjo pasiekti nuskurdusio apelsinų pardavėjo, kuris sugebėjo tapti nuožmiu narkotikų kartelio vadu ir ilgai vedžioti teisėsaugą už nosies, portretas.

Štai todėl jis į kalnuotas Meksikos džiungles pasikvietė slapta pasikalbėti Holivudo aktorių S.Penną.

O susitikimas, apie kurį buvo išsiaiškinę Meksikos pareigūnai, ir padėjo sužinoti narkotikų barono slėptuvės vietą.

J.Guzmanas tąsyk davė S.Pennui interviu, kuris šeštadienį buvo išspausdintas žurnale „Rolling Stone“ – dieną po to, kai bėglys buvo sučiuptas.

Kaip rašoma, S.Penno ir El Chapo susitikimas truko net 7 valandas.

„Jis mane pasitiko „krikštatėvio“ apkabinimu, žiūrėjo į akis ir pasakė ilgą pasisveikinimo kalbą ispaniškai. Tiesa, per greitai, kad galėčiau suprasti“, – prisimena Holivudo blogiuku pramintas S.Pennas.

J.Guzmanas aktoriui gyrėsi, kad „tiekia daugiau heroino, metamfetamino, kokaino ir marihuanos nei bet kas kitas pasaulyje“.

„El Chapo man maloniai šypsojosi, – rašė S.Pennas. – Iš tiesų per septynias valandas trukusį pokalbį šypsena nuo jo veido trumpam pradingo tik kelis kartus.

Kaip sakoma apie daug garsių nusikaltėlių, jis tikrai turi nenuginčijamo žavesio.“

J.Guzmanas taip pat paprašė S.Penno sukurti filmą apie jo gyvenimą ir verslą. Be to, susitarė dėl antrojo interviu: kadangi vyrai susitikti akis į akį negalėjo, S.Pennas nusikaltėlį toliau kalbino žinutėmis ir per vaizdo pokalbius.

Aktoriui – jokių kaltinimų?

Surengti susitikimą su narkotikų baronu padėjo ir jame kaip vertėja gurkšnodama tekilą dalyvavo meksikietė aktorė Kate del Castillo. Vis dėlto kol kas neaišku, ar Meksikos valdžia imsis kokių nors teisinių veiksmų prieš ją ar S.Penną.

Dalis žmonių Amerikoje dabar smerkia šį aktorių dėl pasimatymo su El Chapo, kurį jis slėpė nuo teisėsaugos. Tačiau ar tikrai jis padarė ką nors neteisėta?

Pasak JAV teisininkų, S.Pennas neprivalėjo pranešti policijai apie savo susitikimą su El Chapo. Nėra įtvirtintos pareigos padėti teisėsaugai – tik pareiga netrukdyti vykdyti tyrimo.

Be to, S.Pennas negali būti teisiamas kaip nusikaltėlio bendrininkas, nes su El Chapo tik susitiko.

Pats amerikietis tvirtino, kad susitikime su narkotikų baronu jis dalyvavo tik kaip „smalsus žurnalistas“.

„Mano vienintelis interesas buvo užduoti klausimus ir užrašyti atsakymus, kuriuos galėtų įvertinti skaitytojai“, – sakė aktorius.

Tiesa, kai kam aktoriaus ir El Chapo pokalbis pasirodė puiki proga pasijuokti. Viena „Twitter“ vartotoja rašė: „Nemokamas saugumo patarimas visiems narkotikų baronams, kurie slepiasi: atsikratykite visų technologijų ir nesikalbėkite su S.Pennu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.