Tarp išpuolio Stambule aukų daugiausia vokiečių

Vokietijos

Antradienį mirtininko Stambule surengto išpuolio metu žuvo 10 žmonių.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Antradienį mirtininko Stambule surengto išpuolio metu žuvo 10 žmonių.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 3:28 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:03 AM

„Kol kas neturime visos informacijos..., bet baiminamės, kad tarp aukų ir sužeistųjų gali būti ir greičiausiai yra Vokietijos piliečių“, – pareiškė ji žurnalistams.

Pasak A.Merkel, išpuolio aukomis galėjo tapti vokiečių turistų grupė. Vokietijos pareigūnai bendradarbiauja su Turkijos kolegomis, siekiant nustatyti žuvusiųjų tapatybę ir suteikti pagalbą jų artimiesiems. „Artimiausiomis valandomis kalbėsiuosi su Turkijos premjeru (Ahmetu) Davutoglu apie susidariusią padėtį“, – pridūrė ji ir netrukus tai padarė.

Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu telefonu pareiškė užuojautą kanclerei A.Merkel dėl išpuolio Stambule ir patvirtino, kad dauguma žuvusiųjų buvo vokiečiai.

„Davutoglu sakė esąs nusiminęs dėl 10 aukų, kurių dauguma buvo vokiečiai, žūties ir pareiškė užuojautą“ kanclerei, pranešė naujienų agentūra „Anadolu“, cituodama vyriausybės kanceliarijos pranešimą apie premjero pokalbį su A.Merkel telefonu.

Prieš šį pokalbį kanclerė pažymėjo, kad šis išpuolis tik sustiprino Vokietijos ryžtą kovoti su tarptautiniu terorizmu. „Šiandien jis smogė Stambului, yra smogęs Paryžiui, smogęs Tunisui, jau smogė Ankarai“, – sakė ji kalbėdama spaudos konferencijoje po susitikimo su šalyje viešinčiu Alžyro premjeru Abdelmaleku Sellalu.

„Tarptautinis terorizmas dar kartą parodė savo žiaurų ir nežmonišką veidą, ir kartu su liūdesiu, kurį mes, žinoma, jaučiame, jis dar kartą parodė būtinybę imtis ryžtingų veiksmų prieš terorizmą ir galiausiai įveikti šiuos žiaurumus“, – kalbėjo kanclerė. Vokietijos užsienio reikalų ministras Walteris Steinmeieris (Valteris Šteinmejeris) žurnalistams Berlyne sakė, kad Vokietijos vyriausybė palaiko ryšį su Turkijos valdžios pareigūnais.

Jis taip pat pasmerkė šį išpuolį kaip „žvėrišką teroristinį aktą“. „Mes darome prielaidą, kad nukentėjo vokiečiai, negalime atmesti, kad vokiečių yra tarp žuvusiųjų“, – sakė jis.

Netrukus po sprogdinimo ministerija perspėjo Vokietijos piliečius vengti žmonių susibūrimų ir turistų lankomų vietų Stambule. Ji taip pat perspėjo dėl galimos „politinės įtampos ir smurtinių susirėmimų bei teroristinių išpuolių visoje šalyje“, ragindama turistus vengti didelių demonstracijų.

Antradienio išpuolio kaltininkas – siras mirtininkas, susisprogdinęs turistų pamėgtame Stambulo rajone, nužudydamas 10 žmonių ir sužeisdamas 15.

Turkijos ministro pirmininko pavaduotojas Numanas Kurtulmusas (Numanas Kurtulmušas) sakė, kad dauguma žuvusiųjų yra užsieniečiai, bet jų tautybės negalėjo nurodyti. Sprogdintoją jis pavadino Sirijoje 1988 metais gimusiu asmeniu.

Netrukus Danija pasekė Vokietijos pavyzdžiu ir perspėjo savo piliečius vengti turistų gausiai lankomų vietų Turkijoje. Danijos užsienio reikalų ministerija paskelbė šią informaciją savo interneto svetainėje antradienį po mirtino išpuolio Stambulo istoriniame rajone, kur žuvo mažiausiai 10 žmonių ir dar 15 buvo sužeista.

Keliautojams skirtame pranešime sakoma, kad „iki kito pranešimo“ danai turėtų vengti vietų, kuriose susiburia daug žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.