V. Putinas gina B. al. Assadą, bet pripažįsta ir jo klaidas

Rusijos prezidentas Vladimiras

Rusija pasirengusi, jeigu reikės, dalyvauti sureguliuojant Saudo Arabijos ir Irano konfliktą, sako V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija pasirengusi, jeigu reikės, dalyvauti sureguliuojant Saudo Arabijos ir Irano konfliktą, sako V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 9:03 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 9:24 AM

Rusija rugsėjį pradėjo bombarduoti iš oro džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ ir kitų Sirijos sukilėlių pozicijas, padėdama B.al Assado armijai.

Antradienį paskelbtame interviu Vokietijos dienraščiui „Bild“ V.Putinas sakė, kad Maskva pasisako už konstitucinę reformą Sirijoje, o jeigu kiti rinkimai bus demokratiniai, „Assadui nereikės niekur išvykti“ – net jeigu jis jų nelaimės.

„Ir nesvarbu, bus jis prezidentas, ar ne“, – tęsė Rusijos lyderis ir pridūrė manąs, jog „kol kas dar per anksti tai svarstyti“.

„Mes ponui Snowdenui suteikėme prieglobstį; tai buvo sunkiau, nei suteikti Assadui“, – sakė jis, turėdamas omenyje JAV žvalgybos paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną, kurį Rusija priglaudė 2013 metais.

Galingosios valstybės stengiasi pasodinti Sirijos režimą ir opoziciją prie derybų stalo, kad liautųsi jau beveik penkerius metus besitęsiantis karas, nusinešęs 260 tūkst. žmonių gyvybių, bet B.al Assadas laikomas veikėju, kurstančiu didelį susipriešinimą.

Jungtinių Tautų palaikomame plane numatoma, kad konflikto šalys nuo sausio 25 dienos pradės derybas ir kad per šešis mėnesius bus įkurta pereinamojo laikotarpio vyriausybė, o per 18 mėnesių bus surengti rinkimai.

V.Putinas, pradėjęs bombardavimo kampaniją toje karo niokojamoje šalyje rugsėjo 30 dieną, atrodė ginantis savo sąjungininką B.al Assadą, nors pripažino, kad Sirijos prezidentas „padarė nemažai klaidų“ nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą. „Jis nesiekia sunaikinti savo gyventojų.

Jis kovoja su tais, kurie atėjo su ginklu rankose“, – sakė Rusijos vadovas.

„O jeigu nuo to kenčia taikūs gyventojai, tai, manau, kad atsakomybė visų pirma tenka tiems, kurie kovoja su juo ginklu rankose, ir tiems, kurie padeda ginkluotoms formuotėmis“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.