Keistieji JAV raudonsprandžiai juokina ir baugina

Šautuvais apsiginklavę Oregono ūkininkai jau savaitę laiko užėmę valstybinį pastatą. Vyrai tvirtina nepasiduosiantys, kol jų neišklausys valdžia. Bet Amerikai toks protestas kelia tik juoką.

A.Bundy (nuotr. kairėje) subūrė bendraminčius ir su jais Oregone užėmė federalinį pastatą. Dešimtys vadinamųjų raudonsprandžių šąla ir alksta, bet žada nepasitraukti iš rezervato būstinės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. AP nuotr.
A.Bundy (nuotr. kairėje) subūrė bendraminčius ir su jais Oregone užėmė federalinį pastatą. Dešimtys vadinamųjų raudonsprandžių šąla ir alksta, bet žada nepasitraukti iš rezervato būstinės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. AP nuotr.
A.Bundy subūrė bendraminčius ir su jais Oregone užėmė federalinį pastatą. Dešimtys vadinamųjų raudonsprandžių šąla ir alksta, bet žada nepasitraukti iš rezervato būstinės.
A.Bundy subūrė bendraminčius ir su jais Oregone užėmė federalinį pastatą. Dešimtys vadinamųjų raudonsprandžių šąla ir alksta, bet žada nepasitraukti iš rezervato būstinės.
A.Bundy subūrė bendraminčius ir su jais Oregone užėmė federalinį pastatą. Dešimtys vadinamųjų raudonsprandžių šąla ir alksta, bet žada nepasitraukti iš rezervato būstinės.
A.Bundy subūrė bendraminčius ir su jais Oregone užėmė federalinį pastatą. Dešimtys vadinamųjų raudonsprandžių šąla ir alksta, bet žada nepasitraukti iš rezervato būstinės.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 13, 2016, 7:32 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:52 AM

JAV Oregono valstijos valdžia jau savaitę suka galvą, ką daryti su maždaug 20 ginkluotų rančų savininkų, kurie užėmė Malūro nacionalinio gamtos rezervato būstinę.

Šie protestuotojai, kurie save vadina pusiau sukarinta grupuote (anglų k. „militia“), reikalauja paleisti fermerius tėvą ir sūnų, kurie buvo sulaikyti už žolės deginimą federalinėse žemėse.

Įdomu tai, kad patys degintojai teismo sprendimą sutinka ramiai, o raudonsprandžiais vadinamų ūkininkų grupuotė mosuoja šautuvų vamzdžiais.

Viskas, regis, dėl to, kad šiems protestuotojams labiau rūpi ne teisingumas, o noras nuversti apygardos, valstijos ir federalinę valdžią ir įkvėpti judėjimus visoje Amerikoje.

Tik visa bėda, kad energingieji maištininkai savo planų kruopščiai neapgalvojo: rezervato būstinėje užsibarikadavę protestuotojai šią savaitę jau pritrūko maisto.

Vieniems amerikiečiams tyčiojantis iš šios grupuotės ketinimų, kiti klausia: gal jau metas raudonsprandžius paskelbti teroristais?

Pasiryžo apginti ūkininkus

„Mes rengiamės čia būti metų metus.

Tikrai. Tai ne koks nors neapgalvotas sprendimas. Mes būsime čia, kiek reikės“, – tvirtino kartu su dviem broliais ir grupe kitų bendraminčių pastato užėmimą suorganizavęs Ammonas Bundy.

40-mečio vyro ir jo brolių pavardė Oregono valstijos valdžiai tikrai žinoma. Jų tėvas Clivenas Bundy jau anksčiau kivirčijosi su federaline valdžia dėl gyvulių ganymo teisių.

Dabar tėvas sveikina savo atžalas, kurios stojo ginti už žolės deginimą federalinėse žemėse nubaustų dviejų Oregono valstijos ūkininkų.

Protestuotojai reikalauja paleisti neseniai pakartotinai sulaikytus 73 metų Dwightą Hammondą ir jo sūnų 46-erių Steveną Hammondą.

Prieš trejus metus šie du vyrai buvo nuteisti ir įkalinti dėl padegtų valstybinių žemių. Sūnus už grotų sėdėjo metus, o tėvas – tris mėnesius.

Tačiau neseniai teismas nutarė, kad jų bausmė buvo per trumpa, ir planuoja kiekvienam padegėjui skirti dar po ketverius papildomus metus kalėjimo.

Toks sprendimas įsiutino kraštutinių dešiniųjų grupių atstovus ir jie stojo ginti padegėjų šūkaudami, kad ūkininkai elgėsi tiktai taip, kaip buvo būtina, – saugojo savo teritoriją nuo plintančių piktžolių. Esą valstijos valdžia juos baudžia neteisėtai.

Būtent todėl A.Bundy su bendraminčiais užėmė Malūro nacionalinio gamtos rezervato būstinę ir dabar tvirtina, kad protestuotojai iš čia išeis tik tada, kai „žmonės vėl galės naudotis savo žeme ir ištekliais be baimės – kaip laisvi vyrai ir moterys“.

„Niekas nepasibaigs tol, kol mes iš valstybės neatgausime žemių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ ryžtą demonstravo A.Bundy.

Rūpi tikrai ne degintojai

Tačiau vargu ar šie pusiau sukarintos grupuotės nariai tikrai taip nuoširdžiai rūpinasi nubaustais fermeriais.

Rezervato būstinės užėmimas – greičiau jau mėginimas nuversti federalinę valdžią, kurios autoriteto šie įsiutę barzdylos nepripažįsta, ir pakurstyti bendraminčių judėjimus visoje šalyje.

Dar labiau baugina tai, kad šie ginkluoti vyrai nusiteikę dėl savo tikslų kovoti aršiai. A.Bundy neslėpė, kad negailėtų kulkų, jei policija nuspręstų šturmuoti užimtą būstinę.

O jo brolis Ryanas žengė dar toliau. Jis pareiškė esantis „pasiryžęs žudyti ir būti nužudytas“, jeigu tik prireiks.

Kitas brolių Bundy bendražygis kalbėjo visai kaip džihadistas prieš teroro ataką: „Atėjau čia numirti.“

Akivaizdu, kad tokie pareiškimai tikrai neleidžia vietos gyventojams ramiau miegoti.

Apygardos šerifas liepė nesiartinti prie užimto pastato, kol situaciją į savo rankas perėmęs Federalinis tyrimų biuras (FTB) nutars, ką su šiais protestuotojais daryti.

Sukarintų grupių aktyvėjimas

Įvykiai Rytų Oregone turi ir platesnę reikšmę. Jie privertė atkreipti dėmesį į valdžia nepatenkintas kraštutines dešiniąsias grupes, kurių pastaruoju metu Amerikoje vis daugėja.

Nors A.Bundy suburtų ginkluotų fermerių gauja palyginti maža, tokių pusiau sukarintų grupių šalyje yra ne viena. Jų skaičius ėmė augti nuo 2008-ųjų, kai JAV prezidentu buvo išrinktas demokratas Barackas Obama.

Skaičiuojama, kad Amerikoje yra maždaug 1,2 tūkst. valdžiai priešiškų grupuočių. 276 jų yra pusiau sukarintos. Augimas įspūdingas – 2008-aisiais tokių judėjimų JAV tebuvo 42.

Kai kurie šių grupuočių nariai pabrėžia esantys baltieji, turintys krikščioniškas šaknis.

Nemažai jų priešinasi federalinei valdžiai ir tikisi pakeisti Konstituciją jėga.

O dauguma jų priešinasi tam, ką vadina „naująja pasaulio tvarka“, ir dažnai vadovaujasi sąmokslo teorijomis.

Pavyzdžiui, tiki, kad teroristinius išpuolius – tokius kaip 2001 metų rugsėjo 11-osios atakos Niujorke ir Vašingtone – suplanuoja pati valdžia.

Kodėl? Ogi tam, kad pagerintų savo įvaizdį ir dirbtinai susikurtų priešų.

Racionaliai derėtis su tokiomis grupuotėmis sunku, o bandyti nuraminti karštakošius jėga irgi nėra geriausias sprendimas. Įsiutę raudonsprandžiai ginklais švaistosi lengva ranka.

Galbūt todėl FTB delsia ir laukia, kol Malūro rezervato būstinėje įsitaisę rančų savininkai patys nuleis šautuvo vamzdžius ir grįš namo.

Ryžtas pamažu blėsta?

Ir iš tiesų atrodo, kad rezervato būstinę užėmusių protestuotojų ryžtas kiek prislopęs.

Šios savaitės pabaigoje šios pusiau sukarintos grupės nariai jau atrodė prislėgti.

„Man reikia grįžti namo, – skundėsi vienas ūkininkas. – Aš turiu karvių, kurios išsilakstė ir kažkur dingo.“

Be to, rezervato būstinę užėmusius protestuotojus kankina šaltis ir alkis.

Šie fermeriai pasirūpino ginklais, tačiau nepagalvojo, kad vien pykčiu ant valstijos valdžios sotus nebūsi.

Taigi iš pradžių kone apie perversmą skelbę vyrukai po poros dienų socialiniuose tinkluose jau pateikė kuklius prašymus tiesiog atnešti maisto.

Į pagalbą atskubėjo bendraminčiai rančų savininkai. Kažkas atnešė keptos mėsos, kitas ūkininkas vėlyvą vakarą atvilko visą puodą sriubos.

„Ačiū, kad padėjote. Mes buvome labai alkani“, – vėliau dėkojo A.Bundy.

Prašo fermerių išvykti

Tačiau svetingumą barzdotiems protestuotojams rodo ne visi. Harnio apygardos, kurioje vyksta šie neramumai, gyventojai nori, kad A.Bundy su savo bendražygiais išvyktų.

Taip mano net tie, kurie pritaria šios grupuotės idėjai dėl federalinių žemių išdalijimo žmonėms.

„Broliai Bundy, keliaukite namo“, – skelbia raginimai plakatuose, kurie dabar kabo ant daugybės stulpų Harnio apygardoje.

Gyventojai piktinasi, kad grupė maištingų ūkininkų trikdo jų įprastinį gyvenimą. Antai daliai vaikų nevyksta pamokos, aplink rezervato būstinę jau savaitę neveikia jokios įstaigos – nenorima rizikuoti.

„Mūsų vaikai neina į mokyklą jau savaitę. Ir dėl ko? Juk jiems reikia mokytis“, – piktinosi viena motina.

Kita Harnio apygardos gyventoja pasakojo, kad jos vaikai nuolat atkakliai klausinėja apie protestuotojus – situacija baugina mažylius.

Vietos žmonės beveik sutartinai mano, kad šautuvais mojuojantys ir apie „pasiryžimą mirti“ kalbantys rančų savininkai šį kartą žengė per toli.

„Labai daug priemonių dėl tokio nedidelio tikslo, – galvą purtė Robertas Salsbery. – Pritariu jų tikslams, bet tik ne taktikai.“

Aktyvistai ar teroristai?

Ir kai kurie JAV analitikai šią savaitę uždavė įdomų klausimą: ar šie šautuvais ginkluoti ir pastatą užgrobę vyrai tikrai gali būti laikomi piliečių teisių aktyvistais? Gal juos vis dėlto reikėtų vadinti teroristais?

Juk vargu ar A.Bundy, kuris kuria vaizdo klipus, raginančius griebti ginklus ir užimti valstybinius pastatus, telpa į aktyvisto kategoriją. Be to, jį palaikančių žmonių grupė yra „pasiruošusi panaudoti ginklus, jeigu tik to prireiks“, ir savo veiksmais šiurpina vietos gyventojus.

Jei išgirstumėte tokią istoriją, greičiausiai pamanytumėte, kad tai dar vienas „Islamo valstybės“ džihadistų žingsnis. Tačiau taip elgiasi brolių Bundy vadovaujami amerikiečiai, kurie esą nepatenkinti valstijos valdžios kišimusi į žmonių gyvenimą.

Analogiški pavyzdžiai verčia susimąstyti: o jeigu taip elgtųsi ne baltieji ūkininkai, o pažeidžiamesnės JAV socialinės grupės – juodaodžiai ar Amerikos musulmonai? Ar tuomet jie vis dar būtų vadinami aktyvistais? O gal sąvoka būtų pakeista ir jie jau taptų teroristais, nusikaltėliais, ekstremistais ar banditais?

Kol kas JAV politikai vengia nepatogios tiesos ir vadovaujasi paties A.Bundy mušimusi į krūtinę: „Mes tikrai ne kokie nors teroristai.“ Bet tikrai aišku viena: šiems barzdotiems įsiutusiems vyrukams su šautuvais jau nebetinka taikumo įspūdį kurianti aktyvistų etiketė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.