Dėl saugumo sumetimų Prancūzijos žydai raginami nedėvėti kepurių

Praėjus keletui dienų po Marselyje įvykusio pasikėsinimo prieš žydiškų šaknų turintį asmenį, vienas iš įtakingiausių Prancūzijos žydų bendruomenės vadovų pataria vyrams laikinai nenešioti kipų, rašo „Vice News“.

„Marselyje gyvena antra didžiausia Prancūzijos žydų bendruomenė. Tai – žydiškas miestas, jame gausu žydų mokyklų, verslo bei kultūros centrų. Kol kas jų niekas nepuolė“, – sakė S.Ghisle'as – Meilhacas.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
„Marselyje gyvena antra didžiausia Prancūzijos žydų bendruomenė. Tai – žydiškas miestas, jame gausu žydų mokyklų, verslo bei kultūros centrų. Kol kas jų niekas nepuolė“, – sakė S.Ghisle'as – Meilhacas.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Užpultasis 35 metų mokytojas Benjaminas Amsellemas savo kipos neslėpė. Būtent dėl to jį užpuolęs paauglys žinojo, kad vyras žydas.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Užpultasis 35 metų mokytojas Benjaminas Amsellemas savo kipos neslėpė. Būtent dėl to jį užpuolęs paauglys žinojo, kad vyras žydas.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Yusufas policijai teigė, kad jam buvo gėda, kad nesurado savyje užtektinai jėgų nužudyti mokytojo.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Yusufas policijai teigė, kad jam buvo gėda, kad nesurado savyje užtektinai jėgų nužudyti mokytojo.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Po praėjusių metų sausį vykusių teroristinių išpuolių Paryžiuje Izraelio prezidentas Benjaminas Netanyahu pakvietė vietos žydus persikelti gyventi į Izraelį<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Po praėjusių metų sausį vykusių teroristinių išpuolių Paryžiuje Izraelio prezidentas Benjaminas Netanyahu pakvietė vietos žydus persikelti gyventi į Izraelį<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 12:14 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:47 AM

Ragina atsisakyti kipų

Kipa (taip pat vadinama jarmulka) – plona apvali kepuraitė, kurią visi žydai privalo dėvėti. Taip pripažįstama, kad žmogus yra žemiau Dievo.

Tiesa, dėl saugumo sumetimų kai kurie įtakingi žydų bendruomenės nariai ragina laikinai atsisakyti šių kepuraičių.

„Raginu Marselio žydų bendruomenę laikinai nenešioti kipų – taip galbūt išgelbėsime gyvybių“, – sakė Zvi Ammaras, žydų tikinčiųjų reikalais užsiimančios tarybos prezidentas.

Jo nuomone tai būtina padaryti dėl „išskirtinės situacijos“.

Prieš keletą dienų įvykusioje atakoje 15 metų jaunuolis puolė žydiškų šaknų turintį mokytoja bei su mačete bandė jį nužudyti.

Pats vaikinas sakė, kad tai darė „Alacho vardu“. Taip elgtis jį įkvėpė teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“.

Išdavė kepurėlė

Z.Ammaro pareiškimas Prancūzijos žydų bendruomenėje sukėlė tikrą audrą.

„Vėl atgimė diskusijos dėl kipos devėjimo“, – tikino Samuelis Ghisle'as – Meilhacas, Paryžiaus politikos studijų instituto profesorius. Jis teigė, kad daug žydų kilmės prancūzų jau prieš tai slėpė savo jarmulkas po gaubtuvais, skrybėlėmis ar kepurėmis.

Užpultasis 35 metų mokytojas Benjaminas Amsellemas savo kipos neslėpė. Būtent dėl to jį užpuolęs paauglys žinojo, kad vyras žydas.

Vaikinas savo mačete subadė vyro nugarą ir pabėgo. Mokytojui pasisekė, kad jis buvo šalia metro stotelės – jį greitai pastebėjo praeiviai, kurie ir iškvietė policiją.

Pasak liudininkų, B.Amsellemas gynėsi Tora, kuri jam ir padėjo šiek tiek apsiginti nuo sunkesnių sužalojimų.

Kurdų kilmės įtariamasis Yusufas iškart buvo išvežtas į Paryžiuje esančius Teisingumo rūmus, kur jį apklausė pareigūnai.

Gyvenimo be kipų neįsivaizduoja

„Marselyje gyvena antra didžiausia Prancūzijos žydų bendruomenė. Tai – žydiškas miestas, jame gausu žydų mokyklų, verslo bei kultūros centrų. Kol kas jų niekas nepuolė“, – sakė profesorius S.Ghisle'as – Meilhacas.

Specialistas mano, kad kipų slėpimas gali padėti apsaugoti žydiškų šaknų turinčius vaikus.

„Vis dėlto neįsivaizduoju savo galvų nepridengiančių rabinų. Man taip pat neaišku, kada bus nuspręsta vėl leisti žmonėms nešioti kipas?“ – savo nuomonę dėstė profesorius.

Dauguma su Z.Ammaru nesutinka

Didžioji dalis Prancūzijos žydų bendruomenės nesutinka su Z.Ammaro pasiūlymu.

Prancūzijos žydų institucijų taryba pareiškė, kad Z.Ammaras šiuo siūlymu pasiduoda „džihadistams“. Šios organizacijos prezidentas Robertas Cukiermanas ragina „nepasiduoti ir kovoti“.

Vyriausiasis Prancūzijos rabinas Haimas Korsia taip pat nesutinka su Z.Ammaro idėja.

„Kipos devėjimas – individualus pasirinkimas, kurio neturėtų diktuoti baimė“, – tikino H.Korsia. Rabinas taip pat ragino Marselio futbolo gerbėjus kitose miesto varžybose pasirodyti su kepurėmis ir taip išreikšti paramą Prancūzijos žydams.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie siūlymo nedėvėti jarmulkų nepasmerkė. Prancūzijos žydų institucijų tarybos narė Michele Teboul sakė, kad ji nesmerkia šios idėjos, nes ji iš tiesų gali padėti apsaugoti žydus.

Penkiolikmetis dėl išpuolio nesigaili

Yusufas policijai teigė, kad jam buvo gėda, kad nesurado savyje užtektinai jėgų nužudyti mokytojo. Jis taip pat sakė, kad didžiavosi savimi.

Tyrėjai teigė, jog vaikinas su savimi turėjo ir dar vieną peilį, kuriuo norėjo žudyti jį sulaikyti bandžiusius pareigūnus. Tiesa, to jam padaryti nepavyko.

Penkiolikmečio šeima bei draugai teigė, kad jis – pavyzdingas studentas. Vis dėlto policija sako, kad vaikinas nėra nekaltas.

Jis radikalizavosi skaitydamas teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ propagandinius puslapius internete.

„Aš neatstovauju „Islamo valstybei“ – jie atstovauja mane“, – tyrėjams gyrėsi Yusufas.

Prancūzijoje esančios bausmės dėl teroristinių išpuolių itin sunkios. Tiesa, nepilnamečiams jos perpus mažesnės. Jei Yusufas bus pripažintas kaltu, jam grės iki penkerių metų nelaisvės.

Antisemitizmo pagausėjo

Pagrindiniai Prancūzijos politikai vis dar nepasisakė dėl Z.Ammaro pateikto pasiūlymo. Tos nuomonės, kurios sklando viešojoje erdvėje, yra neutralios.

„Žydų bendruomenė pati turi nuspręsti, kaip jai gyventi“, – sakė Marselio meras Jeanas – Claude'as Gaudinas.

Vyriausybės atstovas Stetphane'as Le Follas teigė, kad valstybė atsižvelgs į padažnėjusius antisemitinius išpuolius ir sieks apsaugoti visus piliečius.

Paskutiniu metu Prancūzijoje itin padaugėjo išpuolių prieš žydiškų šaknų turinčius asmenis. 2012 metais 23 metų Mohammedas Merahas vykdė žydų šaudynes Tulūzoje bei Montobanoje. 2015 metų sausį Paryžiuje teroristams įkaitais paėmus košerinio maisto parduotuvėje besilankiusius žmones žuvo keturi asmenys.

Žydų kilmės žmonių užpuolimų būta ir Marselyje. Prieš keletą mėnesių 56 metų mokytoją subadė trys vaikinai. Vienas jų dėvėjo marškinėlius su grupuotės „Islamo valstybė“ simbolika.

Po praėjusių metų sausį vykusių teroristinių išpuolių Paryžiuje Izraelio prezidentas Benjaminas Netanyahu pakvietė vietos žydus persikelti gyventi į Izraelį. Net 8000 tūkstančiai jų taip ir padarė. Tai – rekordinis iš Prancūzijos emigravusių žydų kilmės asmenų skaičius.

Parengė Audrius Ričkus 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.