Vokietijoje – netikėtas „Mein Kampf“ knygos populiarumas

Praėjusį penktadienį Vokietijos knygynų lentynose po 70 metų pertraukos pasirodė Adolfo Hitlerio autobiografinė knyga „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“), rašo „The Washington Post“. Nors kai kas manė, kad norinčių įsigyti knygą neatsiras, kai kurie knygynai jau užsakinėja papildomą leidinio tiražą.

Adolfas Hitleris „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“)<br>Reuters nuotr.
Adolfas Hitleris „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“)<br>Reuters nuotr.
Lutzas Bahmannas<br>Reuters nuotr.
Lutzas Bahmannas<br>Reuters nuotr.
Johanna Wanka<br>AFP nuotr.
Johanna Wanka<br>AFP nuotr.
Adolfas Hitleris „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“)<br>AFP nuotr.
Adolfas Hitleris „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“)<br>AFP nuotr.
Adolfas Hitleris „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“)<br>AFP nuotr.
Adolfas Hitleris „Mein Kampf“ (lietuviškai „Mano kova“)<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-01-14 14:25, atnaujinta 2017-06-11 03:32

BBC pranešė, kad dauguma didžiųjų Vokietijos knygynų atsargiai žiūri į šį leidinį, kai kurie jų užsakė tik vieną knygos kopiją ir neplanuoja jos reklamuoti. O ir mažesni knygynai nededa vilčių į tai, kad ši knygą atneš pelno. Taip galvojama dėl to, kad „Mein Kampf“ susilaukė kritikos dar nespėjus jos išleisti.

„Ši knyga yra per daug pavojinga visuomenei“, – teigė literatūros istorikas Florian Sepp.

Daugumoje valstybių „Mein Kampf“ nėra uždrausta, tačiau Vokietijos pareigūnai laikė ją atokiau nuo visuomenės. Kopijos buvo saugomos Bavarijos bibliotekoje.

Remiantis Vokietijos įstatymais, kūrinių autorinės teisės galioja 70 metų. Ir kaip tik šių metų pradžioje, sausio mėnesį, baigė galioti „Mein Kampf“ autorinės teisės.

Išleista knyga nėra originali Hitlerio knygos versija. Tai anotuotas leidinys, kuriame yra ekspertų pastabų ir komentarų.

Praėjusią savaitę išleista anotuota „Mein Kampf“ versija sulaukė pasisekimo. Pradžioje šio leidinio buvo atspausdintos 4 tūkst. kopijų, tačiau jau yra užsakyta 15 tūkst. šios knygos egzempliorių.

Penktadienį pasisakė Vokietijos švietimo ministrė Johanna Wanka. Ministrė mano, kad niekas neturi paslėpti šios knygos. Paprastai tokie draudimai turi atvirkštinį efektą. Taip pat, ji siūlė pamokų metu nagrinėti Hitlerio „Mein Kampf“. Ministrė teigė, kad mokytojai gali parodyti mokiniams kaip Hitleris nebijojo skleisti savo destruktyvių minčių. 

Dauguma manė, kad fiurerio knyga gali kelti pavojų moderniai Vokietijai. Kiti teigė, kad draudimas išleisti knygą dar kartą padarytų ją paslaptingesnę ir įdomesnę skaitytojams.

Knyga išleista jautriu momentu. Kraštutinės dešinės demonstracijos prieš atvykėlius neslopsta. O kritikai baiminasi, kad iš naujo išleista nacių eros knyga paskatins neapykanta prieš musulmonus ir kitus užsieniečius. 

Dešiniųjų pažiūrų rašytojas, Akifas Pirincci, neseniai buvo pasisakęs per kassavaitinį anti-emigracinį protestą, vykusį Rytų Vokietijoje, kad „koncentracijos stovyklos deja nebeegzistuoja“. Jis buvo pertrauktas. Prieš migrantus nusiteikusio „Pegida“ judėjimo lyderis Lutzas Bachmannas atsiprašė už tai, kad leido rašytojui kalbėti. 

L.Bachmannas žinomas ir dėl kito gėdingo įvykio:praėjusiais metais jo nuotrauka, kurioje jis vaizduojamas su Hitlerio ūsais, paplito po internetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.