Lenkijos valdžiai – vyskupo antausis

Priešingai nei ES vadovybė, Lenkijos katalikų bažnyčios vyskupų konferencija vis dar nemato pavojaus šalies demokratijai ir giria vyriausybę. Išsišoko tik vienas valdžios veiksmų išgąsdintas vyskupas.

Kartu su TTP veiksmus remiančiais lenkais demonstracijose dalyvauja ir kunigai.<br>R.Butrimo nuotr.
Kartu su TTP veiksmus remiančiais lenkais demonstracijose dalyvauja ir kunigai.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jan 15, 2016, 6:50 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:43 AM

Europos Komisija (EK) trečiadienį nusprendė imtis prieš Lenkiją precedento neturinčių veiksmų – bus tiriama, ar naujoji šalies vyriausybė nepažeidžia demokratijos principų.

Apie tokį tyrimą ES vadovai paskelbė susirūpinę dėl Lenkijos Seime naktimis priimamų įstatymų, varžančių opozicijos teises, ir dėl gausių protesto demonstracijų.

Tikisi daugiau privilegijų

Tai, kad tėvynėje vyksta negeri dalykai, patvirtino ir vyskupas Tadeuszas Pieronekas, vyriausybės politiką pavadinęs „prieštaraujančia teisingumui ir skaldančia tautą“.

O kai valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis protestuotojus pavadino blogąja tautos dalimi, T.Pieronekas save viešai priskyrė prie minėtų „blogųjų“.

Jis – vienas iš nedaugelio kunigų, ryžusių pasmerkti TTP veiksmus. Tuo metu dauguma dvasininkų ir toliau giria šią partiją bei jos suburtą vyriausybę.

Kunigai tikisi, kad katalikiška partija tesės pažadus stiprinti Bažnyčios vaidmenį, padidins jai finansavimą ir suteiks papildomų privilegijų.

Spėjama, kad Bažnyčia remia TTP dėl pažadų didinti jai finansavimą, ketinimų visiškai uždrausti abortus ir dirbtinį apvaisinimą, o tikybą įtraukti į privalomų abitūros egzaminų sąrašą.

Siųs į Varšuvą kontrolierius

EK pirmą kartą Bendrijos istorijoje nusprendė siūlyti priemones, turinčias „padėti stiprinti teisę“ konkrečioje bloko šalyje.

Komisija siųs į Varšuvą ekspertus, kurie analizuos, ar Konstitucinio tribunolo (KT) ir žiniasklaidos reformos nepažeidžia demokratijos principų.

Jei EK nustatys, kad reformos valdančiajai TTP suteikia per didelius įgaliojimus ir sumenkina opozicijos galias, bus prašoma pokyčius atšaukti.

To nepadarius Lenkijai grės nuobaudos – pirmiausia balsavimo teisės Europos Vadovų Taryboje atšaukimas.

„Mes nusprendėme, kad Komisija atliks pirminį šio klausimo vertinimą teisinės valstybės požiūriu“, – teigė EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas, kurio manymu, naujoji Lenkijos vyriausybė negerbia KT „privalomų vykdyti sprendimų“, o tai „yra svarbi problema bet kurioje teisinėje valstybėje“.

Spėjama, kad Bendrijos vadovai tokių skubių drausminimo priemonių prieš Lenkiją ėmėsi pasimokę iš patirties su Vengrija.

Pastarojoje šalyje, kur šeimininkauja premjeras Viktoras Orbanas, valdantieji iš dešiniųjų partijos „Fidesz“ irgi įvedė panašius demokratijos suvaržymus, o ES į tai reagavo vien gėdinimais ir pabarimais, bet jie buvo ignoruojami.

Be to, prieš Lenkiją griežtesnių priemonių nuspręsta imtis todėl, kad ši šalis yra didžiausia iš vadinamųjų naujųjų ES narių.

Kalbama, kad jeigu ES nereaguos į demokratijos principų laužymą Lenkijoje, tokiu keliu gali esą pasukti ir kitos pokomunistinės šalys.

Varšuva, žinoma, pyksta. Lenkijos premjerė Beata Szydlo vakar ramino visuomenę, esą rizikos, kad EK gali taikyti sankcijas šaliai, nėra: „Komisija negali nieko nubausti.“

Dvasininkas šaipėsi iš ES

Be to, TTP į pagalbą skuba Bažnyčia.

Vloclaveko vyskupas Wieslawas Meringas jau nusiuntė laišką Europos Parlamento pirmininkui Martinui Schulzui, kuriame užsipuolė jį dėl pareiškimo, kad TTP Lenkijoje vykdo valstybės perversmą.

Vyskupas pareiškė, kad TTP laimėjo rinkimus į Seimą ir teisėtai vykdo tautos valią, o svetur gyvenantis M.Schulzas neva nieko nesupranta ir „praleido progą patylėti“.

Laiško pabaigoje W.Meringas pridūrė, kad šiuo metu Briuselyje „nėra aukštos klasės politikų“ ir kad ES vadovai užsiima ne savo reikalais.

Galiausiai, siekdamas įgelti vokiečiui, W.Meringas laišką pasirašė ne kaip Vloclaveko, o kaip Leslau – taip šį miestą Antrojo pasaulinio karo metu buvo pervadinę naciai – vyskupas.

Lenkijos žiniasklaida iš karto priminė, kad W.Meringas prieš Seimo rinkimus buvo vienas aktyviausių TTP rėmėjų. Po pergalės jam net viešai padėkojo partijos lyderis J.Kaczynskis.

Be to, W.Meringas yra nuolatinis radijo „Radio Maryja“ svečias. Jis šioje populiariausioje katalikiškoje stotyje be perstojo giria TTP ir peikia opoziciją.

Radijo „Radio Maryja“ įkūrėjas kunigas Tadeuszas Rydzykas laikomas įtakingesniu nei daugelis šalies vyskupų. Apžvalgininkai teigia, kad be šio radijo paramos TTP nebūtų laimėjusi rinkimų.

Atsidėkodamas J.Kaczynskis nuolat kalba „Radio Maryja“ eteryje, o T.Rydzyką yra pavadinęs pergalės rinkimuose bendraautoriu.

J.Kaczynskio ir T.Rydzyko raginami kunigai aktyviai dalyvauja vyriausybės šalininkų demonstracijose, giria valdančiuosius per pamokslus bažnyčiose, katalikiškoje žiniasklaidoje.

Dalies apžvalgininkų nuomone, dvasininkų politikavimas peržengė visas neutralumo ribas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.