ES smerkia „didelį nerimą keliantį“ akademikų suėmimą Turkijoje

[[ge:lrytas:lrytas:533190]]

Peticija pavadinimu „Mes nedalyvausime šiame nusikaltime“ supykdė prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.<br>AFP nuotr.
Peticija pavadinimu „Mes nedalyvausime šiame nusikaltime“ supykdė prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2016, 2:45 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 11:57 PM

„Veiksmai prieš Turkijos akademikus, pasirašiusius deklaraciją apie veiksmus Turkijos pietryčiuose yra itin didelį nerimą keliantis reiškinys, – sakoma Europos Komisijos atstovės Majos Kocijančič pranešime. – Jie jau nebėra sulaikyti, bet atitinkamos procedūros tebesitęsia“.

Turkijos policija penktadienį sulaikė mažiausiai 18 akademikų, pasirašiusių peticiją, kurioje kritikuojami kariniai veiksmai kurdų dominuojamuose pietryčiuose, ir tuo vėl sužadino nerimą dėl saviraiškos laisvės šalyje.

Dabartiniai areštai vyko per reidus prieš 21 akademiką; šie mokslo vyrai kaltinami „teroristinės propagandos“ skleidimu, kai jie pasirašė peticiją, smerkiančią karinę operaciją prieš kurdų sukilėlius.

Pirmiausia buvo suimti 15 akademikų ir dėstytojų iš Kodžaelio universiteto, netoli Stambulo, vėliau savo biuruose buvo sulaikyti trys Uludaho universiteto Bursos provincijoje akademikai; jie buvo paleisti tik po tardymo, trukusio visą dieną, pranešė penktadienį vėlai vakare naujienų agentūra „Dogan“.

„Patvirtindami, kad griežčiausiai smerkiame visų formų teroro atakas, taip pat ir PKK (Kurdistano darbininkų partijos) ..., mes vėl tvirtiname, kad kovojant su terorizmu privaloma visiškai laikytis įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę, taip pat ir žmogaus ir humanitarinių teisių srityse“, – nurodoma EK atstovės pranešime.

„Saviraiškos laisvės privaloma laikytis pagal Kopenhagos politinius kriterijus; gąsdinanti atmosfera prieštarauja tam, – sakoma pranešime. – Mes tikimės, kad Turkija užtikrins, jog jos įstatymai būtų vykdomi tokiu būdu, kuris atitiktų Europos standartus, apibrėžtus Europos žmogaus teisių konvencijoje, ir Europos žmogaus teisių teismo praktiką“.

Turkijos teisėsauga ketvirtadienį pradėjo platų tyrimą dėl 1200 akademikų 90-yje šalies universitetų pasirašytos peticijos, kuria esą skleidžiama „teroristinė propaganda“ bei „kurstoma neapykanta ir nesantaika“.

Peticija pavadinimu „Mes nedalyvausime šiame nusikaltime“ supykdė prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, nes joje Ankara raginama nutraukti „tyčines žudynes ir kurdų bei kitų to regiono gyventojų trėmimą“.

Turkija kariauja totalinį karą su separatistine Kurdistano darbininkų partija (PKK), rengiamos karinės operacijos su komendanto valandomis, siekiant išvaryti sukilėlius iš kelių pietrytinių urbanizuotų vietovių.

Kurdų aktyvistai tvirtina, kad dėl pernelyg didelės jėgos panaudojimo žūva dešimtys civilių; tad karinėms operacijoms daugelis turkų nepritaria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.