Iranui atšaukiamos tarptautinės sankcijos

Šeštadienio vakarą Tarptautinės atominės energetikos agentūros(TATENA) ekspertai patvirtino, kad Iranas įvykdė visus reikalavimus dėl branduolinės programos įgyvendinimo. Tai reiškia, kad šiai šaliai panaikinamos tarptautinės sankcijos.

Svarbią žinią Vienoje vykusioje konferencijoje paskelbė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.<br>AP nuotr.
Svarbią žinią Vienoje vykusioje konferencijoje paskelbė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-16 22:39, atnaujinta 2017-06-10 23:22

Šią žinią Vienoje vykusioje konferencijoje paskelbė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini.

Dar praėjusių metų liepą Irano ir galingosios pasaulio šalys susitarė dėl Teherano branduolinės programos, todėl pastarąjį pusmetį ekspertai stebėjo, kaip vykdomi įsipareigojimai.

Gavus teigiamą ekspertų vertinimą, reiškia, kad Iranas nuo šiol oficialiai grįžtą į ekonominę areną.

Iranas pagal sutarimą turėjo smarkiai suvaržyti savo branduolinę programą ir sutikti su griežtomis JT inspekcijomis, kad bet kokie jo mėginimai pasigaminti branduolinį ginklą taptų neįmanomi ir nesunkiai susekami.

Mainais palaipsniui buvo atšauktos Iranui taikomos JT ir Vakarų sankcijos, smaugiančios Irano naftos eksportą ir 78 mln. gyventojų turinčios šalies ekonomiką.

Diplomatinės pastangos dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos prasidėjo 2013 metais, kai į valdžią Irane atėjo prezidentas Hassanas Rouhani. Tų metų lapkritį buvo suderinta laikinoji sutartis, bet pernai buvo praleisti du galutiniai terminai, iki kurių ketinta pasirašyti ilgalaikę sutartį.

Balandį derybų šalys pasiekė didelį proveržį, susitarusios dėl galutinės sutarties gairių ir tikėjosi ją užbaigti derinti iki birželio 30 dienos, bet galutinis terminas buvo dar dukart atidėtas.

Nuo balandžio daug teisinių ir techninių ekspertų dėjo dideles pastangas, kurpdami itin sudėtingą ir techninių detalių gausią sutartį, kad ji būtų veiksminga.

Vėliau derybos įstrigo dėl sankcijų švelninimo tikslaus kalendoriaus ir Irano noro, kad būtų atšauktas jam Jungtinių Tautų paskelbtas įprastinės ginkluotės embargas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.