Vaistų skandalas Prancūzijoje: mirė eksperimento dalyvis

Vyras, kurio smegenys

Sekmadienį mirė vyras, kurio smegenys žuvo dėl rimto šalutinio poveikio per vaistų tyrimus Prancūzijoje.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Sekmadienį mirė vyras, kurio smegenys žuvo dėl rimto šalutinio poveikio per vaistų tyrimus Prancūzijoje.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-17 17:44, atnaujinta 2017-06-10 22:15

Penki kiti savanoriai, kurie buvo hospitalizuoti prieš savaitę, kai tas vaistų tyrimas pasisuko tragiška linkme, yra „stabilios būklės“, sakoma šalies vakaruose esančio Reno ligoninės pareiškime.

Naujų vaistų bandyme dalyvavusiems asmenims buvo pažeistos smegenys – vienam mirtinai, o kitam – negrįžtamai, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos ministrė Marisol Touraine ir vienas neurologų.

Šeši savanoriai buvo paguldyti į ligoninę praėjusią savaitę, po pirmosios vieno preparato bandymų fazės; jie vartojo naują Portugalijos farmacijos bendrovės „Bial“ sukurtą priemonę tokiems nuotaikos sutrikimams kaip nerimas gydyti.

Pasak S.Touraine, 90 tiriamųjų grupę, kuriai buvo duota šio vaisto, sudarė vyrai nuo 28 iki 49 metų amžiaus; dar 30 asmenų buvo skirtas placebo – priemonė be veikliosios medžiagos.

Bandymo dalyviams buvo skirtos skirtingos dozės; hospitalizuotas šešetas priklausė grupei, kuri vartojo naująją priemonę „reguliariai“.

Reno ligoninės, kurioje vyko bandymai, neurologijos skyriaus vadovas Pierre'as-Gilles'is Edanas nurodė, kad be minimo asmens su žuvusiomis smegenimis, trys asmenys patyrė „negalią, kuri gali būti negrįžtama“, o dar vienam iškilo neurologinių problemų.

„Tai precedento neturintis atvejis“ Prancūzijoje, pažymėjo ministrė S.Touraine.

Ji pažadėjo „atskleisti“, kas dėlto atsakingas ir pridūrė: „Sukrėtimas yra dar didesnis dėl to, kad iki klinikinio tyrimo jame dalyvavę asmenys buvo sveiki“.

Pasak S.Touraine, naujasis vaistas veikia natūralius organizme esančius receptorius, vadinamus endokanabinoidais, kurie reguliuoja nuotaiką ir apetitą, bet tai nėra kanapėse aptinkama medžiaga.

Anksčiau žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų kad minimas vaistas, kurio pavadinimas neskelbiamas, bandytas kaip skausmą malšinanti priemonė kanapių pagrindu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.