Musulmonų dvasininko pakurstytas paauglys nusipjovė ranką

Pakistane buvo sulaikytas musulmonų dvasininkas, kuris apkaltino vieną paauglį Dievo niekinimu, o šis atgailaudamas nusipjovė sau ranką, skelbia „The Guardian“.

Berniukas teigė, kad ranką nusipjovė iš meilės Mahometui.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Berniukas teigė, kad ranką nusipjovė iš meilės Mahometui.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2016, 6:45 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:49 PM

Penkiolikmetis Anwaras Ali ranką sau dalgiu nurėžė praėjusį pirmadienį,  po to, kai dalyvavo religiniame susirinkime vietinėje mečetėje.

Shabiras Ahmedas paragino tuos, kas nemyli pranašo Mahometo, labiausiai gerbiamo žmogaus islamo religijoje, išdrįsti ir pakelti ranką.

A.Ali neteisingai išgirdo klausimą ir pakėlė ranką, o aplinkui pasigirdo nuostabos šūksnių choras. Tuo metu musulmonai šventė Mahometo gimtadienį, kurio metu tikintieji skaito pranašui skirtas eiles ir dainuoja dainas.

Sh.Ahmedas, mažame miestelyje Pundžabo provincijoje esančios mečetės dvasininkas, išvadino berniuką „Dievo niekintoju, kurį būtų galima ir nužudyti“.

Policijos pareigūnas N.Ahmedas sakė, kad jautrus paauglys nuskubėjo namo ir sugrįžo nešinas lėkšte, ant kurios buvo jo ranka – ją A.Ali įteikė mulai.

Policija bylą prieš dvasininką užregistravo praėjus penkioms dienoms po incidento, kai šį įvykį aprašė laikraščiai, ir teigė, kad negalėjo imtis skubių veiksmų, nes niekas nepateikė kaltinimo.

Vis dėlto miestelio gyventojas Sajidas Ali tvirtino, kad mula buvo sulaikytas po šiurpaus įvykio, tačiau vėliau policija jį paleido dėl kitų dvasininkų spaudimo.

Jis taip pat teigė, kad berniukui buvo suteikta tik pati elementariausia medicinos pagalba  – klinikoje jam buvo aptvarstyta  žaizda.

„Mula neturi jokios teisės naudotis musulmonų emocijomis ir tikrinti jų meilę pranašui. Minėjimo metu susidariusi atmosfera paauglį taip prislėgė, kad jis buvo priverstas padaryti tokį žingsnį“, – sakė S.Ali.

Bet berniukas teigė nieko nesigailintis.

„Padariau tai iš meilės pranašui Mahometui“, – sakė jis, o A.Ali tėvas Muhammadas Ghafooras tvirtino, kad didžiuojasi savo sūnumi.

Dvasininkas buvo sulaikytas remiantis kovos su terorizmu įstatymu, skirtu išvengti žiaurumo kurstymo.

Nepagarba islamui Pakistane yra itin jautri tema, nes ten folkloro didvyriais laikomi žmonės, kurie žudė, kad apsaugotų šios religijos garbę.

Pakistano įstatymai Dievo niekinimą laiko nusikaltimu. Šios šalies įstatymus ne kartą pasmerkė žmogaus teisių grupės, teigiančios, kad religinės mažumos būna neteisingai apkaltinamos, arba žmonės tokiais kaltinimais žarstosi įsiplieskus asmeniniams ginčams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.