A. Litvinenkos sūnus: „Tėvo žudikus saugo Rusijos valstybė“

Nužudyto buvusio KGB agento

„Tai buvo nepaprastai sudėtinga žmogžudystė, kuriai buvo pasitelktas ypač sudėtingas žudymo ginklas“, – trečiadienį teigė buvusio Rusijos šnipo sūnus A. Litvinenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Tai buvo nepaprastai sudėtinga žmogžudystė, kuriai buvo pasitelktas ypač sudėtingas žudymo ginklas“, – trečiadienį teigė buvusio Rusijos šnipo sūnus A. Litvinenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2016, 6:56 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 2:25 PM

Anatolijus Litvinenka pasisakė prieš paskelbiant nepriklausomų ekspertų atlikto tyrimo dėl jo tėvo nužudymo ataskaitą. Pusę metų trukusio Jungtinės Karalystės aukščiausiojo teismo teisėjo sero Roberto Oweno tyrimo rezultatai bus paskelbti ketvirtadienį. Tyrimu, kuriame liudijo dešimtys liudininkų, buvo siekiama išsiaiškinti, kas yra atsakingas už A. Litvinenkos nužudymą.

„Tai buvo nepaprastai sudėtinga žmogžudystė, kuriai buvo pasitelktas ypač sudėtingas žudymo ginklas“, – trečiadienį teigė buvusio Rusijos šnipo sūnus.

A. Litvinenka mirė 2006 metais Londono ligoninėje, būdamas 43 metų. Įtariama, kad jis buvo nunuodytas į arbatą įpiltu radioaktyviu poloniu, kai viename Londono viešbutyje susitiko su dviem rusais, buvusiais kolegomis – Dmitrijumi Kovtunu ir Andrejumi Lugovojumi.

Prieš mirtį A. Litvinenka apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną užsakius jo žmogžudystę. Maskva neigia bet kokius jai mestus kaltinimus ir atsisako išduoti abu įtariamuosius.

Buvusio Rusijos šnipo žmogžudystė sulaukė pasaulinio dėmesio, tačiau A. Litvinenkos žmona Marina turėjo kovoti ilgus metus, kad būtų surengtas viešas tyrimas. Pasak M. Litvinenkos, V. Putinas privalės reaguoti į tyrimo išvadas.

„Jei šie vaikinai D. Kovtunas ir A. Lugovojus įvykdė žmogžudystę, jis (V. Putinas) privalės reaguoti, kadangi jis juos gynė“, – teigė A. Litvinenkos žmona, pridūrusi, kad po tyrimo išvadų paskelbimo ji reikalaus atsakymo iš Rusijos prezidento.

A. Litvinenkos šeima pabėgo iš Rusijos 2000 metais ir paprašė prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje. A. Litvinenka buvo politinis aktyvistas, rašęs straipsnius, kritikuojančius V. Putiną. Jis taip pat dirbo Britanijos žvalgybos tarnyboje MI6, kuriai suteikė informacijos apie Rusijoje klestintį organizuotą nusikalstamumą.

Pranešama, kad Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas sušaukė saugumo pareigūnų susitikimą, kurio metu svarstė galimus valstybės veiksmus po žmogžudystės tyrimo ataskaitos paskelbimo.

Tuo metu A. Litvinenkos sūnus Anatolijus, baiginėjantis politikos ir Rytų Europos studijas universitete, teigia norįs gyventi pagal priešmirtinį tėvo norą.

„Svarbiausias dalykas, kurio tėvas mane išmokė, yra būti sąžiningam, ginti tai, kas yra teisinga, būti geru žmogumi. Manau, kad tai bus geriausias būdas jį pagerbti“, – pridūrė A. Litvinenkos sūnus Anatolijus.

Savo ruožtu V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį pareiškė, kad Britanijos atlikto tyrimo rezultatai nėra aktuali tema Kremliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.