Lenkija vėl šokiruoja: sumanė kovos su vyrų nevaisingumu planą

Lenkijos vyriausybę suformavusi katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) nenustoja šokiruoti neįprastomis idėjomis ir pareiškimais tėvynainių bei užsieniečių.

Lenkijos vyrams bus siūloma nebenešioti glaudžių, ir tapti labiau vaisingais.<br>E.Butrimo nuotr.
Lenkijos vyrams bus siūloma nebenešioti glaudžių, ir tapti labiau vaisingais.<br>E.Butrimo nuotr.
Lenkijos vyrams bus siūloma nebenešioti glaudžių, ir tapti labiau vaisingais.<br>E.Butrimo nuotr.
Lenkijos vyrams bus siūloma nebenešioti glaudžių, ir tapti labiau vaisingais.<br>E.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Jan 24, 2016, 9:31 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 7:14 AM

Prieš kelias dienas sveikatos apsaugos viceministras Jaroslawas Pinkas pasiūlė gimstamumą didinti, nurodant vyrams nebenešioti glaudžių, nesėdėti ant šildomų sėdynių automobiliuose ir nelaikyti įjungto kompiuterio ant kelių. Anot ministro, visi šie veiksniai lemia vyrų lytinių organų perkaitimą, o tai gali turėti lemtingos reikšmės spermatozoidų kokybei ir nevaisingumui.

J.Pinko teigimu, dirbtinis apvaisinimas prieštarauja katalikiškai etikai ir yra skirtas vien moters nevaisingumui gydyti. Bet vis dažniau poros negali pastoti dėl vyrų kaltės, o šių vaisingumą esą galima padidinti, eliminuojant lytinių organų perkaitimą.

Viceministras subūrė darbinę ekspertų grupę, kuriai nurodė paruošti kovos su nevaisingumu planą. J.Pinkas prasitarė, kad norėtų, jog apie aptemptų glaudžių, šildomos automobilio sėdynės ir ant kelių laikomo kompiuterio grėsmę berniukai būtų supažindinami nuo pat mažens.

Buvęs ilgametis Lenkijos dirbtinio apvaisinimo medikų draugijos pirmininkas Slawomiras Wolczynskis išjuokė viceministro siūlymus. Profesorius pareiškė, jog medikai senai nustatė, kad vyrų lytinių organų perkaitimas turi neigiamą įtaką spermatozoidų aktyvumui, tačiau jokiais tyrimais nėra įrodyta, kad nedėvint glaudžių galima išsigydyti nevaisingumą.

S.Wolczynskio tegimu, vaisingumo problemų turintys vyrai dažniausiai jau tokiais gimsta, ir šildoma sėdynė ar nešiojamas kompiuteris ant kelių nedaro esminės įtakos. Profesorius pareiškė, jog, siūlydama vyrams nebedėvėti glaudžių ,Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija apsijuoks visame pasaulyje.

Varšuvoje neabejojama, kad TTP ieško alternatyvaus nevaisingumo problemų sprendimo, siekdama pateisinti dirbtinio apvaisinimo programos likvidavimą. Prieš dirbtino apvaisinimo finansavimą valstybės lėšomis protestavo bažnyčia, tvirtinanti, kad toks pastojimo būdas išvis turi būti uždraustas, kaip prieštaraujantis katalikybės etikai.

Vos suformavusi vyriausybę, TTP likvidavo valstybinę dirbtinio apvaisinimo programą, taip atsidėkodama bažnyčiai už tai, kad ši Seimo rinkimuose ją parėmė. Pagal minėtą programą valstybė finansuodavo nevaisingų porų pastangas susilaukti vaikų, taikant dirbtinį apvaisinimą.

Vien per dvejus metus, kai ši programa galiojo, vaikų susilaukė daugiau kaip keturi tūkstančiai neturtingų porų, anksčiau neįstengusių pasinaudoti privačių apvaisinimo klinikų paslaugomis.

TTP ignoruoja ekspertų tvirtinimus, kad dalis porų vaikų gali susilaukti vien dirbtinio apvaisinimo būdu. Ekspertų tvirtinimams kurti lieka ir vyskupai, raginantys bevaikes poras dažniau melstis ir pasikliauti liaudiška medicina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.