Afrika gedi jaunos fotografės, kurią pakirto teroristų šūviai

Šeima ir kolegos gedi talentingos jaunos fotografės Leila Alaoui, kurią nužudė keturi ginkluoti džihadistai iš grupuotės „al-Qaeda“ atakos metu populiarioje kavinėje Burkina Fase, rašo „The Independent“.

Šeima ir kolegos gedi talentingos jaunos fotografės Leila Alaoui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šeima ir kolegos gedi talentingos jaunos fotografės Leila Alaoui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Ji buvo labai stipri. Nepaisant savo prastos būklės, ji neabejojo, kad išgyvens, ,“ – pasakojo Y.Alaoui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Ji buvo labai stipri. Nepaisant savo prastos būklės, ji neabejojo, kad išgyvens, ,“ – pasakojo Y.Alaoui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Tą dieną buvo daug meilės. Daugybe žmonių atvyko į kapines,“ – pasakojo L.Alaoui pusseserė.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
„Tą dieną buvo daug meilės. Daugybe žmonių atvyko į kapines,“ – pasakojo L.Alaoui pusseserė.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Merginos draugai ir šeima pasakojo, kad ji aistringai norėjo pažinti kitokias tradicijas turinčias šalis, rases, religijas ir lytis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Merginos draugai ir šeima pasakojo, kad ji aistringai norėjo pažinti kitokias tradicijas turinčias šalis, rases, religijas ir lytis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 27, 2016, 7:08 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:15 AM

Daugiau nei 1 tūkst. moterų bei žmogaus teisių gynėjų atsisveikino su jauna menininke. Jos laidotuvės vyko Marakeše, o merginos mirtis šokiravo visą Afriką. Prancūzų kilmės marokiečių fotografė L.Alaoui buvo viena iš „al-Qaeda“ išpuolio aukų.

Ataka vyko Uagadugu įsikūrusioje „Cappuccino Café“. Atakos metu žuvo 30 žmonių, dar daugiau buvo sužeista.

Organizacija „Amnesty International“ apie menininkės mirtį pranešė praėjusio pirmadienio rytą. L.Alaoui buvo lauke prie kavinės su „Amnesty International“ darbuotoju ir vairuotoju Mahamadi Ouedraogo.

Šis keturių vaikų tėvas irgi žuvo atakos metu. Po išpuolio teroristai pasiėmė įkaitus ir nubėgo į netolimai esantį prabangų viešbutį. Šeštadienio rytą antiteroristinių pajėgų ekspertams pavyko nutraukti šią įkaitų dramą. Apgulties metu visi keturi teroristai buvo nušauti.

Fotografę užpuolikai spėjo du kartus sužeisti šūviais į koją ir vieną kartą – į krutinę. L.Alaoui po operacijos buvo atgavusi sąmonę ir gebėjo bendrauti su tėvais. Tačiau mergina vėliau patyrė širdies smūgį.

Siekė suvienyti pasaulį

L.Alaoui gimė Prancūzijoje, tačiau išsikraustė gyventi į Maroką. Vėliau ji fotografijos mokėsi Niujorke. Merginos draugai ir šeima pasakojo, kad ji aistringai norėjo pažinti kitokias tradicijas turinčias šalis ir suprasti, kodėl tarp skirtingų rasių, religijų ir lyčių žmonių kyla nesutarimai.

33 metų menininkė dirbo „Amnesty International“. Organizacijoje mergina užsiėmė projektu, susijusiu su moterų teisėmis Afrikoje. Kai L.Alaoui mirė Burkina Faso ligoninėje, už daugiau nei 4 tūkst. kilometrų Paryžiuje turėjo įvykti jos paskutinių darbų paroda.

Parodos tema buvo įvairių žmonių portretai iš skirtingų Maroko bendruomenių.

L.Alaoui pusseserė Yalda Alaoui pasakojo, kad savo gimtojoje šalyje menininkė po truputi pradėjo tapti sekamu pavyzdžiu.

„Ji atstovavo arabų moterims šiame meno pasaulyje, vaizdavo imigraciją ir moterų teises,“ – pasakojo Y.Alaoui. – Šiandien Maroke jos vardu vyko demonstracijos. Daugiau nei 2,1 tūkst. straipsnių parašyta apie ją. Taip pat šiandien Prancūzijos parlamentas pagerbė ją tylos minute. Deja, visa tai nepadės man susigrąžinti artimiausios pusseserės, kuri man buvo kaip sesuo. Mes buvome labai artimos.“

Kovojo už moterų teises

Organizacija paviešino keletą nuotraukų, kurias L.Alaoui padarė paskutinėmis savo gyvenimo dienomis.

„Amnesty“ prisirišo prie menininkės, nes ji savo ankstesniuose darbuose sugebėjo išryškinti atstumtų bendruomenių vidinę jėgą.

„Leila buvo nepaprasta jauna moteris. Mes norėjome su ja dirbti, nes ji turėjo ypatingą talentą bei didelę aistrą padėti moterims, mergaitėms ir atstumtiems žmonėms. Ji siekė papasakoti jų istorijas ir kovojo dėl jų teisių,“ – apie merginą pasakojo „Amnesty International“ atstovybės Burkina Fase direktorius Yves'as Traore.

„Būdama stipria moterimi, ji norėjo parodyti visoms, kad moterys yra pačios savo likimo kūrėjos, ne aukos. Mes skaudžiai išgyvename jos netektį,“ – teigė Y.Traore.

„Gulėdama ligoninėje ji vis klausinėjo apie savo vairuotoją. Niekas neišdrįso pasakyti, kad jis žuvo. Ji nesijaudino dėl savęs ir tėvams vis tvirtino, kad jai viskas bus gerai,“ – prisiminimais dalinosi L.Alaoui pusseserė.

Fotografavo pabėgėlius

Fotografė taip pat dirbo ties projektu, kurio tikslas buvo padėti pabėgėliams perplaukti Viduržemio jūrą ir pasiekti Europą. Prieš didžiąją Europos pabėgėlių krizę, L.Alaoui dirbo su Jungtinių Tautų aukštesnioji pabėgėlių komisija ir Danijos pabėgėlių taryba.

Ji norėjo, kad žmonės suprastų prieglobsčio ieškotojų padėtį Libane.

„Aš nesiekiu parodyti pabėgėlių pažeidžiamumo ir skurdžios jų padėties. Kai kas nors pasižiūri į tave, tu tiesiog pastebi žmogų tokį, koks jis yra – tikrą, stiprų ir gražų. Aš nenoriu, kad mane laikytų maloningąja,“ – aiškino menininkė.

Trečiadienį surengtas L.Alaoui laidotuves jos pusseserė apibūdino kaip „sunkią, tačiau gražią dieną“.

„Tą dieną buvo daug meilės. Daugybe žmonių atvyko į laidojimo ceremoniją,“ – pasakojo Y.Alaoui.

„Ji yra įrodymas, kad džihadistai gali nužudyti bet kurį, nepaisant to ar jis yra musulmonas, ar ne. Jie nėra tie, kurie atstovauja islamui,“ – tikino Y.Alaoui.

Parengė Ugnė Jurgelevičiūtė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.