Nėščiosioms pavojingas virusas grasina jau dviem žemynams

Pietų Amerikoje paplitęs Zikos virusas dabar grasina jau dviejuose žemynuose įsikūrusiai 21 šaliai. Vakcinos kol kas nėra, o ypatingą pavojų virusas kelia nėščioms moterims.

Zikos virusą platina uodai, kurie aptinkami visose Šiaurės, Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse, išskyrus Čilę ir Kanadą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Zikos virusą platina uodai, kurie aptinkami visose Šiaurės, Centrinės ir Pietų Amerikos šalyse, išskyrus Čilę ir Kanadą.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, „The Washington Post“, BBC ir „Lietuvos rytas“ inf.

Jan 27, 2016, 7:31 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 3:15 AM

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, kad uodų platinamas virusas gali išplisti visose Pietų, Centrinės ir Šiaurės Amerikos šalyse, išskyrus Kanadą ir Čilę. Tik šiose dviejose valstybėse nėra uodų, kurie perneša šį virusą.

Nors gripą primenantys jo simptomai nėra sunkūs, o daugumai užsikrėtusiųjų jie išvis nepasireiškia, Zikos virusas gali sukelti pražūtingus padarinius nėščioms moterims.

Per pastaruosius keturis mėnesius vien Brazilijoje užfiksuoti mažiausiai 4 tūkst. atvejų, kai Zikos virusu užsikrėtusioms nėščiosioms gimė vaikai su neišsivysčiusiomis smegenimis ir mažesne galva.

Dėl to PSO jau kurį laiką pataria nėščioms moterims susilaikyti nuo kelionių į Pietų ir Centrinės Amerikos šalis, o jeigu to padaryti neįmanoma, konsultuotis su gydytoju ir visaip stengtis išvengti uodų įkandimo.

Kai kurios šalys jau ėmėsi ir drastiškų priemonių. Antai Salvadoras paragino visas šeimą planuojančias moteris susilaikyti nuo nėštumo net iki 2018 metų. Dėl tokio raginimo sutriko net ir šios uolių katalikų šalies Bažnyčia.

„Moralė sako, kad žmonės negali reguliuoti savo gyvybės perdavimo. Tačiau Bažnyčia negali prieštarauti tam, kas kelia gyvybės ar mirties klausimą“, – svarstė San Salvadoro arkivyskupijos kunigas Hectoras Figueroa.

Labiausiai viruso paliestoje Brazilijoje jau užfiksuota daugiau nei 1 mln. atvejų. Tad nenuostabu, kad artėjant Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms, kuriose šią vasarą laukiama apie 500 tūkst. turistų, valdžia ketina imtis išskirtinių saugumo priemonių.

Virusą platinantys uodai dauginasi stovinčiame vandenyje, tad brazilai ketina jau dabar pradėti masinę vandens telkinių dezinfekciją ir tęsti ją per olimpiadą.

O turistams, susiruošusiems į Pietų Ameriką, patariama dengti kūną drabužiais, naudoti uodus atbaidančias priemones ir miegoti po tinkleliais.

Vis dėlto Zikos viruso atvejai jau užfiksuoti ir Jungtinėje Karalystėje, į kurią užkratą parsivežė trys moterys, keliavusios po Kolumbiją, Surinamą ir Gajaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.