Aktyvistų maištą nuslopino policija

Beveik mėnesį trukęs JAV Oregono valstijos ūkininkų protestas buvo nutrauktas mirtimi. Teisėsaugos pareigūnai suėmė aštuonis ginkluotus maištininkus, o vienas jų žuvo nuo pareigūno paleistos kulkos.

FTB ir Harnio apygardos policijos pareigūnai buvo priversti paleisti ugnį į jiems ginklu pasipriešinusių aktyvistų grupelę.<br>AP nuotr.
FTB ir Harnio apygardos policijos pareigūnai buvo priversti paleisti ugnį į jiems ginklu pasipriešinusių aktyvistų grupelę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-01-28 05:43, atnaujinta 2017-06-10 01:04

Malūro nacionalinio gamtos rezervato būstinėje užsibarikadavusios grupuotės narius Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai sulaikė važiuojančius į susitikimą su bendruomene.

Ginkluotų ūkininkų grupuotės lyderis Ammonas Bundy ir jo sekėjai ketino su vietos gyventojais aptarti, ką pastarieji mano apie teisę į valdžios kontroliuojamas federalines žemes.

Mat pilietinių teisių aktyvistais save vadinančios grupuotės protestą paskatino 73 metų Dwighto Hammondo ir jo sūnaus 46 metų Steveno Hammondo sulaikymas už žolės deginimą federalinėse žemėse.

Žūtį patvirtino duktė

A.Bundy vadovaujami ūkininkai rezervato būstinę laikė užėmę jau nuo sausio 2 dienos, bet dabar, regis, jų protestas jau skaičiuoja paskutines dienas.

FTB pranešė suėmusi protesto lyderį, jo brolį Ryaną Bundy ir dar 6 protestuotojus.

Kiekvienam jų bus pateikti kaltinimai trukdymu pareigūnams atlikti savo veiksmus, jėgos panaudojimu ir grasinimais.

Vienas suimtųjų per suėmimą buvo sužeistas ir nugabentas į ligoninę, bet policija pranešė, kad jo gyvybei pavojus negresia.

O neoficialiu grupuotės atstovu spaudai laikytas Robertas Finicumas per pareigūnų operaciją buvo nušautas. Žūtį patvirtino ir jo duktė.

„Jis niekada nebūtų nieko nuskriaudęs, bet jis tikėjo laisve ir žinojo, kokia grėsmė su tuo susijusi“, – dienraščiui „The Oregonian“ teigė Arianna Finicum Brown.

55 metų kaubojaus skrybėlę ir ginklą visuomet nešiojęs R.Finicumas atstovaudavo protestuotojams per spaudos konferencijas ir kalbėdamas su žurnalistais.

Vietos gyventojai patenkinti

Tačiau likę A.Bundy grupuotės nariai, kurie nepateko į pareigūnų rankas, bent jau vakar ketino ir toliau leisti dienas rezervato būstinėje.

„Jie žadėjo, kad viską išspręs taikiai, o dabar vienas kaubojus yra negyvas. FTB moka tik kariauti“, – pykčio neslėpė valstybiniame pastate užsibarikadavęs Jasonas Patrickas.

Tiesa, vietos gyventojai džiūgauja, kad bent jau dalis pastatus okupavusių ūkininkų buvo sulaikyti. Oregoniečiai jau seniai piktinosi, kad pareigūnai gana abejingai stebi grupuotės elgesį.

Net ir tie Harnio apygardos gyventojai, kurie sutiko su A.Bundy dėl ydingos federalinių žemių valdymo politikos, baiminosi, kad užsibarikadavimas gali baigtis smurtu.

„Džiaugiuosi, kad FTB įsiklausė į bendruomenės nerimą ir teisingai reagavo į neteisėtą ekstremistų veiklą“, – pareiškė Oregonui atstovaujantis senatorius Jeffas Merkley.

Grasino atsakyti kulkomis

Grupuotei vadovavusių brolių tėvas Clivenas Bundy pagarsėjo dar 2014 metais, kai pats priešinosi pareigūnams, norėjusiems išvaryti ūkininkus iš nelegaliai federalinėje žemėje įkurtos ganyklos.

„Mano sūnūs – geri žmonės ir jie norėjo tik padėti. Baisiai gaila, kad žmonės nieko nenorėjo sužeisti, o dabar į juos šaudo policija“, – vakar sielojosi C.Bundy.

Bet nepanašu, kad Malūro rezervato būstinę užėmusi grupuotė buvo tokia taiki. Sausio pradžioje jos lyderis A.Bundy tikino, kad per policijos šturmą nebijotų atsakyti ir kulkomis.

O jo brolis R.Bundy neslėpė, kad kova su federaline valdžia tiki taip stipriai, kad nebijo žudyti arba būti nužudytas. (AP, „The New York Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.