Pabėgėlių krizė: vokiečių radikalai jaučiasi it inkstai taukuose

Daugelis vokiečių pasmerkė Frauke Petry, kai partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) lyderė pasiūlė šaudyti į migrantus, neteisėtai kertančius šalies sieną. Bet šios politinės jėgos reitingai nuosekliai auga.

40-metė F.Petry pernai per vidinį pučą nuvertė nuosaikesnę AfD vadovybę ir jau pusmetį vadovauja šiai populiarėjančiai partijai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
40-metė F.Petry pernai per vidinį pučą nuvertė nuosaikesnę AfD vadovybę ir jau pusmetį vadovauja šiai populiarėjančiai partijai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-02 11:01, atnaujinta 2017-06-09 12:38

AfD – kraštutinių dešiniųjų partijos, pasisakančios prieš migraciją ir apskritai visą ES, vadovė F.Petry Vokietijoje sukėlė tikrą audrą, kai paragino šalies pasieniečiams suteikti teisę paleisti ugnį į migrantus.

Tokią idėją 40-metė F.Petry iškėlė savaitgalį dalyvaudama radikalių Vokietijos politinių judėjimų susitikime Hanoveryje.

„Policija turi sustabdyti migrantus, nelegaliai atvykstančius iš Austrijos, – pareiškė politikė. – O jei reikės, privalo panaudoti šaunamuosius ginklus. Tokie įstatymai. Aš to tikrai nenoriu, bet galimybė panaudoti ginklus yra numatyta teisės aktuose kaip kraštutinė priemonė.“

Reitingai nuosekliai auga

Tokie F.Petry žodžiai – iki šiol radikaliausias Vokietijos politiko pareiškimas apie Europą apėmusią migrantų krizę.

Tiesa, daugybė vokiečių iš tiesų nepatenkinti kanclere Angela Merkel, kuri pernai plačiai atvėrė duris atvykėliams.

Į šalį vien per 2015-uosius suplūdo daugiau nei 1,1 mln. migrantų, o su tokiais srautais sunku susitvarkyti netgi pedantiškiems vokiečiams. Praėjusią savaitę viena apklausa parodė, jog 40 procentų vokiečių norėtų, kad A.Merkel atsistatydintų.

Valdančioji Krikščionių demokratų sąjungos ir socialdemokratų koalicija greitos išeities iš migrantų krizės nežada – jos ir nėra.

A.Merkel savaitgalį dar paskelbė, kad pabėgėliai iš Sirijos ir Irako turės grįžti į gimtąsias šalis, kai tik jose pasibaigs kariniai konfliktai.

Bet kanclerė ir toliau griežtai atsisako netgi išgirsti raginimus uždaryti Vokietijos sienas.

Tuo metu AfD retorika audringa, o partijos reitingai sparčiai auga.

Ši 2013-ųjų vasarį įkurta politinė jėga jau turi vietų penkių Vokietijos žemių parlamentuose, o kovo mėnesį jų iškovos dar daugiau. Manoma, kad per vietos rinkimus Saksonijos-Anhalto žemėje AfD gali laimėti 15 proc. balsų.

Nuvertė nuosaikią vadovybę

Ekspertų manymu, kažin ar šios partijos populiarumo augimą sustabdys visuotinė F.Petry kritika, nors socialdemokratas Sigmaras Gabrielis, Vokietijos vicekancleris, jau pareikalavo, kad AfD vadovybę nuolat stebėtų šalies vidaus žvalgyba.

F.Petry pasmerkė ir Vokietijos policijos profesinė sąjunga, pranešime pabrėžusi, kad pareigūnai niekada nešautų į pabėgėlius, ir apkaltinusi AfD lyderę „radikalumu bei žmoniškumo stoka“.

Bet mokslus Redingo universitete baigusi F.Petry sustoti neketina.

Moteris ir į AfD vadovo postą praėjusių metų liepą atėjo paslapčia surengusi pučą partijos viduje ir nuvertusi jos lyderius.

Pastariesiems labiausiai knietėjo kukliai, net akademiškai kritikuoti eurą, bet F.Petry su kitais radikaliais dešiniaisiais iš esmės pakeitė AfD.

Lygina su J.Goebbelsu

Antiimigracine staigiai virtusi partija puikiai pasinaudojo naujamečiais svetimšalių išpuoliais prieš moteris Kelne.

Populiariausias AfD šūkis – „A.Merkel turi pasitraukti“. O vokiečiai jį girdi – už partiją, įspėjančią, kad migrantai sunaikins Vokietijos kultūrą ir tautinę tapatybę, šiandien balsuotų 12 proc. rinkėjų.

Įdomiausia, kad F.Petry nuostatos anksčiau nebuvo tokios radikalios. Ji net šiandien matoma kaip priimtinas AfD dešiniojo sparno veidas, bet politikė tiesiog priversta kalbėti aštriau dėl aplink besisukiojančių radikalesnių figūrų.

Viena jų – AfD lyderis Tiuringijos žemėje Björnas Höcke, dėl ugningų kalbų net lyginamas su nacių Vokietijos propagandininku Josephu Goebbelsu.

„Daugybę dešimtmečių atrodė, kad tokio politiko kaip B.Höcke iškilimas yra neįmanomas.

Tačiau dabar tai, kas neįmanoma, virto įmanoma“, – pažymėjo įtakingas dienraštis „Die Welt“.

Į AfD renginį Vokietijos rytuose esančiame Magdeburgo mieste B.Höcke sutraukė 8 tūkst. žmonių ir jiems aiškino, kad migrantai kelia grėsmę „1000 metų į priekį“, taip pat niūriai įspėjo, esą Vokietijos moterys, bijodamos musulmonų, net nebesidažo.

„Bijau dėl savo šalies. Štai ką reiškia būti užsieniečiu savo tėvynėje.

Ši katastrofa turi būti sustabdyta!“ – į mikrofoną klykė B.Höcke ir sulaukė daugybės plojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.