Zikos viruso protrūkį sukėlė genetiškai modifikuoti uodai?

Genetiškai modifikuoti vabzdžiai buvo užauginti, kad sustabdytų dengė karštinę, tačiau dabar kritikai baiminasi, jog šis bandymas galėjo ne padėti žmonėms, bet sukelti mirtinas pasekmes, skelbia „The Daily Mirror“.

Geltonosios karštligės porūšio uodai, platinantys dengė karštligės ir Zikos viruso sukėlėjus, buvo genetiškai pakeisti.<br>„Reuters“ nuotr.
Geltonosios karštligės porūšio uodai, platinantys dengė karštligės ir Zikos viruso sukėlėjus, buvo genetiškai pakeisti.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2016, 1:41 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 12:15 PM

Kritikų teigimu, Zikos viruso protrūkis, pastaruoju metu siaučiantis Amerikos žemyne, gali būti sukeltas genetiškai pakeistų uodų, kurie buvo paleisti 2012 metais.

Vabzdžiai buvo užauginti biotechnologijų mokslininkų, kad kovotų su dengė ir kitų karštligių plitimu, ir 2012 metais buvo paleisti Brazilijoje.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) susitikime Ženevoje šiuo metu svarstomos šio staigaus viruso protrūkio priežastys.

Zikos virusas pirmą kartą buvo užregistruotas 1950 metais, tačiau pastarasis proveržis grėsmingai išplito, sukeldamas apsigimimus ir daugybę sveikatos problemų Pietų ir Centrinėje Amerikoje. Manoma, jog pirmieji atvejai, užregistruoti Brazilijoje praėjusią gegužę daugiau nei 1,5 milijono sergančiųjų, buvo sukelti uodų.

Geltonosios karštligės porūšio uodai, platinantys dengė karštligės ir Zikos viruso sukėlėjus, buvo genetiškai pakeisti.

Tikslas buvo paleisti į gamtą geltonosios karštinės uodo patinus, kurie susilauktų atžalų su virusą platinančiomis patelėmis. Vėliau dėl pakeistų genų atžala mirtų nespėjusi susilaukti palikuonių.

Vis dėlto ekspertai pareiškė abejonių dėl programos veiksmingumo, teigdami, kad yra būtini tolesni tyrimai numatant galimas pasekmes.

Šeštadieninį vyresnieji sveikatos ekspertai pranešė, jog viruso proveržis gali sukelti dar didesnę grėsmę nei Ebolos epidemija, kuri nusinešė daugiau nei 11 tūkst. žmonių gyvybę Afrikoje.

„Daugeliu atžvilgių Zikos protrūkis yra blogiau nei Ebolos virusas 2014–2015 metais, – dienraščiui „The Guardian“ teigia „Wellcome Trust“ (biomedicinos tyrimų centro) vadovas Jeremy Farraras. – Tai yra tyli infekcija, galinti paveikti itin pažeidžiamą grupę – besilaukiančias mamas – ir sukelti baisias pasekmes jų kūdikiams.“

Moterims, grįžtančioms iš viruso paveiktų zonų, patariama neplanuoti kūdikio bent artimiausią mėnesį, jei jos yra užsikrėtusios.

Parengė Neringa Dovydaitytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.