NATO patvirtino: Rusija repetavo branduolinę ataką prieš Švediją

Švedijos žiniasklaidos šaltiniai ne kartą rašė, kad Rusija ne tik rengė atakų prieš šią Šiaurės šalį simuliaciją, bet ir treniravosi branduoliniam smūgiui. Šiuos pranešimus trečiadienį patvirtino ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, rašo „The Local“.

Pratybose dalyvavo Rusijos bombonešiai Tu-22M3.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Pratybose dalyvavo Rusijos bombonešiai Tu-22M3.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2016, 5:11 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 8:55 AM

Rusijos atakos prieš Švediją simuliacija buvo įvykdyta 2013-aisiais. Karinė mokomoji Rusijos pajėgų misija vyko visai šalia rytinės Stokholmo salyno ribos.

Švedijos kariuomenė tąsyk vėlavo reaguoti, nes didelė dalis pajėgų personalo atostogavo ir teko kliautis NATO parama. Šis incidentas sulaukė didelio pasaulio žiniasklaidos dėmesio.

Tada, prieš trejus metus, švedų žiniasklaida rašė, kad karinėse pratybose buvo treniruojamasi ir branduoliniam smūgiui prieš Švediją. Tačiau tokie pranešimai iki šiol nebuvo patvirtinti.

Tačiau NATO generalinis sekretorius J.Stoltenbergas patvirtino, kad tai tiesa, metiniame Aljanso pranešime.

Ataskaitos tekstas patvirtintas praėjusią savaitę, bet paviešintas šią savaitę, trečiadienį.

Dokumente taip pat patvirtinta, kad tada pratybose dalyvavo keturi Rusijos bombonešiai „Tupolev“  – Tu-22M3 ir du naikintuvai Su-27.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad du galimi taikiniai buvo karinė bazė Smolande Pietų Švedijoje ir prie pat Stokholmo esanti Švedijos žvalgybos agentūra.

J.Stoltenbergas pabrėžė, kad šios Rusijos karinių pajėgų treniruotės žymi nerimą keliantį Rusijos karinių manevrų suaktyvėjimą.

„Rusijos karinių manevrų ir pratybų skaičius pasiekė tokį lygį, kokio nebuvo nuo Šaltojo karo laikų“, – teigiama ataskaitoje.

Pastaraisiais mėnesiais apie tokį pat susirūpinimą pareiškė ir Švedijos saugumo tarnybos, o 2014-aisiais Rusiją apibūdino kaip didžiausią saugumo grėsmę šaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.