EP siūlo „Islamo valstybės“ veiksmus pripažinti genocidu

Vadinamosios „Islamo

EP siūlo „Islamo valstybės“ veiksmus pripažinti genocidu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
EP siūlo „Islamo valstybės“ veiksmus pripažinti genocidu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

EPA-ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2016, 12:44 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:50 AM

Europarlamentarai griežtai smerkia grupuotę IV ir jos „pasibaisėtinus“ žmogaus teisių pažeidimus, kuriais ji siekia išnaikinti vietos religines ir tautines mažumas, taip pat jų religijos ir kultūros paveldą.

Pagal Romos statutą tokie veiksmai prilygintini nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, o Jungtinės Tautos juos taip pat turėtų pripažinti genocidu, pažymima rezoliucijoje. „Asmenys, vykdę genocidą, nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus, negali likti nenubausti“, – pabrėžia europarlamentarai.

Parlamentas ragina visas ES valstybes „aktyviai kovoti su radikalėjimu“ ir teisiškai užkirsti kelią jų piliečiams prisijungti prie IV, o asmenis, prisijungusius prie minėtos grupuotės ar kurstančius paramą jai internete, kuo greičiau patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

EP taip pat primena, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba yra uždraudusi teikti bet kokią pagalbą IV ir kitoms teroristinėms organizacijoms, visų pirma ginklais ir finansais, įskaitant neteisėtą prekybą nafta.

Jei kurios nors valstybės nesilaikys šio draudimo ir taip pažeis tarptautinę teisę, kitos JT narės „turės teisinę pareigą įgyvendinti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją imdamosi veiksmų“, pažymi europarlamentarai.

Europarlamentarai ragina tarptautinę bendruomenę „pagal tarptautinę teisę užtikrinti apsaugą ir teikti pagalbą, įskaitant karinę“, visiems, į kuriuos nusitaikė IS ir kitos Artimuosiuose Rytuose veikiančios teroristinės organizacijos, pavyzdžiui, tautinėms ir religinėms mažumoms. Jie taip pat siūlo paskirti ES specialųjį atstovą religijos ir tikėjimo laisvės klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.