Pirmasis Europoje: Zika virusas nustatytas nėščiai moteriai

[[ge:lrytas:lrytas:1622530]]

Pirmasis Europoje: Zika virusas nustatytas nėščiai moteriai.<br>AP nuotr.
Pirmasis Europoje: Zika virusas nustatytas nėščiai moteriai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-04 18:20, atnaujinta 2017-06-09 05:46

„Viena iš pacienčių, kuriai ši diagnozė buvo nustatyta (šiaurės rytiniame) Katalonijos regione, yra kūdikio besilaukianti moteris, kuriai simptomai pasireiškė po kelionės į Kolumbiją“, – pranešė Sveikatos ministerija ir pridūrė, kad jos ir kitų septynių asmenų, kuriems diagnozuotas šis virusas, būklė yra gera. 

Apie uodų pernešamą ligą, kuri, kaip manoma, sukelia kūdikių apsigimimus, pradėta daug kalbėti pernai Brazilijoje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusią savaitę perspėjo, kad šis uodų pernešamas virusas Šiaurės ir Pietų Amerikoje „plinta kaip sprogimo banga“, pridūrusi, kad vien per šiuos metus tame regione gali būti nustatyta iki 4 mln. užsikrėtimo Zikos virusu atvejų. 

Zikos virusas buvo atrastas dar 1947 metais Ugandoje, bet dešimtmečius laikytas menka grėsme, nes jis tik retkarčiais sukeldavo „lengvus“ susirgimus žmonėms, pasireikšdamas nedideliu karščiavimu arba bėrimu. 

Bet Brazilijoje pastaruoju metu labai padaugėjo vaisiaus smegenų vystymąsi sutrikdančios mikrocefalijos atvejų – tuo pačiu metu, kai buvo užfiksuotas Zikos viruso protrūkis. 

Paprastai šioje šalyje per metus gimdavo apie 200 mikrocefalija sergančių kūdikių, bet nuo pernai spalio tokių naujagimių buvo beveik 4 000. 

Pradėta šiuos kūdikių apsigimimus sieti su Zikos virusu. 

Taip pat manoma, kad virusas kai kuriems pacientams gali sukelti Guillaino-Barre sindromą – sunkų nervų sistemos pažeidimas, kuris gali būti lydimas progresuojančio raumenų silpnumo ir paralyžiaus. 

Tačiau Ispanijos sveikatos ministerija suskubo raminti šalies gyventojus, kad visi pacientai virusu užsikrėtė užsienyje. 

„Kol kas Ispanijoje diagnozuoti Zikos viruso atvejai... nekelia pavojaus, kad virusas išplis mūsų šalyje, nes visi atvejai yra atvežtiniai“, – nurodė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.