Atskleidė, kaip Vokietijoje kuriama Rusijos propaganda

Jeigu patikėtume Viktoria Schmidt, dėl migrantų panikuojančios vokietės jau gūžiasi iš baimės ir ruošiasi baisiausiam.

Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida pastaruoju metu vis dažniau pateikia melagingus pasakojimus apie migrantų nusikaltimus ir rusakalbių gyvenimo sąlygas Vokietijoje.<br>AFP/ „Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida pastaruoju metu vis dažniau pateikia melagingus pasakojimus apie migrantų nusikaltimus ir rusakalbių gyvenimo sąlygas Vokietijoje.<br>AFP/ „Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
V.Schmidt prisistačiusi moteris tikina iš Vokietijos greit bėgsianti atgal į Rusiją. Tačiau tai ji kalba už pinigus.<br>„YouTube“ nuotr.
V.Schmidt prisistačiusi moteris tikina iš Vokietijos greit bėgsianti atgal į Rusiją. Tačiau tai ji kalba už pinigus.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2016, 7:30 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 11:54 PM

„Viena mergina valė butą, kuriame gyveno migrantai, – drebančiu balsu Rusijos valstybinei televizijai pasakojo rusakalbė vokietė. – Tačiau įvyko kai kas baisaus. Jie ne tik ją nužudė, bet prieš tai ir išprievartavo.“

V.Schmidt sutuoktinis Hanoveryje tikina išleidžiantis žmoną iš namų tik su pipiriniu purškalu apsaugai. O ji pati nuogąstauja, kad greitai iš migrantų apniktos Vokietijos reikės bėgti į saugią gimtosios Rusijos užuovėją.

Rusijos televizijos kanalo „Zvezda“ reportaže „Tolerancijos paradoksas“ tada rodomi kadrai, kuriuos kaukėti migrantai šaudo į orą, bėga nuo policijos, puldinėja ir persekioja moteris.

Tokį visiškoje krizėje atsidūrusios Europos vaizdą mato Rusijos televizijos žiūrovai, rašo „Laisvosios Europos radijas“. Tačiau ar galima juo tikėti? Gali sukurti bet kokį reportažą

Maskvoje įsikūręs tyrimus atliekantis naujienų portalas „The Insider“ tikina atskleidęs, kad visa tai – jau gerai pažįstamas Rusijos žiniasklaidos bandymas gudrauti.

Sausio pabaigoje portalas apkaltino moterį vardu Natalija, kad ši apsimetinėja V.Schmidt ir padeda Rusijos valstybinės televizijos laidomis sukurti netikras laidas mainais už pinigus.

„The Insider“ paviešino garso įrašus, kuriuose užfiksuoti Hanoveryje gyvenančios Natalijos ir operatoriaus Olego Čerkasovo pokalbiai.

Žurnalistai apsimetė Rusijos televizijos kanalo atstovais, norinčiais nufilmuoti reportažą apie migrantus Vokietijoje. O Natalija išsidavė, kad už pinigus yra pasirengusi į kamerą pasakyti bet ką, ko gali prireikti propagandą kuriantiems laidų kūrėjams.

Pirmajame įraše „The Inside“ žurnalistai klausia Natalijos: „Mes galima surašyti teksto gaires ir jūsų žmogus perskaitytų šį tekstą garsiai, taip?“

„Jokių problemų. Jeigu norit, galiu paskaityti ir aš. Ilgai gyvenu šalyje, esu ištekėjusi už Vokietijos piliečio, galiu įrašyti, ką tik norite“, – užtikrintai atsako Natalija.

Moteris tada paaiškina, kad pati turi savo operatorių, o už vaizdo įrašą, kurį Rusijos televizija gali susimontuoti taip, kaip nori, prašo maždaug 500 eurų.

„The Insider“ vyriausiasis redaktorius Romanas Dobrochotovas „Laisvajam Europos radijui“ tikino, kad „Viktorijos Schmidt“ tikroji tapatybė buvo patvirtinta interviu su kitais Hanoveryje gyvenančiais rusais.

Be to, minėtą „Zvezda“ reportažą pati rusė pateikė kaip pavyzdį to, ką gali pasiūlyti Rusijos televizijoms.

„Esu tikras, kad jeigu pradėtume paiešką skirtinguose Vokietijos miestuose, kiekviename rastume po panašų žmogų“, – pabrėžė R.Dobrochotovas.

Neaišku ir tai, apie kokį nužudymą ir prievartavimą savo reportaže kalba vokietė. Tačiau „The Insider“ redaktoriaus teigimu, jis beveik įsitikinęs, kad šis nusikaltimas nebuvo įvykdytas.

Propagandos mašina veikia

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris sausio pabaigoje Rusijos žiniasklaidą ir pareigūnus apkaltino užsiiminėjant politine propaganda ir ketinimais pakurstyti ir taip sudėtingus debatus dėl migrantų Vokietijoje.

Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida pastaruoju metu vis dažniau pateikia melagingus pasakojimus apie migrantų nusikaltimus ir rusakalbių gyvenimo sąlygas Vokietijoje.

Antai sausio viduryje valstybinė Rusijos televizija pranešė apie 13 metų rusės išprievartavimą, kurį esą įvykdė keli prieglobsčio prašytojai. Gandai apie policijos nuslėptą nusikaltimą paskatino šimtus rusų išeiti protestuoti į Vokietijos miestų gatves.

Rusijos pareigūnai, tarp jų ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, įsivėlė į diskusijas dėl Vokietijos tylėjimo dėl politinio korektiškumo išsaugojimo šalyje.

Tačiau pasipiktinimas greitai nuslopo, kai Berlyno prokuratūros atstovai pranešė, kad ir pati mergaitė prisipažino išgalvojusi šią pagrobimo istoriją.

Protestus skatino ir patys Vokietijos rusų bendruomenės nariai, o kai kada – ypač drastiškais būdais. Vienas Hanoveryje gyvenantis vyras prisipažino gavęs net šešias „Facebook“ žinutes, kviečiančias prisidėti prie demonstracijų.

„Jeigu ignoruosite šią žinutę, išprievartavimas gulės ant jūsų sąžinės“, – tokius grasinimus esą gavo kai kurie rusakalbiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.