Madride suimti terorizmą garbinantys lėlininkai

Šeštadienį buvo suimti du Madrido vaikų spektaklio lėlininkai, kurie galimai garbino terorizmą, teisiniai šaltiniai pranešė AFP.

Madride vaikams skirtame spektaklyje buvo garbinamas terorizmas<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Madride vaikams skirtame spektaklyje buvo garbinamas terorizmas<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2016, 4:30 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 7:30 PM

Ginčas kilo dėl penktadienį vykusio pasirodymo, kai menininkai parodė užrašą „Gora Alka-ETA.“ Šis žaismingas žodžių darinys sujungia uždraustą baskų separatistinės grupuotės naudojamą frazę „Gora ETA“ („tegyvuoja ETA“) su išgalvotu žodžiu „alka“

Sujungus šiuos žodžius gautas šūkis, skambantis panašiai į „tegyvuoja Al Qaeda“.

Kitos scenos iš šio lėlių spektaklio taip pat šokiravo minią, kuri iki tol mėgavosi Madrido karnavalo šventės siūlomomis linksmybėmis. Vienoje iš scenų buvo kariamas teisėjas. Taip pat buvo rodomas vienuolės prievartavimas.

Teisėjas paskirtas tvarkyti su teroru susijusias bylas šeštadienį apkaltino lėlininkus „terorizmo garbinimu.“

Naujoji Madrido merė, kairiųjų pažiūrų Manuela Carmena pavadino lėlininkų poelgį „įžeidžiu, visiškai netinkančiu“ ir paskelbė, jog vaidinimas nutraukiamas.

Terorizmo aukų palaikymo grupė (AVT) socialiniame tinkle „Twitter“ nurodė, kad ketina paduoti skundą dėl vaidinimo ir reikalauja kultūros ministrės pavaduotojos Celia Mayer atsistatydinimo.

ETA grupuotė prisiėmė atsakomybę už 800 žmonių mirtis per pastaruosius 40 metų. Tačiau ETA atsisakė smurto prieš ketverius metus, siekiant nepriklausomybės.

Lėlininkų įmonė atsakinga už penktadienio spektaklį yra žinoma kaip „Titeres desde abajo“ („Lėlės iš apačios“) ir pateikia populiarųjį teatrą ir vaikų pramogas kaip savo specialybę.

Iš pietinio Granados miesto kilusi grupė yra ankščiau dalyvavusi anarchistinių grupių organizuojamuose renginiuose, kaip skelbia jų pačių tinklalapis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.