Oregono rezervatą užėmusi grupuotė ruošiasi pasiduoti

Trečiadienio naktį Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai apsupo rytų Oregone esantį laukinės gamtos rezervatą. Agentai siekė išjudinti ginkluotą antivyriausybinę pusiau sukarintą grupuotę, kuri užėmusi rezervato būstinę nuo ankstyvo sausio, skelbia „The New York Times.“

Paskutiniai Oregono rezervatą užėmę pusiau sukarintos grupuotės nariai ketina pasiduoti Federalinio tyrimo biuro (FTB) agentams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paskutiniai Oregono rezervatą užėmę pusiau sukarintos grupuotės nariai ketina pasiduoti Federalinio tyrimo biuro (FTB) agentams.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2016, 2:13 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 10:29 AM

FTB paskelbė, kad derybos su paskutiniais keturiais grupuotės nariais vyko iki vakaro, bet niekas nešaudė. Tačiau tinklalapyje „YouTube“ rodytame, dešimtis tūkstančių klausytojų pritraukusiame, kelias valandas trukusiame gyvame pokalbyje telefonu, okupantai pareiškė tikėję, kad vyriausybės agentai atvyko juos nužudyti. Jie teigė, kad nešaudytų pirmi, bet į ašarinių dujų naudojimą žvelgtų kaip į puolimą, į kurį atsišaudymas būtų deramas atsakas.

„Jie nenori taikaus sprendimo, jie nori mus nužudyti“, – gyvame pokalbyje sakė viena iš okupančių, Sandy Anderson.

Iki baigiantis pokalbiui, okupantai nusprendė pasiduoti FTB ketvirtadienio rytą.

Sausio 2 dieną maža pusiau sukarinta grupuotė užėmė Malūro nacionalinio laukinės gamtos prieglobsčio būstinę, šešios valandos kelio nuo Portlando. Grupuotė reikalavo, kad du vietiniai už padegimą įkalinti ūkininkai būtų paleisti. Taip pat buvo reikalaujama, kad grupuotės manymu neteisėtai federalinės valdžios iš vietinių ūkininkų atimta žemė būtų sugrąžinta vietinei, arba privačiai kontrolei.

FTB reagavo taikiai

Trečiadienį FTB pranešė, kad vienas iš okupantų visureigiu išvažiavo už barikadų, kurias rezervate pastatė pusiau sukarinta grupuotė. Agentai bandė prieiti prie vairuotojo, tačiau jis visu greičiu grįžo atgal į laukinės gamtos prieglobstyje esančią būstinę.

Teisėsaugos pareigūnai iškart pajudėjo apsupti likusius okupantus. Agentai buvo pastatyti prie barikadų esančių priešais ir už teritorijos, kurioje buvo okupantų stovykla.

„FTB svarstė apie ginkluotos grupės suvaldymą tik dialogo būdu. Siekiant situaciją išspręsti taikiai, FTB derėjosi kantriai, – kalbėjo Oregono FTB vadovas specialusis agentas Gregas Bretzingas. – Tačiau pasiekėme tašką, kai tapo privalu imtis veiksmų, kurie užtikrintų rezervate esančių žmonių, budinčių teisėsaugos pareigūnų ir Harnėjaus apygardos gyventojų saugumą.“

Vyko ilgos derybos

Nevados valstijos asamblėjos narė Michele Fiore išreiškė užuojautą okupantams ir kartu su FTB derybininku (kurį okupantai vadino „Marku“) susiskambino su pusiau sukarinta grupuote.

Derybininkas Markas kalbėjo trumpai, o M.Fiore su okupantais šnekėjo gyvo pokalbio metu, tikindama juos, kad ji jau keliavo padėti susiderėti dėl jų išėjimo iš rezervato.

M.Fiore skatino grupuotę išlikti ramią, numesti savo ginklus ir išeiti iš rezervato.

„Mums nereikia ginklų, – teigė ji, pabrėždama, jog FTB nešaudys į okupantus. – Pasaulis stebi.“

Besitaikanti į Nevados atstovės pareigas M.Fiore gyvo pokalbio metu iš mėgėjos derybininkės virto patarėja. Panikuojantiems okupantams ji sakė išlikti ramiems, padėjo jiems melstis ir skatino juos nusiginkluoti.

Taip pat ji skatino grupuotę įsitraukti į politinį procesą: „Mums reikia jūsų balso komitete.“

Okupantų tai neįtikino ir buvo galima girdėti šūkius „Jiems nerūpi.“

Okupantai ruošiasi pasiduoti

Vėlų trečiadienio vakarą okupantai pranešė, kad pasiduotų, jei su jais kartu būtų M.Fiore ir pamokslininkas Franklinas Grahamas. F.Grahamo atstovas sakė nežinantis ar tarp pamokslininko ir FTB vyko susitarimas.

Atstovas Markas DeMossas elektroniniame laiške tikslino: „Praleidau paskutines dvi dienas kartu su Franklinu ir girdėjau jį kalbantį apie šį įvykį, bet nieko nežinau apie susitarimą.“

Keturi likę okupantai pastoviai šnekėjo apie sausio 26 dieną eismo sustabdymo metu federalinių agentų nužudytą Robertą „LaVoy“ Finicumą. Jie į tai žvelgia kaip į vyriausybės nenorą susidariusio pato išspręsti taikiai.

R.Finicumas buvo nušautas besiekdamas savo ginklo, pasak FTB. Rezervato būstinės okupacijos lyderis Ammonas Bundy kartu su keliais grupuotės nariais buvo suimtas per tą patį eismo sustabdymą.

53 metų Andy Dunbaras su savo žmona gyvenantis 200 metrų nuo rezervato apibūdino trečiadienio nakties įvykius: ant kalvos buvo sukelti prožektoriai, o aplink okupantų stovyklą stovėjo penki iš niekur atsiradę „Bearcat“ šarvuočiai. A.Dunbaras teigė, kad FTB su juo susisiekė ir liepė likti namuose.

„Buvo sunku, buvo labai sunku, – šnekėjo jis apie rezervato okupaciją. „Jaučiu palengvėjimą, kad pagaliau viskas bus baigta. Taip, pagaliau viską pavyks išspręsti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.