Somalio islamistai prisiėmė atsakomybė dėl sprogimo lėktuve

Somalio islamistų grupuotė „al-Shabab“ teigia, kad ji susprogdino bombą, kuri paliko skylę lėktuvo korpuse, skelbia BBC.

Tyrėjai nustatė, kad skylė lėktuvo korpuse atsivėrė sprogus bombai.<br>„Youtube“ nuotr.
Tyrėjai nustatė, kad skylė lėktuvo korpuse atsivėrė sprogus bombai.<br>„Youtube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-13 14:55, atnaujinta 2017-06-08 04:59

Anksčiau tyrėjai nustatė, kad vasario 2 dieną įvykusio incidento, kai vieno keleivinio lainerio korpuse atsivėrė didelė skylė lėktuvui pakilus iš pagrindinio Somalio oro uosto, priežastis buvo bombos sprogimas, pranešė vyriausybė.

Dėl šios atakos, nusinešusios vieno žmogaus – įtariamo sprogdintojo – gyvybę, saugumo pajėgos suėmė kelis asmenis, Somalio susisiekimo ir aviacijos ministras Ali Ahmedas Jama šeštadienį sakė žurnalistams sostinėje Mogadiše.

Pareigūnai iš pradžių kėlė versiją, kad to incidento priežastis galėjo būti staigi dekompresija lėktuvo salone.

„Papildomi tyrimai, atlikti Somalio ir tarptautinių ekspertų, patvirtino, kad sprogimas, įvykęs (oro bendrovės) „Daallo Airlines“ (lėktuve), buvo ne techninis gedimas, o bomba, kuria buvo planuota sunaikinti tą lėktuvą ir nužudyti visus jame buvusius keleivius“, – sakė ministras.

Tas sprogimas pramušė apie metro skersmens skylę lainerio „Airbus A321“ šone, praėjus apie 15 minučių po to, kai jis pakilo iš Mogadišo, skrisdamas į Džibutį.

Incidento metu žuvo keleivis Abdulahi Abdisalamas, kuris veikiausiai buvo ištrauktas oro srauto iš lėktuvo per sprogimo išmuštą skylę, nurodė tyrėjai.

Dar du iš maždaug 60 laineryje buvusių keleivių buvo lengvai sužeisti.

Lėktuvo pilotas, 64 metų serbas Vladimiras Vodopivecas, jau anksčiau sakė vienam draugui esantis įsitikinęs, kad laineryje sprogo bomba, rašo Serbijos dienraštis „Blic“.

„Laimei, valdymo prietaisai nebuvo pažeisti, todėl galėjau sugrįžti ir nusileisti oro uoste“, – laikraštis citavo piloto žodžius.

Vaizdo įraše, nufilmuotame po sprogimo, matosi, kaip žmonės susirinko lėktuvo gale, o vėjas blaško pagrindiniame salone iškritusias deguonies kaukes, bet dauguma keleivių atrodė gana ramūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.