Jungtinės Karalystės policija slėps prievartautojų tapatybes

Londono policijos vadovas Bernardas Hoganas-Howe'as reikalauja, kad lytiniais nusikaltimais įtariami žmonės išliktų anonimiški iki teismo, skelbia „The Independent.“

Jungtinės Karalystės policija galvoja, kad tariamų lytinių nusikaltėlių anonimiškumą reikia išlaikyti iki viešų kaltinimų pareiškimo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Jungtinės Karalystės policija galvoja, kad tariamų lytinių nusikaltėlių anonimiškumą reikia išlaikyti iki viešų kaltinimų pareiškimo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2016, 9:29 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 4:07 AM

Paskatinta kritikos dėl ankščiau tirtų bylų, Jungtinės Karalystės policija galimai nustos automatiškai tikėti žmonėmis, kurie teigia buvę išprievartauti, ar lytiškai išnaudoti.

Didžiausio Jungtinės Karalystės policijos būrio komisaras  B.Hoganas-Howe'as pareikalavo peržiūrėti, kaip yra tiriami viešų asmenų apkaltinimai tokio pobūdžio nusikaltimais. Anot jo, peržiūra reikalinga nepasitvirtinus kaltinimams pareikštiems Lordui Bramallui ir velioniui Lordui Brittanui.

Aukomis visados tikima

„The Guardian“ išspausdintame straipsnyje, komisaras teigia, kad dabartinio policijos inspektoriaus vadovavimu bet koks skundas dėl lytinio priekabiavimo iškart yra laikomas nusikaltimu, o aukos žodžiais visada tikima besąlygiškai. 

Pernai Londono prievartavimų kaltinimų peržiūrą atlikusi Elish Angiolini klausė, ar įsakyti pareigūnams tikėti visais skundais yra tinkamas sprendimas.

„Labiau tinkama, kad kriminalinės teisės specialistai visą laiką išliktų profesionalūs ir rodytų pagarbą, objektyvumą, empatiją ir palaikytų plačias pažiūras“, – ji pasakojo. - Iš pat pradžių pareigūnai turėtų elgtis tarsi kaltinimai būti tikri.“

Seras B.Hoganas-Howe'as pritarė jos interpretacijai ir teigė, kad pareigūnai turi patikrinti kaltinimų ir įkalčių tikslumą nešališkai, tuo pačiu metu pilnai ištiriant skundą.

„Tačiau emociškai visa to gali nepakakti, kad aukos pasitikėtų mūsų sprendimu“, – tęsė jis.

Komisaras tikino, jog šią akimirką pareigūnai ne besąligiškai tiki viskuo kas jiems pasakoma, o organizuoja kelis interviu prie pradedant formalų tyrimą.

Anonimiškumas ne visiems

Pagal dabartinius įstatymus tariamoms lytinių nusikaltimų aukoms automatiškai suteikiamas visą gyvenimą trunkantis anonimiškumas. O įtariami nusikaltėliai tokios prabangos neturi. 

Tokia politika vis labiau kritikuojama po BBC televizijos laidų vedėjo Jimmy Savile'o mirties. Neseniai paaiškėjus J.Savile'o priekabiavimo istorijoms, policijos elgesys su jo aukomis paskatino keletą aukšto rango tyrimų į svarbių viešų asmenų gyvenimą.

Skotland Jardas tęsia „Operaciją Midlendą“, kurioje tiriamas galimas svarbių asmenų pedofilijos skandalas šeštajame ir septintajame dešimtmečiuose. Tyrimą vedė į priekį tariamos aukos Nicko parodymai, tačiau kol kas jokie kaltinimai nebuvo mesti.

Buvęs ginkluotųjų pajėgų vadas Lordas Bramallas buvo tirtas devynis mėnesius iki to, kai buvo panaikinti kaltinimai. O buvęs Konservatorių partijos narys Harvey Proctoras tikino tapęs homoseksualų „raganų medžioklės“ auka.

Seras B.Hoganas-Howe'as pasakojo, kad po J.Savile mirties policiją užgriuvo lavina vyrų ir moterų norinčių pranešti tiek senus, tiek naujus lytinio priekabiavimo atvejus. 

Kaltinamųjų reputacija suteršiama

„Tirti šias bylas yra ypatingai sudėtinga, – aiškino B.Hoganas-Howe'as. – Aukos dažnai sužalotos ir retai atskleidžia visą informaciją iki tol, kol pradeda pasitikėti pareigūnais. O dėl praėjusio laiko sunku patvirtinti arba paneigti kaltinimus. Jei pradžioje turime tik vieną skundą, vienintelis kelias jį patvirtinti yra atlikti tyrimą ir sekti įkalčius.“

B.Hoganas-Howe'as siūlo apriboti kaltinamųjų įvardijimą bent iki oficialaus kaltinimo, nebent teisėjui yra pateikiamas prašymas elgtis priešingai.

„Tiriamieji yra nekalti iki įrodant jų kaltę, bet reputacijos gali būti negrįžtamai suteršiamos iki prieinant išvadų byloje“, – paaiškino jis. - Tai yra įtemptas metas visiems, kas yra tiriami, bei jų šeimoms. Todėl mes išreiškėme savo užuojautą Lordui Bramallui.“

Komisaras nedavė žinių ar bus stabdoma „Operacija Midlendas“, bet prašė visuomenės palaikyti policijos darbą, jiems tęsiant tyrimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.