Ukrainos premjeras neatsistatydina, o prokuroras deda pareiškimą

Trečiadienį Kijeve  taip pat pasigirdo dar viena naujiena: Julijos Tymošenko vadovaujama  frakcija “Batkivščyna“ palieka valdančiąją koaliciją.

Ukrainos premjeras neatsistatydina.<br>AFP nuotr.
Ukrainos premjeras neatsistatydina.<br>AFP nuotr.
Ukrainos prezidentas paprašė premjero atsistatydinti<br>Sputnik nuotr.
Ukrainos prezidentas paprašė premjero atsistatydinti<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

ELTA, BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 16, 2016, 3:17 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 10:02 PM

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas sakė, kad antradienio vakarą už nutarimą pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe balsavo 194 deputatai, o kad rezoliucija būtų priimta, ją turėjo palaikyti bent 226 įstatymų leidėjai.

Pagal Ukrainos įstatymus, parlamentas nebegalės kelti šio klausimo iki dabartinės Aukščiausiosios Rados sesijos pabaigos.

Trečiadienį Kijeve  taip pat pasigirdo dar viena naujiena: Julijos Tymošenko vadovaujama  frakcija “Batkivščyna“ palieka valdančiąją koaliciją.

Kaip teigė J.Tymošenko tokį sprendimą teko priimti po vakarykščio balsavimo, kurio metu nepavyko atstatydinti premjero A.Jaceniuko ministrų kabineto.

Prokuroras prašymui pakluso

Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Šokinas antradienį pateikė prašymą atleisti jį iš pareigų po to, kai prezidentas Petro Porošenka paprašė jo atsistatydinti, pranešė vienas įstatymų leidėjas.

„Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Šokinas pateikė prašymą atsistatydinti“, – P.Porošenkos bloko deputatas Mustafa Najemas parašė savo „Twitter“ žinutėje.

Anksčiau antradienį paskelbtame pranešime P.Porošenka nurodė, kad paprašė Generalinės prokuratūros vadovo atsistatydinti.

„Šiandien ryte susitikau su generaliniu prokuroru ir rimtai su juo pasikalbėjau. Pateikiau Viktorui Nikolajevičiui (Šokinui) pasiūlymą parašyti pareiškimą dėl atsistatydinimo“, – sakoma prezidento pranešime.

V.Šokinas buvo laikomas artimu P.Porošenkos sąjungininku, bet tapo nepasitenkinimo taikiniu dėl numanomo atsisakymo tirti korupcijos bylas, esą įtraukusias aukšto rango pareigūnus, kuriems buvo pavesta kovoti su korupcija.

Po kratų – rasta deimantų ir grynųjų

Generaliniam prokurorui buvo suduotas ypač skaudus smūgis, kai per kratą dviejų aukšto rango prokurorų namuose liepos mėnesį buvo rasta daug deimantų ir grynųjų.

„Viktoras Šokinas įgyvendino reformas, kurioms Ukrainos generalinėje prokuratūroje buvo dešimtmečius priešinamasi: bendros prokuratūros priežiūros panaikinimą, Nacionalinio antikorupcinio biuro ir Valstybinio tyrimų biuro įkūrimą ... Kita vertus, Generalinė prokuratūra, deja, nesugebėjo įgyti visuomenės pasitikėjimo. Ir būtent todėl į darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl generalinio prokuroro atsistatydinimo“, – pabrėžė P.Porošenka.

V.Šokinas buvo paskirtas generaliniu prokuroru 2015 metų vasarį po proeuropietiškos Maidano revoliucijos.

Pagal Ukrainos konstitucija, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas, pritarus parlamentui. Be to, parlamentas turi teisę pareikšti nepasitikėjimą generaliniu prokuroru, o tokiu atveju jis privalėtų pasitraukti iš posto.

Prarado visuomenės pasitikėjimą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka antradienį paprašė premjero Arsenijaus Jaceniuko ir generalinio prokuroro Viktoro Šokino atsistatydinti, nes jie abu prarado visuomenės pasitikėjimą.

„Siekdamas atkurti pasitikėjimą vyriausybe, prezidentas paprašė generalinio prokuroro ir ministro pirmininko atsistatydinti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė valstybės vadovo atstovas spaudai Sviatoslavas Cegolka.

Atskirame pareiškime P.Porošenka pabrėžė, kad vyriausybei reikia nuodugnaus „perkrovimo“ neįvykdžius reformų, kurias ji pažadėjo per proeuropietišką šios buvusios sovietinės respublikos revoliuciją 2014 metais.

„Neaišku, kad sėkmingas reformas gali vykdyti tik vyriausybė, kuri turi pakankamai didelę visuomenės paramą? Kad atkurtume pasitikėjimą, terapijos nebepakanka – reikia operacijos“, – sakoma P.Porošenkos pareiškime, kuris buvo paskelbtas prezidento tinklapyje.

Pasak P.Porošenkos, visos keturios partijos, sudarančios dabartinę provakarietišką koaliciją parlamente, turėtų dalyvauti „visiškame ministrų kabineto pertvarkyme“.

Netrukus po to, kai P.Porošenka paskelbė šį pareiškimą, premjeras atvyko į Aukščiausiąją Radą pristatyti savo vyriausybės veiklos metinės ataskaitos.

Premjerui baigus jos pristatymą, Radoje gali būti surengtas balsavimas dėl pasitikėjimo jo ministrų kabinetu.

A.Jaceniukas patiko Vakarams

41 metų A.Jaceniukas buvo griežtas Rusijos kritikas ir patiko Vakarams tuo, kad propagavo diržų veržimosi priemones, kurios galėjo grąžinti Ukrainai augimą.

Tačiau jo pažadai „išvalyti“ vyriausybę nutraukiant jos ryšius su neaiškiomis aplinkybėmis praturtėjusiais magnatais greit žlugo ir rinkėjai kaltino jį ginant interesus tų pačių milijardierių, kuriuos jis žadėjo nušalinti.

Pareiškė pasitikėjimą

Praėjus kelioms valandoms po to, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka viešai paragino premjerą Arsenijų Jaceniuką atsistatydinti, parlamentas pareiškė pasitikėjimą vyriausybės vadovu. 

Už provakarietiško politiko atsistatydinimą antradienį balsavo 194 Aukščiausiosios Rados deputatai. Kad premjeras būtų nušalintas, reikėjo 226 balsų. Dabar vyriausybė galės tęsti darbą iki kadencijos pabaigos liepą. 

P. Porošenka savo raginimą A. Jeceniukui atsistatydinti motyvavo tuo, kad jis nebeturi koalicijos frakcijų paramos. Ukraina yra „aklavietėje“, – pabrėžė prezidentas. 

Gyventojų parama A. Jaceniukui smarkiai sumažėjo. Kritikos vyriausybė sulaukia ir iš užsienio. 

Tačiau premjero šalininkai tvirtina, kad jo rankos surištos. Ukraina finansiškai priklausoma nuo Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Be to, šalį alina karas su prorusiškais separatistais. Nuo 2014 pabaigos valdžioje esanti koalicija laikoma trapia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.