Sambos svaigulys užtaisė viruso bombą?

Kai pasiduodi sambos ritmui, greta skraidantys ir pavojingą virusą platinantys uodai visai nerūpi. Todėl mokslininkai baiminasi, kad Brazilijoje praūžęs karnavalas užkurs Zikos karštligę dar smarkiau.

Zikos virusas gali itin pakenkti dar negimusiems kūdikiams ir sutrikdyti jų vystymąsi. Tačiau Rio de Žaneiro festivalio dalyviai šią savaitę linksminosi visai nepaisydami viruso keliamos grėsmės.
Zikos virusas gali itin pakenkti dar negimusiems kūdikiams ir sutrikdyti jų vystymąsi. Tačiau Rio de Žaneiro festivalio dalyviai šią savaitę linksminosi visai nepaisydami viruso keliamos grėsmės.
Zikos virusas gali itin pakenkti dar negimusiems kūdikiams ir sutrikdyti jų vystymąsi. Tačiau Rio de Žaneiro festivalio dalyviai šią savaitę linksminosi visai nepaisydami viruso keliamos grėsmės.<br>AP nuotr.
Zikos virusas gali itin pakenkti dar negimusiems kūdikiams ir sutrikdyti jų vystymąsi. Tačiau Rio de Žaneiro festivalio dalyviai šią savaitę linksminosi visai nepaisydami viruso keliamos grėsmės.<br>AP nuotr.
Zikos virusas gali itin pakenkti dar negimusiems kūdikiams ir sutrikdyti jų vystymąsi. Tačiau Rio de Žaneiro festivalio dalyviai šią savaitę linksminosi visai nepaisydami viruso keliamos grėsmės.
Zikos virusas gali itin pakenkti dar negimusiems kūdikiams ir sutrikdyti jų vystymąsi. Tačiau Rio de Žaneiro festivalio dalyviai šią savaitę linksminosi visai nepaisydami viruso keliamos grėsmės.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė, Ana Daukševič („Lietuvos rytas“)

Feb 17, 2016, 8:29 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:27 PM

Šeštadienį pasibaigęs Rio de Žaneiro festivalis gali būti vadinamas alkanų uodų svajonių puota: daug menkai pridengtų kūnų, nesibaigiantys vakarėliai gatvėse ir per linksmybes kažkur pamirštos atsargos priemonės.

Štai todėl mokslininkai ir medikai jau imasi už galvos: sambos festivalis gali pakurstyti dar didesnį Zikos viruso protrūkį. O jame apsilankę žmonės iš viso pasaulio gali pervežti užkratą ir į tas šalis, kuriose šį virusą platinantys uodai nesiveisia.

Nuogąstavimus dėl stiprėjančio protrūkio pakurstė dar ir tai, kad Venesueloje šią savaitę mirė trys žmonės, kuriems, kaip manoma, išsivystė su Zikos viruso infekcija susijusios komplikacijos.

Tapo akivaizdu, jog virusas sukelia ne tik smegenų apsigimimą negimusiems kūdikiams, bet ir gali grasinti gyvybei, jei išsivysto komplikacijų.

Išskirtinės priemonės

Šią savaitę Rio de Žaneirą sudrebinusiame sambos festivalyje prireikė ne tik spalvingų kostiumų, bet ir apsaugos priemonių nuo uodų.

Sambadromai – ilgi stadionai, kuriuose vyko sambos varžybos – buvo iš anksto purškiami priemonėmis nuo vabzdžių.

Organizatoriai skatino jas naudoti ir festivalio dalyvius bei žiūrovus.

Tačiau šią savaitę pasirodė įtarimų, kad Zikos virusas gali plisti dar ir lytiniu būdu, per seiles ar kitus kūno skysčius.

Todėl karnavalo dalyvių prašyta nesilaikyti kasmetinės tradicijos, kai festivalio penktadienį žmonės gatvėse bučiuojasi su nepažįstamaisiais.

Tačiau visi perspėjimai ir naujos žinios apie Zikos virusą brazilų neišgąsdino: per karnavalą jie norėjo pamiršti ir virusą, ir šalį kankinančias ekonomines bei politines problemas.

„Aš viską išmečiau iš galvos, – kalbėjo studentas Pedro Macielis. – Taip, visa tai svarbu, bet aš apie tai nesiruošiu galvoti tol, kol nesibaigs festivalis.“

Susigriebė per vėlai

Frazė „pagalvosime apie tai vėliau“ gali būti kalta ir dėl to, kad dabar apskritai kalbame apie Zikos viruso protrūkį.

Zikos virusas toli gražu ne naujas – atrastas praėjusio amžiaus penktajame dešimtmetyje, tačiau mokslininkai jį ilgai laikė nepavojingu ir nedarė jokių didesnių tyrimų, nes Zikos viruso sukeliamos karštligės simptomai buvo silpnesni nei gripo.

Pasaulis išsigando tiktai pernai, kai virusas parodė nagus ir Brazilijoje pasipylė kūdikių apsigimimo atvejai.

Zikos virusas netrukus buvo susietas su mikrocefalija – sutrikimu, dėl kurio nustoja vystytis negimusių kūdikių smegenys. Todėl didžiausią grėsmę Zikos virusas kelia nėščiosioms.

Virusas gali sukelti ir karštligę, kurios simptomai primena gripą: žmogus jaučiasi vangus, parausta jo akys, skauda sąnarius, pakyla temperatūra, gali išberti.

Tiesa, šita karštligė gali pasireikšti ne visiems, todėl kai kurie net nežino, kad yra užsikrėtę Zikos virusu.

Nuo šio viruso jokios vakcinos ar vaistų neišrasta.

Karštligės, kurią virusas gali sukelti užsikrėtusiam žmogui, gydoma vaistais nuo peršalimo, skysčiais ir poilsiu.

Liga savaime nėra mirtina, bet, kaip rodo trijų žmonių pavyzdys Venesueloje, susirgusieji gali mirti dėl ligos komplikacijų.

Būtent todėl Brazilijoje, kurią karštligė apėmė stipriausiai, dabar mėginami išnaikinti Zikos virusą platinantys uodai.

Tačiau šalies sveikatos apsaugos ministras Marcelo Castro teigia, kad „brazilai pralaimi kovą su vabzdžiais“.

Naikinti jų veisimosi vietas buvo pasiųsta 220 tūkstančių Brazilijos ginkluotųjų pajėgų narių. Tarnybos siunčiamos ir į vargingiausias gyvenvietes, kur uodai veisiasi dėl antisanitarinių sąlygų ir nešvaraus vandens.

Valstybė taip pat rengiasi išdalinti purškalus nuo vabzdžių 400 tūkstančių socialiai remtinų šalies moterų.

Tačiau, M.Castro teigimu, visų šių priemonių gali nepakakti norint išnaikinti Aedes aegypti uodus, kurie platina pavojingą virusą ir gyvena Brazilijoje mažiausiai tris dešimtmečius.

Baisiau nei Ebolos virusas?

Daugelis dabar nerimauja: išgyvenome Ebolos viruso beprotybę, dabar neriame į Zikos?

Tokius nuogąstavimus tik sustiprina ir Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai, kurie tvirtina, kad Zikos viruso protrūkis Lotynų Amerikoje gali būti didesnė pasaulinė grėsmė nei 11 tūkst. gyvybių pasiglemžusi Ebolos viruso epidemija.

Taip sveikatos ekspertai teigia todėl, kad dauguma užsikrėtusiųjų Zikos virusu net nežino, kad jį turi, – jiems nepasireiškia jokių simptomų, todėl turėtojus atsekti labai sunku.

Štai todėl gydytojai dabar baiminasi to, kas laukia po Rio de Žaneiro karnavalo, kuriame daug kas pamiršo šalį krečiančią sveikatos problemą ir atsipalaidavo.

Net ir tie brazilai, kurie pripažino bijantys Zikos viruso, kalbėjo, kad sunkumai neturėtų trukdyti linksmintis.

„Aš nenoriu, kad man dėl Zikos viruso išsivystytų kokia nors neurozė ar depresija, – sakė aštuntą mėnesį nėščia Priscila Lacerda. – Nors nesu visiškai dėl jo atsipūtusi, dabar tikrai nenustosiu mėgautis gyvenimu.“

Lietuviams Zikos viruso bijoti neverta

Apie Zikos virusą, jo grėsmes ir būdus apsisaugoti „Lietuvos rytui“ pasakojo Vilniaus universiteto Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinikos vedėjas prof. Arvydas Ambrozaitis.

„Zikos virusas priklauso flavivirusų šeimai. Taip pat šiai grupei virusų priklauso ir geltonoji karštinė, Dengė karštligė. Zikos virusas nėra naujas. Pirmą kartą jis buvo išskirtas iš beždžionių dar 1947 metais Ugandoje, Zikos miške, – apie viruso atradimą pasakojo profesorius. – Iš žmogaus organizmo pirmą kartą jis išskirtas 1954 metais Nigerijoje.“

Kaip teigė A.Ambrozaitis, anksčiau virusas pasireikšdavo tik atogrąžų šalyse, susirgimo mastas buvo įprastinis ir nekeldavo jokio pavojaus. Tačiau situacija pasikeitė 2015 metų pavasarį, kai buvo pastebėta, kad Pietų Amerikoje padaugėjo sergančiųjų šia infekcija, taip pat padaugėjo naujagimių apsigimimų – mikrocefalijos sindromų.

„Nerimą kelia tai, kad staiga padidėjo užsikrėtimo Zikos virusu atvejų. Galima daryti prielaidą, kad dėl to kaltas klimato atšilimas, gal padidėjo uodų populiacija arba pats virusas mutavo. Galbūt jis įgavo naujų savybių ir lengviau plinta. Tačiau į šiuos klausimus turės atsakyti mokslininkai“, – teigė profesorius A.Ambrozaitis.

Užsikrėtus Zikos virusu, ligos pradžia gana staigi. Juntamas galvos, raumenų skausmas, silpnumas, parausta akys, išberia. Tik 20 proc. žmonių suserga klinikine ligos forma – jiems pasireiškia simptomai. Kiti, nors ir yra užsikrėtę, niekuo nesiskundžia.

„Tai nesunki liga, net be gydymo žmogus gali pasveikti per savaitę ar 10 dienų. Tačiau tam tikrai kategorijai pacientų, kurie yra vyresnio amžiaus ir turi imunodeficitinę būklę ar gretutinių ligų, Zikos viruso infekcijos padariniai gali būti sunkesni, – aiškino A.Ambrozaitis. – Kita vertus, pasitaikė labai mažai atvejų, kai žmogų teko hospitalizuoti. Taip pat yra užregistruoti tik pavieniai ir neesminiai mirties nuo Zikos viruso atvejai. Jeigu pacientas, užsikrėtęs Zikos virusu, atvyktų į Lietuvą, jis nekeltų jokios didesnės grėsmės. Todėl kol kas jokių specialių pasiruošimo priemonių nereikia imtis, ekstremalios situacijos skelbti nėra reikalo. Lietuva yra Šiaurės šalis, uodų, kurie platina Zikos virusą, pas mus nėra. Pietų Europoje jie veisiasi, tačiau žiemos sezonu šie uodai miega.“

Profesoriaus teigimu, pagrindinis dalykas, kurį galima rekomenduoti, – nėščiosioms nevykti į šalis, kuriose plinta Zikos virusas. Jeigu išvykos atidėti neįmanoma, reikia saugotis – vengti uodų įkandimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.