L.Walesa neigia bendradarbiavęs su komunistiniu saugumu

Buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walęsa, Nacionalinio atminties instituto (IPN) Varšuvoje duomenimis, bendradarbiavo su komunistiniu saugumu.

Pasirodė nauji ranka ir rašomąja mašinėle rašyti dokumentai, tariamai patvirtinantys L.Walęsos bendradarbiavimą su komunistiniu saugumu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Pasirodė nauji ranka ir rašomąja mašinėle rašyti dokumentai, tariamai patvirtinantys L.Walęsos bendradarbiavimą su komunistiniu saugumu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2016, 12:24 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 4:28 PM

Rastas jo bendradarbiavimo pareiškimas, ketvirtadienį sakė IPN direktorius Lukaszas Kaminskis, kurį cituoja agentūra PAP.

Seni dokumentai iš buvusio generolo ir vidaus reikalų ministro Czeslawo Kiszczako namų jau prieš tai sukėlė debatus apie galimą „Solidarumo“ profsąjungos įkūrėjo ir Nobelio taikos premijos laureato šnipinėjimo veiklą. IPN trečiadienį patvirtino, kad prokurorai konfiskavo dokumentus.

Trečiadienį C.Kiszczako našlė pasiūlė institutui pirkti dokumentus. Juose tariamai minimas saugumo informatorius Bolekas. Šis slapyvardis siejamas su L.Walęsa. Našlė už dokumentus pareikalavo 90 000 zlotų (20 000 eurų).

Tą pačią dieną tyrėjai dokumentus konfiskavo. Įstatymai nurodo istoriniu požiūriu svarbius dokumentus perduoti valstybei.

L.Walęsa nuolat neigė atitinkamus kaltinimus ir 2000 metais buvo specialiojo teismo išteisintas. Dabar bus tikrinamas naujai atsiradusių dokumentų autentiškumas ir turinys. Tai esą yra ranka ir rašomąja mašinėle rašyti lapai, taip pat kvitai apie pinigų išmokėjimus.

Šiuo metu užsienyje esantis L.Walęsa dar kartą atmetė kaltinimus. Jis paneigė egzistuojant tokius dokumentus ir kalbėjo apie klastotę. „Negali būti jokių mano pasirašytų dokumentų“, – pareiškė jis. L.Walęsa pabrėžė, kad teisiškai ginsis nuo naujų kaltinimų.

2008 metais L.Walęsą šnipinėjimu asmeniškai kaltino ir vėliau aviakatastrofoje žuvęs prezidentas Lechas Kaczynskis. Po spalį vykusių parlamento rinkimų Varšuvoje valdžioje vėl yra Teisės ir teisingumo partija (PiS), vadovaujama L.Kaczynskio brolio Jaroslawo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.