Japonijoje vandens nuotėkis atidėjo reaktoriaus paleidimą

Radioaktyvaus vandens nuotėkis privertė atidėti planus iš naujo paleisti vieną atominį reaktorių vakarų Japonijoje, kuris turėjo būti ketvirtas, vėl įjungtas po visuotinio uždarymo, sekmadienį pranešė tą elektrinę valdanti bendrovė.

Dėl radioaktyvaus vandens nuotėkio buvo atidėti planai paleisti atominį reaktorių<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dėl radioaktyvaus vandens nuotėkio buvo atidėti planai paleisti atominį reaktorių<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2016, 2:31 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 4:45 AM

Bendrovė „Kansai Electric Power“ nurodė, kad apie 8,8 litro vandens, užteršto radioaktyviomis medžiagomis, nutekėjo iš reaktoriaus aušinimo sistemos Takahamos jėgainėje, esančioje už 380 km į vakarus nuo Tokijo.

„Pakartotinio paleidimo procedūros, susijusios su šiuo incidentu, buvo sustabdytos, nes mes tebetiriame priežastis“, – sakė vienas bendrovės atstovas, pridūręs, kad teršalai nepasklido į aplinką už jėgainės ribų.

Vyriausybė ir elektros tinklų bendrovės spaudė vėl įjungti šalies reaktorius, praėjus beveik penkeriems metams po to, kai katastrofinio žemės drebėjimo sukeltas cunamis sukėlė didžiulę avariją Fukušimos atominėje elektrinėje.

Po tos avarijos Japonija maždaug dvejiems metams išjungė visus savo reaktorius, kurių šalyje yra dešimtys, padidėjus visuomenės susirūpinimui dėl branduolinės energetikos saugumo.

Praeitą mėnesį „Kansai Electric Power“ Takahamos jėgainėje vienas reaktorius buvo vėl įjungtas, bet naujausias incidentas gali smarkiai sutrikdyti planus atgaivinti kitą bloką, nes tam jau anksčiau smarkiai priešinosi vietos gyventojai.

Fukujo apylinkės teismas gruodį panaikino žemesnės instancijos teismo nurodymą, neleidusį iš naujo paleisti tų dviejų reaktorių, paskelbtą po to, kai gyventojai pasiskundė, kad jėgainės saugumas nebuvo įrodytas, nors nacionalinė Branduolinio reguliavimo valdyba buvo leidusi atgaivinti tą elektrinę.

Du reaktoriai pietinėje Kagošimos prefektūroje, valdomi bendrovės „Kyushu Electric Power“, buvo iš naujo paleisti pernai rugpjūtį ir spalį, užbaigiant dvejų metų pauzę šalies branduolinėje energetikoje.

Tačiau daugelis japonų tebesilaiko atsargaus požiūrio, o tūkstančiai kitų gyventojų atsisako grįžti į savo namus teritorijose aplink Fukušimos elektrinę, baimindamiesi nukentėti nuo spinduliuotės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.