Užgeso paskutinio Treblinkos mirties stovyklos sukilėlio gyvybė

Treblinkos nacių mirties stovykloje kalintas vyras, kuris buvo paskutinis gyvas likęs toje stovykloje įvykusio kalinių sukilimo dalyvis, mirė būdamas 93 metų, sekmadienį pranešė „Yad Vashem“ Holokausto studijų institutas.

Penktadienį mirė Samuelis Willenbergas, paskutinis likęs Treblinkos nacių mirties stovyklos kalinių sukilimo dalyvis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Penktadienį mirė Samuelis Willenbergas, paskutinis likęs Treblinkos nacių mirties stovyklos kalinių sukilimo dalyvis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2016, 1:48 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 5:22 AM

Lenkijoje gimęs Samuelis Willenbergas buvo 19-metis, kai jis kartu su kitais Opatuvo miestelio gyvenusiais žydais buvo išsiųstas į Treblinką.

Per 13 mėnesių, kol veikė ta stovyklą (nuo 1942 metų liepos iki 1943 metų rugpjūčio), joje buvo nužudyti apie 870 tūkst. žydų, skelbia „Yad Vashem“, Izraelio oficialus Holokausto memorialas.

Dienraštis „The Jerusalem Post“ nurodė, kad S.Willembergas išvengė mirties, pasakęs stovyklos pareigūnams, kad yra dažytojas ir statybininkas. Jis buvo paskirtas į stovyklos ūkio priežiūros komandą, o ne iškart pasiųstas į dujų kameras kaip dauguma naujų atvykėlių.

1943 metų rugpjūčio 2 dieną S.Willembergas kartu su 200 kitų kalinių įsiveržė į Treblinkos stovyklą saugojusio SS dalinio ginklų sandėlį, apšaudė savo kalintojus ir padegė stovyklos pastatus.

„Tuomet daugybė kalinių mėgino prasiveržti per tvorą ir pabėgti iš stovyklos; į juos buvo šaudoma iš visų sargybos bokštelių, o dauguma jų buvo pakirsti kulkų ir krito prie tvoros arba netoliese. Tie, kam pavyko ištrūkti iš stovyklos, buvo sugaudyti ir sušaudyti, – rašoma „Yad Vashem“ tinklalapyje. – Iš maždaug 750 kalinių, kurie mėgino pabėgti, 70 išgyveno iki (stovyklos) išvadavimo.“

S.Willenbergas buvo pašautas į koją, bet sugebėjo pabėgti ir prisidėjo prie Lenkijos pasipriešinimo judėjimo.

1944 metais jis kovėsi nesėkmingame Varšuvos sukilime prieš nacius kartu su lenkų partizanais ir vėl liko gyvas. Po karo jis tarnavo Lenkijos armijoje, o 1950 metais emigravo į Izraelį.

Jis tapo iškiliu skulptoriumi ir sukūrė 15 skulptūrų, perteikiančių įspūdžius iš Treblinkos. Tie kūriniai buvo eksponuojami Izraelyje, Lenkijoje ir Vokietijoje.

„Kai matote mano skulptūras – matote Treblinką“, – jis sakė tyrėjams, duodamas interviu 2011 metais.

Savo knygoje „Sukilimas Treblinkoje“ S.Willenbergas rašė: „Mes negalvojome apie save ir savo gyvybes. Mūsų vienintelis troškimas buvo sunaikinti tą mirties fabriką, kuris buvo tapęs mūsų namais.“

S.Willenbergas, kuris mirė penktadienį, bus palaidotas pirmadienį Izraelio centriniame regione.

Kitas Treblinkos sukilimo dalyvis Kalmanas Taigmanas mirė Izraelyje 2012 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.