Apie B. Nemcovo žudikus V. Putinas žinojo jau po 3 dienų

Artėjant Rusijos opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo metinėms, Rusijos leidinys „Novaja Gazeta“ atskleidė, kad prezidentas Vladimiras Putinas žudikų tapatybes sužinojo jau po trijų dienų.

Ką žino V.Putinas?<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ką žino V.Putinas?<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
B.Nemcovas prieš metus buvo nužudytas prie pat Kremliaus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
B.Nemcovas prieš metus buvo nužudytas prie pat Kremliaus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2016, 6:57 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 4:44 PM

Naujas tyrimas atskleidė, kad Federalinės saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas pranešė V.Putinui, kad opozicionierių prie pat Kremliaus nužudė grupė saugumo pajėgų karių iš Čečėnijos Vidaus reikalų ministerijai pavaldaus Šiaurės bataliono, kuriam vadovauja Ruslanas Geremejevas.

Dar po trijų dienų, kovo 5-ąją, buvo suimti penki įtariamieji – Zauras Dadajevas, Anzoras ir Šadidas Gubaševai, Tamerlanas Eskerhanovas ir Chamzatas Bachas. Chavanas Beslanas suėmimo metu buvo nušautas.

„Nusikaltimo tyrimo greitį aiškiai paskatino du faktoriai: prezidento klausimas: „Kas drįso?“ ir Čečėnijos respublikoje veikiantys agentai“, – rašė „Novaja Gazeta“.

Leidinio tyrimas taip pat atkreipė dėmesį į Čečėnų saugumo pareigūnus, dirbančius Maskvos „Prezidento“ viešbutyje. Jų užduotis – užtikrinti aukščiausių valdžios atstovų saugumą, kurie čia apsistoja įvairiais atvejais, tačiau jų veikla gali būti ir nelegali.

„Prabangaus viešbučio koridoriais vaikšto tik privilegijuoti saugumo pajėgų atstovai, kurie nuolat keičiasi. Jų darbas – atlikti ypač delikačias užduotis: pagrobimus, nužudymus, turto prievartavimą“, – kaltinimų pažėrė „Novaja Gazeta“.

Be to, laikraščio teigimu, B.Nemcovo nužudymas buvo užsakytas dar 2014 metų rugpjūtį. O be jo dar buvo svarstomi ir kitų žymių Rusijos žmonių nužudymai – Michailo Chodorkovskio, Ksenijos Sobčiak arba Aleksejaus Venediktovo. Užsakymo kaina esą siekė 15 mln. rublių (177 tūkst. eurų). B.Nemcovas buvo nužudytas ant Maskvos upės tilto vasario 28-osios naktį. Vėliau tyrėjai pateikė versiją, kad nusikaltimo užsakovas yra Čečėnijos VRM bataliono kariškis Ruslanas Muchudinovas,

Rusijos opozicijos atstovai nekart viešai pareiškė, kad prie B.Nemcovo žūties galėjo prisidėti ir Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, bet jis niekada byloje nebuvo apklaustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.