Švedijos baras užvėrė duris prieglobsčio prašytojams

Švedijos Kalmaro miesto baras kaltinamas neįsileidęs „užsienietiškos išvaizdos“ lankytojų, rašo „The Local.“

Švedijos Kalmaro mieste esanti smuklė neįsileido lankytojų su negaliojančiais asmens dokumentais<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Švedijos Kalmaro mieste esanti smuklė neįsileido lankytojų su negaliojančiais asmens dokumentais<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2016, 8:31 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 4:44 PM

Baras „Krögers“ patraukė žiniasklaidos dėmesį po to, kai vienas švedas savaitgalį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė apie diskriminaciją dėl to, kas yra įsileidžiamas į vidų.

24-metis Marcusas Lesseuras rašė, kad baro darbuotojai neįsileido Sirijos pasus turinčių lankytojų.

M.Lesseuro draugė Johanna Andersson Švedijos bulvariniam portalui „Expressen“ papasakojo, kaip prie baro berūkydama vakare matė, kad buvo neįleidžiami žmonės.

„Buvo labai aišku, kad tai nutiko dėl to, kad bijoma svetimtaučių. Ne švediškos kilmės žmonės nebuvo įleidžiami“, – teigė ji.

„Vadybininkas stovėjo prie durų ir aš jo paklausiau apie jų politiką. Jis sakė, kad įsileidžia turistus iš Olandijos ir panašių šalių, bet ne žmones turinčius Sirijos pasus“, – atskleidė J.Andersson.

Tačiau sekmadienį vykusiame interviu su regioniniu laikraščiu „Barometern“, vadybininkas Tellis Agrotis atkakliai tvirtino, kad taisyklės dėl įėjimo į smuklę nebuvo rasistinės.

Jis teigė, buvo įleidžiami žmonės turintys užsienio piliečių pasus, bet ne turintys kitus asmeninius dokumentus, pavyzdžiui dokumentus, arba asmens tapatybės korteles iš Švedijos migracijos agentūros („Migrationsverket“).

„Mes įsileidžiame visus, kurie nori įeiti, bet tik jei jie turi galiojantį asmens dokumentą. Tai, kad įsileidome tik svečius su Švedijos pasu yra netiesa. Jūs galite turėti Jungtinės Karalystės, Olandijos, Irako, bet kurį pasą – bet jis turi galioti“, – tikino T.Agrotis.

„Tačiau mes nepriimame Švedijos migracijos agentūros tapatybės dokumentų, nes ant kortelės yra labai aiškiai užrašyta, kad tai nėra galiojantis asmens dokumentas. Taip pat neįsileidžiame žmonių neturinčių dokumentų, nes negalime žinoti, kas jie tokie. Mes esame tai aptarę su policija ir mūsų elgesys nėra keistas“, – tęsė T.Agrotis, pabrėždamas, kad nenori rizikuoti savo licencija.

„Aš atsiprašau, bet mes taip pat neįsileisime svečių dėvinčių sportinę aprangą“, – apgailestavo T.Agrotis.

Diskusijos apie integraciją Švedijoje suintensyvėjo per pastaruosius mėnesius. Šalis 2015 metais priglaudė 163 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Nors Stokholmas apribojo skaičių žmonių, kurie gauna nuolatines gyvenamąsias vietas Švedijoje, manoma, kad į Švediją šiemet atkeliaus apie 100 tūkst. pabėgėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.