Rusijos medikai imsis homoseksualų

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė šalies klinikose įkurti kabinetus, kuriuose medikai gydytų žmones nuo to, ką valdžia vadina lytinės orientacijos sutrikimais. Tačiau kokie jie yra – neaišku.

Protestus prieš žmogaus teisių pažeidimus Rusija uždusina įstatymais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestus prieš žmogaus teisių pažeidimus Rusija uždusina įstatymais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos homoseksualai bando priminti homofobiškai šaliai, kad jie pirmiausia – žmonės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos homoseksualai bando priminti homofobiškai šaliai, kad jie pirmiausia – žmonės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Feb 25, 2016, 6:49 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 4:15 PM

Šios rekomendacijos yra didesnio reformų, kuriomis siekiama pagerinti „psichikos ir elgesio sutrikimų“ gydymą, paketo dalis.

Rekomendacijos labai aptakios, tad iki galo neaišku, kokiu būdu būtų gydomi rusai, kuriems pasireiškia „problemos, susijusios su lytine tapatybe ir seksualiniais nukrypimais“.

Antai rekomendacijų juodraštyje yra reikalaujama, kad visose psichiatrijos ligoninėse ir pirminės sveikatos priežiūros įstaigose būtų įrengti seksologų kabinetai.

Medikai taip pat būtų įpareigoti diagnozuoti ir gydyti „lytinius vaikų ir jaunimo nukrypimus“ ir konsultuoti jaunuolius „dėl lytinio ugdymo ir lyties suvokimo“.

Tiesa, į šiuos kabinetus prievarta gydytis teismo būtų siunčiami ir nuteisti pedofilai.

Tai vienintelis konkretus sutrikimas, kuris nurodomas rekomendacijose.

Dokumente taip pat nurodoma, kad kabinetai turi būti aprūpinti įranga, kuria galima filmuoti ir rodyti vaizdo įrašus.

Be to, juose turėtų būti ir mažiausiai vienas vibratorius. Neaišku, kam šių prietaisų gali prireikti gydytojų kabinetuose, tačiau Rusijos psichiatrų asociacijos teigimu, jais gali būti gydomos moterys, patiriančios skausmą per lytinius santykius.

Vyriausybė pasiūlymus dėl seksologų kabinetų steigimo išplatino internetu, o prieš priimdama nutarimus dar laukia visuomenės nuomonės.

Jeigu šios rekomendacijos būtų įteisintos, seksologai taip pat galėtų leisti arba uždrausti translyčiams asmenims pasikeisti savo asmens dokumentuose nurodytą lytį.

Todėl pagrįstai baiminamasi, kad tokie įstatymai yra dalis Rusijoje jau kelerius metus vis aktyviau vykdomos prieš LGBT bendruomenę nukreiptos politikos dalis.

Beje, rekomendacijas pateikęs Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Georgijus Gubanovas prieš metus siūlė priimti įstatymą, pagal kurį translyčiai žmonės galėtų netekti teisės gauti vairuotojo pažymėjimą.

Rekomendacijos Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje buvo paviešintos tą pačią dieną, kai Rusijos Valstybės Dūmoje buvo svarstomas įstatymo projektas dėl baudžiamosios atsakomybės apie savo lytinę orientaciją viešai paskelbusiems gėjams ir lesbietėms.

Šis projektas buvo atmestas, tačiau jo svarstymas buvo pirmasis atvejis, kai 2013 metais priimto vadinamosios „homoseksualų propagandos“ draudimo įkvėptas teisės aktas pasiekė parlamentą.

Rekomendacijos dėl lytinių nukrypimų gydymo sukėlė nerimą ir Kremliaus kritikų gretose.

Baiminamasi, kad įkvėpti Rusijos politikai mėgins homoseksualams taikyti prievartinį psichiatrinį gydymą, kuris Sovietų Sąjungoje buvo taikomas disidentams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.