Mįslė Švedijai – paslaptingų povandeninių laivų viražai

2015 metų pavasarį vykdydama karines pratybas Švedijos kariuomenė pastebėjo paslaptingą povandeninio laivo periskopą, kuris judėjo iškilęs virš vandens. Švedijos žiniasklaidos teigimu kariuomenė iki šiol neviešino šio įvykio ir jį laikė paslaptyje, skelbia „The Local“.

Paaiškėjo, kad 2015 metais Švedija pastebėjo dar vieną neatpažintą povandeninį laivą<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paaiškėjo, kad 2015 metais Švedija pastebėjo dar vieną neatpažintą povandeninį laivą<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2016, 10:01 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:57 AM

Pasaulio žiniasklaidoje garsiai nuskambėjo incidentas, kai 2014 metų spalį Švedijos teritoriniuose vandenyse buvo pastebėtas užsienio povandeninis laivas.

Kaip dabar aiškėja, praėjus šešiems mėnesiams nuo šio įvykio prie Stokholmo salyno buvo pastebėtas dar vienas neatpažintas laivas, teigė šaltinis Švedijos dienraščiui „Dagens Nyheter.“

Laikraštis „Dagens Nyheter“ pranešė, kad 2015 metų pradžioje vykdant karinius pratimus į rytus nuo švyturio „Vindbaden“, Švedijos jūros karinių pajėgų pareigūnai pastebėjo nežinomą periskopą.

Elektroniniai įrašai fiksuojantys visų Švedijos laivų judėjimą vėliau patvirtino, kad tuo metu toje konkrečioje vietovėje nebuvo jokių švedų povandeninių laivų. Todėl manoma, kad povandeninis laivas galėjo priklausyti į Švedijos teritoriją įplaukusiems užsienio įsibrovėliams.

Šis įvykis buvo toks rimtas, kad buvo praneštas Švedijos gynybos ministrui Peteriui Hultqvistui, tačiau nebuvo paviešintas, rašė „Dagens Nyheter.“

Laikraščio „Dagens Nyheter“ žurnalistų paklaustas apie pastebėtą povandeninį laivą, P.Hultqvistas nedavė komentaro, tačiau patvirtino, kad sustiprino saugumo pajėgas palei Švedijos pakrantę.

Ministras taip pat teigė, kad Skandinavijos šalys siekė patobulinti savo „karybos galimybes prieš povandeninius laivus“ dėl „išaugusio aktyvumo Baltijos regione.“

2014 metų rudenį Švedija organizavo didžiulę jūros paieškos operaciją surasti užsienio povandeninį laivą. Ekspertai teigė, kad prie Stokholmo salyno pastebėtas laivas buvo rusiškos kilmės, tačiau tai iki galo nebuvo įrodyta.

Švedijos saugumo tarnyba („Sapo“) vėliau pranešė, kad 2014 metais Rusija buvo šalis kelianti didžiausią grėsmę Švedijai.

Tačiau po nesėkmingų pastangų surasti povandeninį laivą kilo klausimai dėl NATO nepriklausančios Švedijos kariuomenės galimybių. Šie klausimai ypač opus po ilgai vykusių kariuomenės finansavimo mažinimų pasibaigus Šaltajam karui, o pati ieškojimo operacija buvo plačiai išjuokta kelių užsienio žiniasklaidų dėl nesėkmingo rezultato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.