Japonija mėgins įpūsti modernių vėjų

Japonijos elektronikos korporacija „Panasonic“ paskelbė pripažinsianti tos pačios lyties asmenų partnerystę. Bet atrodo, kad konservatyvioji Azija dar nesiruošia sekti šios bendrovės pavyzdžiu.

Japonijoje tos pačios lyties asmenų partnerystė pripažįstama vien prefektūrose – viešai apie netradicinę orientaciją kalba tik retas.<br>AP nuotr.
Japonijoje tos pačios lyties asmenų partnerystė pripažįstama vien prefektūrose – viešai apie netradicinę orientaciją kalba tik retas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 2, 2016, 5:59 AM, atnaujinta Jun 5, 2017, 9:55 PM

„Panasonic“ paskelbė savo kompanijos padaliniuose uždrausianti diskriminavimą dėl lytinės orientacijos.

Tokį žingsnį žengusi elektronikos milžinė nustebino daugelį apžvalgininkų. Mat daugelis Azijos šalių homoseksualų teisių klausimu smarkiai atsilieka nuo Vakarų.

Itin konservatyvi visuomenė

Kinijoje, Pietų Korėjoje, Filipinuose ir likusioje Azijos dalyje prisipažinimas dėl tikrosios savo lytinės orientacijos iki šiol gali baigtis labai liūdnai. Tiek pats prisipažinęs asmuo, tiek jo šeima gali sulaukti pasmerkimo, izoliacijos, net susidorojimo.

Atskleisti tai kultūroje, kuri ypač vertina prisitaikymą prie normų, tradicines šeimos vertybes ir harmoniją, reikia milžiniškos drąsos.

Vienos lyties santuokų Azijos šalių vyriausybės nepripažįsta. Tiesa, keliose Japonijos prefektūrose leidžiama tos pačios lyties asmenų partnerystė.

O kol kas retas japonas, išskyrus tuos, kurie dirba pramogų sferoje, išdrįsta tai prisipažinti viešai.

„Pirmiausia tai sužlugdo galimybes būti paaukštintam. Kompanijų vadovai yra vyresni ir labai konservatyvių pažiūrų. Prisipažinimas dėl orientacijos mūsų visuomenei nėra priimtinas“, – pasakojo vienas anonimu likti norėjęs japonas gėjus.

Įtarimai dėl reklamos

Visuomenės užtarimo LGBT bendruomenės problemoms dar mažai. Tad nenuostabu, kad vietos spauda pradėjo spėlioti, jog „Panasonic“ tokio žingsnio ėmėsi tiktai todėl, kad yra olimpinių žaidynių rėmėja.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nekart yra pasmerkęs diskriminavimą dėl rasės, lyties, tautybės ar lytinės orientacijos.

Bet TOK atstovė Emmanuelle Moreau patikino, kad tokios nuostatos niekaip negali paveikti žaidynes remiančių kompanijų politikos.

O bylas dėl diskriminavimo nagrinėjantis teisininkas Tomoshi Sakka svarstė, kad „Panasonic“ sprendimas galėtų pastūmėti ir Japonijos vyriausybę pripažinti tos pačios lyties asmenų santuokas.

Naudinga ir verslui

Kad parama tos pačios lyties asmenų partnerystei Azijoje vis dar yra painus klausimas, byloja ir tai, kaip šią naujieną pranešė „Panasonic“.

Bendrovės atstovai tik prasitarė apie tokį žingsnį svarstę jau dešimtmetį, tačiau pateikti daugiau komentarų atsisakė.

„JAV kompanija apie tai praneštų su fanfaromis ir sulauktų aibės pagyrų. Vis dėlto „Panasonic“ Japonijoje šiuo klausimu praskina kelią“, – tvirtino Vašingtone įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „WorldatWork“ ekspertas Lenny Sanicola.

Anot jo, toks žingsnis įmonei gali būti ir naudingas. Esą paskelbę paramą įvairovei ir liberalioms vertybėms, „Panasonic“ vadovai gali privilioti jaunesnių talentų, kurie yra tokie svarbūs senstant Japonijos visuomenei.

„Pokyčius pripažįstančios bendrovės ne tik patinka klientams, bet ir padeda privilioti naujų darbuotojų.

Trumpiau tariant, tai naudinga ir verslui“, – teigė Johno L.Kelloggo vadybos mokyklos profesorė Karen Cates.

Tiesa, tai jau ne pirmas kartas, kai „Panasonic“ imasi pokyčių, kurie vėliau tampa įprasta norma.

Antai masiniai darbuotojų atleidimai Japonijoje yra smerkiami. Todėl kompanija jau seniai savo senyvo amžiaus darbuotojus perkelia į kitus skyrius, kuriuose jie dirba nesunkius darbus tol, kol patys nusprendžia išeiti į pensiją. (AP, „Reuters“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.