Donaldą Trumpą nužudyti grasinusį studentą žada deportuoti

Pilotu tapti norinčiam studentui iš Egipto gresia deportavimas iš JAV. Federaliniai agentai ištyrė studento socialinio tinklalapio „Facebook“ paskyrą, kuriame jis rašė esąs pasirengęs nužudyti Respublikonų partijos nominacijos siekiantį Donaldą Trumpą. Studento teigimu už tokį veiksmą jam dėkotų visas pasaulis, skelbia „The Associated Press“.

AP nuotr.
AP nuotr.
Iš Egipto kilusį studentą E.Elsayedą siekiama deportuoti iš JAV dėl socialiniame tinkle pareikšto grasinimo užmušti D.Trumpą<br>„123rf.com“ asociotyvioji nuotr
Iš Egipto kilusį studentą E.Elsayedą siekiama deportuoti iš JAV dėl socialiniame tinkle pareikšto grasinimo užmušti D.Trumpą<br>„123rf.com“ asociotyvioji nuotr
E.Elsayedas teigė, kad piktą žinutę socialiniame tinkle „Facebook“ įkėlė po D.Trumpo pasisakymų apie musulmonus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Elsayedas teigė, kad piktą žinutę socialiniame tinkle „Facebook“ įkėlė po D.Trumpo pasisakymų apie musulmonus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-03-03 18:37, atnaujinta 2017-06-05 15:20

Kol kas JAV prokurorai neapkaltino 23 metų Emadeldino Elsayedo nusikaltimo įvykdymu. Tačiau praeitą mėnesį imigracijos pareigūnai studentą suėmė Los Andžele esančioje pilotavimo mokykloje, kur jis mokosi ir šiuo metu mėgina jį deportuoti, trečiadienį teigė teisininkas Hani Bushra.

Kalifornijos Orindžo miesto kalėjime laikomas E.Elsayedas jautėsi visiškai priblokštas suvokęs, kad jo svajonė tapti pilotu dužo dėl kvailos žinutės socialiniame tinkle. Imigracijos teismo posėdyje bus nuspręsta, ar studentas bus deportuotas iš šalies, ar jam bus leista pasilikti ir galimai tęsti studijas.

„Panašu, kad vyriausybei nepavyko E.Elsayedo apkaltinti nusikaltimu, todėl dabar yra naudojamas migracijos procesas, kad jį išvarytų iš šalies, – samprotavo H.Bushra. – Šių prezidento rinkimų metu yra stebėtinai daug įvairių jausmingų pasisakymų ir aš jaučiu, kad jis paprasčiausiai įsijautė į visą šią atmosferą“.

D.Trumpas pirmauja Respublikonų partijos nominacijos siekiančių politikų tarpe ir daugelį balsų pritraukė stipriais pasisakymais apie imigraciją. Jis yra pažadėjęs pastatyti tvorą palei visą JAV pasienį su Meksika ir reikalavo trumpam uždrausti į Ameriką atvykti visiems islamo tikėjimą išpažįstantiems žmonėms.

Žinutės gailėjosi iš karto

JAV slaptųjų tarnybų agentai vasario pradžioje kalbėjosi su E.Elsayedu po to, kai jis socialiniame tinkle „Facebook“ įkėlė D.Trumpo nuotrauką ir parašė, kad yra pasiryžęs iki gyvos galvos sėdėti kalėjime už milijardieriaus nužudymą, o už tai jam dėkotų visas pasaulis.

Agentai po aštuonių dienų studentui pranešė, kad federaliniai prokurorai atsisakė jį apkaltinti, tačiau jo viza leidžianti jam mokytis tapti pilotu buvo atšaukta. Iš karto po to E.Elsayedas buvo suimtas imigracijos pareigūnų.

E.Elsayedas tikino socialiniame tinkle parašęs grasinančią žinutę, nes jį supykdė D.Trumpo komentarai apie musulmonus. Jis teigė iš karto gailėjęsis to, ką padarė ir neketino niekam daryti žalos.

„Tai tėra kvaila žinutė. Kiekvieną valandą galima rasti tūkstančius tokių žinučių „Facebook“ ir žiniose, – kalėjime telefono interviu metu „The Associated Press“ pasakojo E.Elsayedas. – Aš nežinau, kodėl jie galvotų, kad aš esu grėsmė šalies saugumui vien dėl vienos kvailos žinutės.“ 

Pasak studento iš jo interviu ėmęs agentas minėjo pernai vykusį susišaudymą San Bernardine, kurį pradėjo musulmonų kilmės vyras ir jo žmona. Agentas taip pat kalbėjo apie 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro išpuolius, kuriuos įvykdė musulmonai siekę tapti pilotais JAV.

Imigracijos ir muito tarnyba pranešime teigė, kad E.Elsayedas buvo suimtas, nes jis pažeidė „įėjimo į Jungtines Valstijas taisykles“.

JAV vidaus reikalų departamentas, slaptosios tarnybos ir D.Trumpo kampanijos atstovė atsisakė komentuoti E.Elsayedo bylą.

Ketina tęsti studijas

Iš Kairo kilęs E.Elsayedas didžiąją dalį savo gyvenimo praleido Saudo Arabijoje, kur jo tėvas dirbo inžinieriumi. Pirmą kartą į JAV E.Elsayedas atvyko rugsėjį, kad pradėtų studijas Universaliojoje oro akademijoje ir tikėjosi grįžęs į Egiptą gauti darbą oro linijų įmonėje.

Studentas sakė norintis tęsti studijas JAV, jei vyriausybė leistų jam pasilikti šalyje. Jei jį deportuos, E.Elsayedas sieks atgauti dalį 65 tūkst. dolerių (59,8 tūkst. eurų), kuriuos jis išleido savo mokslams. Atgavęs pinigus jis ketina tęsti studijas kitur.

Universaliosios oro akademijos savininkas Alexas Khatibas teigė mažai žinantis apie bylą išskyrus tai, kad federaliniai agentai pasirodė jo mokykloje kalbėtis su E.Elsayedu, kurį po to suėmė. Pareigūnai paprašė A. Khatibo padaryti negaliojančiais dokumentus leidusius E.Elsayedui siekti piloto licenzijos.

A.Khatibas tikino, kad yra pasirengęs atgal į akademiją priimti E.Elsayedą, jei tai padaryti leis vyriausybė.

„Nuoširdžiai kalbant jis yra geras studentas, – atviravo A.Khatibas. – Jis man panašus į gerą žmogų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.