N. Savčenko gynyba stojo į paskutinį mūšį dėl pilotės laisvės

Ukrainos pilotės Nadijos Savčenko advokatai Maskvos teisme šiandien paskutinį kartą pasisako byloje dėl dviejų Rusijos žurnalistų mirčių Rytų Ukrainoje.

N.Savčenko grasina pradėti dar griežtesnį bado streiką.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
N.Savčenko grasina pradėti dar griežtesnį bado streiką.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-03 09:33, atnaujinta 2017-06-05 17:58

Advokatas Ilja Novikovas ketvirtadienį pakartojo pagrindinius gynybos argumentus. Jie atkreipė dėmesį, kad telefono ryšio duomenys rodo, jog žurnalistai buvo nužudyti per bombardavimą, kuris prasidėjo jau po N.Savčenko sulaikymo.

Pilotė į prorusiškų separatistų rankas pakliuvo 10.30 val., o pilotai žuvo apie 12 val.

Ukrainietė ketvirtadienį taip pat paskutinį kartą teisme sakys kalbą. Šiandien taip pat turėtų paaiškėti, kada bus paskelbtas nuosprendis jos byloje.

Advokatai tikisi, kad tai bus padaryta maždaug kovo 8 dieną, tačiau leidimas suimti N.Savčenko šiuo metu yra pratęstas iki balandžio 16 dienos.

Prokurorai trečiadienį paskelbė, kad prašys N.Savčenko nuteisti 23 metų įkalinimo bausme. Įkalinta pilotė ir parlamentarė jau anksčiau grasino, kad paskelbus jai nuosprendį, ji ketina pradėti bado streiką ir atsisakyti net vandens.

Tiesa, I.Novikovo teisininkų komanda tikina, kad ši byla yra politinė ir teismo nuosprendis turėtų būti nepalankus N.Savčenko.

Vienintelė viltis, anot advokatų, yra tam tikras politinis susitarimas tarp Maskvos ir Kijevo.

34-erių moteris atmeta kaltinimus ir teigia, kad ją iš Rytų Ukrainos prorusiški separatistai jėga išgabeno į Rusiją. Protestuodama prieš sulaikymą, moteris anksčiau buvo paskelbusi ilgiau nei 80 dienų trukusį bado streiką.

N.Savčenko Rusijos Rostovo srities Donecko miesto teismo teisiamųjų suole atsidūrė praėjusią vasarą, daugiau nei metus išbuvusi izoliatoriuje.

Ukrainiečių pilotė, kurią jos tėvynainiai laiko pasipriešinimo, daugelio nuomone, Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybės kurstomam sukilimui simboliu, neigia visus jai pareikštus kaltinimus.

Ši politiškai motyvuota byla sulaukė Vakarų kritikos ir dar labiau padidino įtampą Maskvos ir Kijevo santykiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.