Įkalintos pilotės N. Savčenko motina meldžia lyderių pagalbos

Įkalintos pilotės motina taip pat perspėjo, kad jos dukros gyvybei dabar gresia pavojus.<br>Youtube stop kadras
Įkalintos pilotės motina taip pat perspėjo, kad jos dukros gyvybei dabar gresia pavojus.<br>Youtube stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2016, 9:27 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:43 AM

Įkalintos Ukrainos pilotės Nadijos Savčenko motina Marija Savčenko kreipėsi į pasaulio lyderius prašydama išlaisvinti jos dukrą iš kalėjimo. 78-erių metų moteris nusifilmavo vaizdo klipe, kuriame teigia, kad bado streiką paskelbusi jos dukra netrukus gali mirti.

„Aš pamiršau, ką reiškia miegoti, – vaizdo klipe sako moteris. – Išlaisvinkite mano vaiką iš to kalėjimo“.

Įkalintos pilotės motina taip pat perspėjo, kad jos dukros gyvybei dabar gresia pavojus.

„Kovo 3-iąją Nadija paskelbė bado streiką. Tai reiškia, kad mano vaikui liko gyventi vos 5-6 dienos. aš meldžiu, padėkite!“, – kalbėjo N.Savčenko motina.

Vėliau buvo išplatintas ir M.Savčenko kreipimasis į pasaulio žurnalistus ragindama apšviesti pasaulį apie jos dukros įkalinimą.

„Mano dukra dabar kenčia kankinimus Rusijos kalėjime. Aš jūsų prašau paskelbti tikrąją istoriją, kaip (Vladimiro) Putino gangsteriai kalėjime kankina mano vaiką“, – prašė M.Savčenko.

Sekina badas 

Rusija suteikė Ukrainos gydytojams leidimą apžiūrėti bado streiką paskelbusią pilotę Nadeždą Savčenko, informuoja BBC. Ukrainos prezidento Petro Porošenkos partijos narė Irina Geraščenko pranešė, kad geriausių Ukrainos gydytojų komanda trečiadienį apžiūrės ir ištirs N. Savčenko.

„Ukrainos diplomatams pavyko išgauti Rusijos pažadą, kad Ukrainos gydytojai galės apžiūrėti moterį kovo 9 dieną. Šalies prezidentas davė nurodymus staigiai suformuoti mobilią gydytojų komandą, atsižvelgiant į Nadeždos šeimos norus“, – sakė I. Geraščenko.

Teigiama, kad pilotė nuo penktadienio atsisako valgyti ir gerti vandenį. Moteris kaltinama tuo, kad 2014 metų birželį nurodė koordinates apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko srityje, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.

Europos Sąjunga (ES) taip pat išreiškė susirūpinimą dėl moters savijautos, o Nobelio premijos laureatė Svetlana Aleksijevič yra viena iš 4,300 atvirą laišką pasirašiusių žmonių, prašančių Europos lyderių imtis veiksmų apsaugant N. Savčenko laisvę.

Moters įkalinimas sukėlė protestus Ukrainos ir Rusijos sostinėse. Ukrainos konsulas Aleksandras Kovtunas sakė BBC, kad N. Savčenko, atrodo, laikosi gerai ir yra susitelkusi ties trečiadienio teismu.

Pasigirdo JAV viceprezidento raginimai

JAV viceprezidentas Joe Bidenas paragino Rusiją nedelsiant paleisti kalinamą Ukrainos pilotę Nadją Savčenko, praneša agentūra AFP.

N. Savčenko jau nuo 2014 metų „neteisėtai“ laikoma Rusijoje ir čia teisiama dėl „išgalvotų kaltinimų“, – pareiškė JAV viceprezidentas Vašingtone.

Maskva savo veiksmais prieš N. Savčenko esą nusižengia Minsko taikos susitarimams. „Ji turi būti nedelsiant paleista“, – reikalavo J. Bidenas.

Rusijos pareigūnai tvirtina, kad N. Savčenko 2014 metų birželį nurodė koordinates apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko srityje, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.

Moteris atmeta kaltinimus ir teigia, kad ją iš Rytų Ukrainos prorusiški separatistai jėga išgabeno į Rusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.