Vokietija ir Graikija piktinasi Balkanų maršruto uždarymu

Vokietijos ir Graikijos lyderiai

Vokietija ir Graikija piktinasi Balkanų maršruto uždarymu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietija ir Graikija piktinasi Balkanų maršruto uždarymu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2016, 1:59 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 3:07 AM

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad sienų uždarymas nėra „nei ilgalaikis, nei tvarus“ sprendinys kovojant su Senąjį žemyną užklupusia rimčiausia migrantų krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, ir pabrėžė, kad dėl tokio žingsnio Graikijai teks visa pabėgėlių antplūdžio našta.

A.Merkel ir A.Tsipro išsakyti komentarai, atspindintys susiskaldymą Bendrijoje, buvo atsakas į Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko pozityvią reakciją į vadinamojo Balkanų maršruto uždarymą ir pareiškimą, esą šis žingsnis yra dalis 28 narių Bendrijos kolektyvinio atsako į krizę.

A.Merkel ir A.Tsipras savo griežtą poziciją išdėstė po to, kai Slovėnija ir Kroatija nuo trečiadienio uždarė savo sienas tranzitu per jų teritorijas vykstantiems migrantams, o Serbija pareiškė ketinanti pasekti jų pavyzdžiu.

ES narė Slovėnija nurodė, kad įsileis tik tuos migrantus, kurie prašysis šalyje prieglobsčio arba prašysis įleidžiami „dėl humanitarinių priežasčių ir atsižvelgdami į Šengeno zonos taisykles“.

Vyriausybės vadovas Miras Ceraras pareiškė, jog šis žingsnis reiškia, kad Balkanų „kelias nelegaliems migrantams daugiau neegzistuoja“.

Tuo metu D.Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad šiuo atveju kalbama „ne apie vienašališkus veiksmus, o apie bendrą 28-ių ES narių sprendimą“.

„Dėkoju Vakarų Balkanų valstybėms už dalies išsamios ES strategijos, skirtos kovai su migrantų krize, įgyvendinimą“, – rašė ES prezidentas.

Reaguodamas į tai A.Tsipras „Twitter“ parašė, kad D.Tuskui „derėtų sutelkti dėmesį į pastangas įgyvendinti mūsų bendrus sprendimus ir neskatinti tų, kurie juos ignoruoja“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.