Keičiasi raginančių Jungtinę Karalystę trauktis iš ES lyderiai

Vokietijoje gimusi įstatymų

Kad Jungtinė Karalystė pasiliktų Europos Sąjungoje pageidauja vidutiniškai 51 proc., o kad pasitrauktų – apie 49 proc.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Kad Jungtinė Karalystė pasiliktų Europos Sąjungoje pageidauja vidutiniškai 51 proc., o kad pasitrauktų – apie 49 proc.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2016, 8:44 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:09 PM

Gisela Stuart, pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos deputatė, perims iš Nigelo Lawsono, 9-ame dešimtmetyje dirbusio finansų ministro poste, kampanijos „Vote Leave“ (Balsuokit už pasitraukimą) pirmininko postą.

Tuo tarpu įtakingas Londono meras Borisas Johnsonas ir teisingumo sekretorius Michaelas Gove'as, abu priklausantys valdančiajai Konservatorių partijai, taip pat atliks strategiškai svarbius vaidmenis šiame judėjime.

Jungtinės Karalystės rinkėjai per birželio 23 dieną vyksiantį referendumą bus paklausti, ar nori, kad jų šalis liktų ES nare, ar pasitrauktų iš 28 valstybių bloko.

„Man malonu vadovauti kampanijai už kontrolės perėmimą iš ES“, – sakė G.Stuart, kuris persikėlė gyventi į Britaniją 1974-aisiais, praėjus metams po to, kai šalis tapo Europos Ekonominės Bendrijos nare.

„Jeigu mes balsuosime už pasitraukimą, galėsime leisti savo pinigus prioritetams, tokiems kaip Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba, – pabrėžė ji. – Mes vėl galėsime balsuoti už žmones, kurie kuria mūsų įstatymus – arba juos išspirti. Jeigu susigrąžinsime kontrolę, mūsų šalis bus saugesnė.“

B.Johnsonas ir M.Gove'as, nesutinkantys su Konservatorių partijos lyderiu ministru pirmininku Davidu Cameronu, kuris laikosi nuomonės, kad Britanija turėtų likti ES nare, priklausys svarbiam „Vote Leave“ judėjimo komitetui, kuris kasdien rengs posėdžius.

Tuo tarpu Johnas Longworthas, pasitraukęs iš Britanijos prekybos rūmų (BCC) vadovo posto, kai išreiškė palaikymą Jungtinės Karalystės pasitraukimui iš ES (BCC oficialiai laikosi neutralios pozicijos šiuo klausimu), taip pat taps „Vote Leave“ komiteto nariu.

Šio judėjimo vykdomasis direktorius Matthew Elliottas sakė: „Džiaugiuosi, kad „Vote Leave“ paskutiniąsias 100 kampanijos dienų vadovaus tokia stipri ir patyrusi aktyvistų, verslo lyderių ir politikos sunkiasvorių grupė.“

Apklausos rodo, kad tiek pasitraukimo šalininkų, tiek priešininkų yra apylygiai.

Kad Jungtinė Karalystė pasiliktų Europos Sąjungoje pageidauja vidutiniškai 51 proc., o kad pasitrauktų – apie 49 proc. respondentų, rodo įvairius viešosios nuomonės tyrimus apibendrinančio projekto „What UK Thinks“ („Ką galvoja JK“) duomenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.