Sirijos pareiškimai dėl prezidento žlugdo taikos derybas

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sekmadienį pareiškė, kad Sirijos diplomatijos vadovo pareiškimai, jog prezidento Basharo al-Assado pašalinimas iš posto prilygtų „raudonos linijos“ peržengimui, yra mėginimas sužlugdyti taikos procesą.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad taikos derybas žlugdo kalbos, jog Sirijos prezidento Basharo al-Assado pašalinimas iš posto prilygtų „raudonos linijos“ peržengimui<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad taikos derybas žlugdo kalbos, jog Sirijos prezidento Basharo al-Assado pašalinimas iš posto prilygtų „raudonos linijos“ peržengimui<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-13 15:17, atnaujinta 2017-06-01 20:55

Kalbėdamas po Paryžiuje įvykusių derybų su sąjungininkais europiečiais, J.Kerry sakė, kad Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas savo komentarais „aiškiai mėgino sužlugdyti šį procesą ... aiškiai stengėsi pasiųsti atgrasančią žinią kitiems“.

„Nesikalbėsime su niekuo, kas nori diskutuoti apie prezidentavimą... Basharas al-Assadas yra raudona linija“, – Sirijos diplomatijos vadovas šeštadienį sakė Damaske per spaudos konferenciją.

„Jeigu jie (opozicija) toliau laikysis šio požiūrio (kad reikia nuversti B.al-Assadą), jiems nėra jokios priežasties atvykti į Ženevą“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų palaikomos netiesioginės derybos, kurios prasidės pirmadienį Ženevoje, bus naujausios tarptautinės pastangos rasti sprendinį jau penkerius metus Siriją krečiančiam pilietiniam karui, nusinešusiam per 270 tūkst. žmonių gyvybių.

Vyriausybė ir pagrindinė opozicijos grupė – Aukštasis derybų komitetas (ADK) – sutiko dalyvauti šiame procese po to, kai jis įstrigo praeitą mėnesį.

ADK ne kartą sakė, kad B.al-Assado pasitraukimas bus bet kokios sutarties išankstinė sąlyga, o opozicijos vyriausiasis derybininkas Mohammadas Alloushas irgi tvirtino, kad prezidentas turi pasitraukti, jeigu režimas nori per šias derybas susitarti dėl taikos.

„Manome, kad pereinamasis laikotarpis turėtų prasidėti nuo B.al-Assado žlugimo arba mirties“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP Ženevoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.