Po netikėto V. Putino sprendimo – pokalbis telefonu su B. Obama

[[ge:lrytas:lrytas:856537]]

B.Obama ir V.Putinas aptarė situaciją Sirijoje.<br>AP nuotr.
B.Obama ir V.Putinas aptarė situaciją Sirijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 15, 2016, 7:22 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 5:27 PM

B.Obama pasveikino smurto Sirijoje sumažėjimą nuo tada, kai įsigaliojo paliaubos, sakoma pranešime. Tačiau jis kartu pabrėžė, kad Sirijos režimo daliniai vis sulaužo susitarimą dėl ugnies nutraukimo.

Prieš tai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas netikėtai paskelbė, kad nuo antradienio jo šalis išves dalį pajėgų iš pilietinio karo alinamos Sirijos. Uždavinys, kuris buvo iškeltas Gynybos ministerijai ir ginkluotosioms pajėgoms, esą įvykdytas.

Pasak Rusijos ambasadoriaus Jungtinėse Tautose (JT) Vitalijaus Čiurkino, dalinių išvedimas prisidės prie pastangų siekti taikos susitarimo. Būtina „intensyvinti savo pastangas, kad Sirijoje būtų pasiektas politinis sprendimas“, – sakė jis Niujorke prieš JT Saugumo Tarybos posėdį Sirijos tema.

Rusijos oro antskrydžiai Sirijoje nebus automatiškai užbaigti, pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Dalinio pajėgų išvedimo detales ir laiką nustatys Gynybos ministerija. V.Putinas savo sprendimą esą suderino su Sirijos vadovu Basharu al Assadu.

Tuo metu Sirijos vyriausybė pareiškė, kad Maskva patikino, jog ir toliau rems Siriją „kovoje su terorizmu“. Be to, ji paneigė spaudos pranešimus, kad daliniai išvedami kilus ginčui su Rusija. Apie karių atitraukimą esą diskutuota „kurį laiką“. Šiuo klausimu būta glaudaus sutarimo tarp Sirijos ir Rusijos.

Sirijos opozicijos atstovai į žinią apie Rusijos dalinių išvedimą reagavo santūriai. Padėtis Sirijoje iš esmės pasikeistų, jei Rusija sustabdytų oro antskrydžius, Ženevoje sakė opozicijos Aukštojo derybų komiteto (HNC) atstovas Monzeras Machusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.