Tailandas kovoja su tunkančiais budistų vienuoliais

Tailandas ėmėsi priemonių atpratinti budistų vienuolius nuo nesveiko maisto ir padėti jiems mesti svorį. Pasak vieno atlikto tyrimo beveik pusė visų šalies vienuolių kenčia nuo antsvorio ir šią problemą būtina skubiai spręsti, rašo BBC.

Beveik pusė visų Tailando budistų vienuolių turi antsvorio, todėl šalis pradėjo dvasininkus atpratinti nuo nesveiko maisto.<br>„123rf.com“ asociotyvioji nuotr.
Beveik pusė visų Tailando budistų vienuolių turi antsvorio, todėl šalis pradėjo dvasininkus atpratinti nuo nesveiko maisto.<br>„123rf.com“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 10:05 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:16 PM

Šalies sostinės Bankoko Čulalongkorno universiteto sveikatos ir mitybos ekspertė Angkatavanich Jongjit teigė, kad 48 proc. visų vienuolių Tailande yra nutukę.

„Mūsų vienuolių antsvoris yra tiksinti bomba“, – perspėjo ekspertė.

Tailando dvasiniai lyderiai su nerimu reagavo į žinias, kad 42 proc. vienuolių turi aukštą cholesterolio lygį, 23 proc. kenčia nuo aukšto kraujospūdžio ir daugiau nei 10 proc. serga diabetu.

Nors A.Jongjit neatskleidė, kiek vienuolių dalyvavo jos tyrime, ji padėjo parengti nacionalinę programą, kurios tikslas yra padėti dvasinio pasaulio paslapčių ieškantiems vienuoliams numesti svorio.

Tyrime buvo atskleista, kad Tailando vyriausybė jau ir taip padengia vienuolių medicinines išlaidas, o vien tik 2012 metais išleido daugiau nei 77,2 mln eurų kovoti su nuolatinėmis su nutikimu susijusiomis sveikatos problemomis.

Kadangi budistų vienuoliai Tailande užima svarbų vaidmenį šalies socialiniame ir religiniame gyvenime, A.Jongjit prašė, kad bendruomenės nariai vienuolių nebešelptų dovanodami riebų greitą maistą ir didelį cukraus kiekį turinčius gėrimus.

Bankoke viena vienuolių paruošiamoji mokykla ir keturios šventyklos pradėjo sveiko maisto gamybos programą, kurioje daugiausia gaminama maistas pilnas skaidulų, baltymų ir kalcio. Programoje taip pat siūloma dvasininkams daugiau sportuoti ir aktyviau gyventi.

A.Jongjit teigė, kad programoje dalyvavę vienuoliai per aštuonias savaites vidutiniškai sugebėjo numesti vieną kilogramą svorio, jų juosmenys sumažėjo net 1,4 centimetrais, o jų cholesterolio lygiai taip pat sumažėjo.

Kai kurie vienuoliai skundėsi, kad nežino, kiek svorio priauga, todėl viena Čulalongkorno ligoninė paruošė ypatingą diržą, kuris būdamas ant dvasininkų juosmens švelniai primins apie suvalgomo maisto kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.