Viso pasaulio ištremti tibetiečiai renka naują politinį lyderį

Dešimtys tūkstančių tremtyje gyvenančių tibetiečių sekmadienį renka naują lyderį, kuriam bus patikėta tęsti jų kovą už Kinijos administruojamo Tibeto didesnę autonomiją, kai dvasinis lyderis Dalai Lama traukiasi iš politinio fronto.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių tremtyje gyvenančių tibetiečių renka naują politinį lyderį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sekmadienį dešimtys tūkstančių tremtyje gyvenančių tibetiečių renka naują politinį lyderį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-20 14:04, atnaujinta 2017-06-01 04:46

Per šiuos rinkimus balsuos visame pasaulyje gyvenantys tibetiečiai, o vaizdingame Indijos kalnų mieste Dharamšaloje, kuriame gyvena Dalai Lama, žmonės pradėjo rikiuotis į eiles prie balsaviečių 9 val. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kad galėtų nuspręsti, kas taps nauju egzilinės vyriausybės lyderiu.

Vienas po kito šimtai žmonių, tarp jų vienuolių vyrų ir moterų, įrašinėjo savo pasirinktų kandidatų vardus ant popieriaus lapelių ir dėjo juos į žalias balsadėžes. Balsavimas tęsis iki 17 val. (13 val. 30 minučių).

Vyriausybės tremtyje premjero postas anksčiau buvo mažai reikšmingas, bet 80-metis tibetiečių budistų dvasinis lyderis perdavė jam savo politines galias, siekdamas sumažinti itin svarbų savo vaidmenį ir užtikrinti judėjimo už Tibeto laisvę demokratinę ateitį po savo mirties.

„Nors Jo Šventenybė Dalai Lama lieka tautos lyderis, nukreipiantis mus sprendžiant Tibeto klausimą, svarbu, kad balsuotume ir išsirinktume savo politinį lyderį“, – sakė 45 metų vienuolis Jamyangas, atidavęs savo balsą.

Dalai Lama paskelbė apie sprendimą atsisakyti politinės valdžios 2011 metų kovą, likus kelioms dienoms iki dabartinio premjero (sikjongo) Lobsango Sangay išrinkimo. Dabartinis vyriausybės tremtyje vadovas irgi yra vienas iš kandidatų.

Šis 48 metų Harvarde studijavęs buvęs akademikas laikomas rinkimų favoritu ir jau įveikė 3–4 kitus kandidatus per pirmąjį balsavimo ratą, kuris vyko pernai spalį.

Atiduoti balso L.Sangay atvyko į vyriausybės pastatą su savo jauna dukterimi.

„Dialogas (su Kinija) bus pagrindinė iniciatyva, – žurnalistams sakė L.Sangay. – Puoselėju viltį, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas per savo antrąją kadenciją 2017 metais imsis Tibeto klausimo ir parodys iniciatyvą (surengti derybas su tibetiečiais tremtyje).“

Tačiau, kaip pridūrė L.Sangay, dabar Tibeto realybė „yra represijos“.

Tiek L.Sangay, tiek jo varžovas – 49 metų Penpa Tseringas – pasisako už „vidurinio kelio“ strategiją, kurios laikosi Dalai Lama, raginantis užtikrinti didesnę Tibeto autonomiją, bet taikiomis priemonėmis.

Iš viso 88 tūkst. tibetiečių 13 šalių – nuo Australijos iki Jungtinių Valstijų – yra užsiregistravę dalyvauti balsavime, per kurį bus išrinktas premjeras ir egzilinis parlamentas, kurį sudaro 44 deputatai.

Daugelis rinkėjų, tarp jų L.Sangay, visą laiką gyveno kitose šalyse ir niekada nesilankė Tibete.

Šios diasporos politikoje buvo menkas pasirinkimas tarp L.Sangay ir likusio jo oponento, o prieš sekmadieninį balsavimą žmonės Dharamšalos gatvėse reiškė įvairias nuomones.

Daugelis sakė, kad palaikys L.Sangay, bet kai kurie tvirtino nusivylę jo darbu, nors už jį balsavo 2011 metais.

„Balsuosiu už P.Tseringą, kuris turi dešimtmečių darbo Tibeto egzilinėje vyriausybėje ir tibetiečių bendruomenėje patirtį. Jis bus konkretesnis“, – teigė 55 metų Lhadon, nesutikusi atskleisti savo pavardės.

Sekmadienį vysiančio balsavimo rezultatų tikimasi sulaukti balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu