Hagos tribunolas R. Karadžičių nuteisė 40 m. kalėjimo

Buvęs Bosnijos serbų lyderis Radovanas Karadžičius išgirdo Hagos tribunolo nuosprendį. Jis yra kaltas dėl siaubingų žydynių Bosnijos karo metu. 

R.Karadžičius išgirdo nuosprendį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Karadžičius išgirdo nuosprendį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Karadžičius 1991 m. savo namuose Sarajeve su žmona Ljiljana.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Karadžičius 1991 m. savo namuose Sarajeve su žmona Ljiljana.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 2:54 PM, atnaujinta May 31, 2017, 5:02 PM

Jungtinių Tautų karo nusikaltimų teismas istorinę nutartį paskelbė ketvirtadienį. 

Teismas išteisino R.Karadžičių dėl vieno kaltinimo genocidu, tačiau 70-metį vyrą paskelbė kaltu dėl 10 kitų kaltinimų, tarp kurių – nusikaltimai žmogiškumui ir kaltinimai genocidu ir žudymu.

Teismas R.Karadžičių nuteisė 40 metų kalėjimo.

Teisėjas O-Gon-Kwon pabrėžė, kad R.Karadžičius yra atsakingas už Sarajevo gyventojų skerdynes 1992-1995 metais. Per šią apsiaustį žuvo 12 tūkst. nekaltų miesto gyventojų – vaikų, moterų ir vyrų.

Teismas nurodė, kad R.Karadžičius yra atsakingas dėl nusikaltimų žmogiškumui, tačiau ne dėl vieno kaltinimo genocidu.  

Nutartis pradėta skelbti 15 val. Lietuvos laiku ir truko pusantros valandos. 

Pats R.Karadžičius „nerimastingai“ laukė šios istorinės nutarties po tikro teismų maratono dėl 11 kaltinimų genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, sakė naujienų agentūrai AFP jo advokatas. 

Nusinešė tūkstančius gyvybių

R.Karadžičius nuteistas dėl jo vaidmens per 1992-1995 metų Bosnijos karą, nusinešusį daugiau kaip 100 tūkst. gyvybių ir privertusį 2,2 mln. gyventojų palikti savo namus. 

„Tikiuosi, kad šis teismas atliks savo misiją ir patupdys jį už grotų. Mūsų vaikai žuvo“, – prieš skelbiant nuosprendį sakė Munira Subatič, Srebrenicos motinų organizacijos narė. 

„Galiausiai tikiuosi, kad visas Bosnijoje skelbtas melas bus atskleistas“, – pridūrė ji, kai prie teismo pastato surinko apie 100 demonstrantų. 

70 metų veikėjas, kurį laiką vertęsis psichiatro praktika, bus aukščiausio rango politikas, kuriam bus paskelbta nutartis byloje dėl Balkanų karų. 

R.Karadžičius, kuris buvo separatistinės Serbų Respublikos prezidentas, kaltinamas dalyvavęs nusikalstamame sąmoksle, kuriuo siekta „visam laikui pašalinti gyventojus musulmonus ir Bosnijos kroatus ... iš rajonų, paskelbtų Bosnijos serbų teritorija“. 

Šio tikslo siekta vykdant negailestingą etninio valymo kampaniją, beatodairiškai žudant, persekiojant ir terorizuojant, sakė TBTJ prokurorai, kurie prašė skirti R.Karadžičiui įkalinimą iki gyvos galvos. 

R.Karadžičius, kuris ilgai slapstėsi nuo teisingumo, kol buvo suimtas 2008 metais, buvo ypač ieškomas dėl savo vaidmens 1995 metais vykusiose Srebrenicos žudynėse rytų Bosnijoje. 

Beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų buvo išžudyti, jų palaikus palaidojo masinėse kapavietėse Bosnijos serbų pajėgos, išstūmusios olandus JT taikdarius iš Srebrenicos anklavo, kuris laikytas „saugia teritorija“. 

Šios skerdynės buvo kruviniausios Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, ir jas genocidu pripažino du tarptautiniai teismai. 

Be kita ko, R.Karadžičius taip pat kaltinamas genocidu 10-ojo dešimtmečio pradžioje kitose Bosnijos savivaldybėse, tarp jų Prijedore, Sanski Moste ir Zvornike.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.