Auga Briuselio išpuolio aukų skaičius, suimta daugiau įtariamųjų

Belgija pirmadienį apkaltino tris per savaitgalio operaciją areštuotus asmenis dalyvavimu teroristinės grupės veikloje, paskelbė federalinis prokuroras, kuris konkrečiai ryšio su atakomis Briuselyje nepaminėjo.

Belgai pagerbia išpuolių aukas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Belgai pagerbia išpuolių aukas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Belgai pagerbia išpuolių aukas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Belgai pagerbia išpuolių aukas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Briuselyje pagerbiamas aukų atminimas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Briuselyje pagerbiamas aukų atminimas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Briuselyje pagerbiamas aukų atminimas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Briuselyje pagerbiamas aukų atminimas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

BNS, ELTA, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2016, 1:52 PM, atnaujinta May 31, 2017, 9:39 AM

„Jie buvo apkaltinti dalyvavimu teroristinės grupės veikloje“, – sakoma prokuroro pareiškime, kuriame priduriama, kad ketvirtas sekmadienį sulaikytas žmogus buvo paleistas.

Tie trys kaltinamieji yra Yassine'as A., Mohamedas B. ir Aboubakeras O., nurodė prokuroras, dar pridūręs, kad „tyrimas tęsiamas“, tad daugiau detalių nepateiksiąs.

Keturis asmenis Belgijos policija sulaikė sekmadienį per 13 reidų sostinėje Briuselyje ir Mecheleno mieste, esančiame už maždaug 30 kilometrų į šiaurę nuo Briuselio, taip pat Dufelio mieste, 40 kilometrų ta pačia kryptimi.

Sužeistieji mirė ligoninėje

Belgijos pareigūnai pirmadienį iki 35 padidino Briuselyje surengtų atakų aukų skaičių.

Vyriausybinio krizės centro pareigūnai sakė, kad 31 žmogus žuvo sprogimų vietose oro uoste ir metropolitene, o dar keturi mirė ligoninėje. Taip pat žuvo trys sprogdintojai mirtininkai.

„Prokuroras turi skaičius dėl žmonių, kurie žuvo nusikaltimo vietoje, o sveikatos apsaugos pareigūnai yra atsakingi už žmones, kurie mirė ligoninėje valandomis po atakų“, – žurnalistams sakė Belgijos prokuroro atstovė Ine Van Wymersch.

Savaitgalį belgų pareigūnai žuvusiųjų skaičių sumažino nuo 31 iki 28, o sekmadienį vakare vėl padidino iki 31.

Sveikatos apsaugos ministrė Maggie De Block „Twitter“ parašė: „Keturi pacientai mirė ligoninėje. Medikų komandos padarė visa, kas įmanoma. Bendrai aukų: 35. Drąsos visoms šeimoms“.

Oro uostas lieka uždarytas

Briuselio tarptautinis oro uostas, kuriame kovo 22 dieną buvo įvykdytas teroro aktas, darbą atnaujins anksčiausiai kovo 30 dieną, pirmadienį pranešė terminalo darbuotojas.

Pasak darbuotojo, kovo 29 dieną oro uosto salėje, kur praėjusį antradienį nugriaudėjo du sprogimai, bus atliekami laikinosios registravimo infrastruktūros ir terminalo pastatų saugumo testavimo darbai.

Jeigu rezultatai bus teigiami, bus priimtas sprendimas atnaujinti oro uosto darbą.

Planuoja streiką

Taip pat pranešama, kad Briuselio oro uosto policijos personalas kovo 30 d. gali paskelbti streiką. Apie ketinimą surengti protesto akciją prieš netinkamas saugumo priemones personalo teritorijoje policininkai informavo Belgijos vidaus reikalų ministeriją dar kovo 18 dieną, kai per antiteroristinį reidą Molenbeko rajone buvo sulaikytas Paryžiuje išpuolius surengęs Salahas Abdeslamas.

Teisėsaugos pareigūnai nepatenkinti tuo, kad išvykimo salėse nebuvo sumontuoti metalo/sprogmenų detektoriai, o oro uosto apsaugos tarnyboje dirba 392 žmonės vietoj 435, kaip numatyta Šengeno susitarime.

Kovo 22-osios rytą Briuselyje buvo įvykdyti teroro aktai. Du sprogimai nugriaudėjo Zaventemo oro uosto išvykimo salėje, dar vienas – Malbeko metro stotyje. Per išpuolius 35 žmonės žuvo, dar 340 buvo sužeisti. Atsakomybę už išpuolius Briuselyje prisiėmė „Islamo valstybė“ (IV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.