Migrantų kelias vėl veda per Libiją

Kai užsidaro durys – atsiveria langas. Tai, regis, suvokė migrantai, kurie, užsivėrus keliui į Europą per Graikiją, dabar ėmė veržtis į Senąjį žemyną per Italiją, kuri vis labiau kenčia nuo augančio atvykėlių srauto.

Kliūtys Egėjo jūroje ir šylantys orai skatina migrantus vis dažniau rinktis pavojingą vandens kelią iš Libijos į Italiją.<br>AP nuotr.
Kliūtys Egėjo jūroje ir šylantys orai skatina migrantus vis dažniau rinktis pavojingą vandens kelią iš Libijos į Italiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 31, 2016, 8:28 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:23 AM

Europos Sąjunga (ES) su Turkija prieš kelias savaites susitarė dėl plano, pagal kurį visų į Graikiją atvykstančių migrantų valtys bus apgręžiamos atgal.

Tokio sprendimo rezultatai jau matyti: Egėjo jūroje migrantų vis mažiau, tačiau dabar vis daugiau darbo turi Italijos pakrančių apsaugos tarnybos.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros duomenimis, šiemet į Italiją iš Libijos jau atplaukė 17,5 tūkst. svetimšalių – net 40 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Paūmėjo migrantų srautas

Vien per Velykų savaitgalį Italijos pareigūnai netoli Libijos krantų sulaikė daugiau nei 3 tūkstančius migrantų.

O dabar baiminamasi, kad šiltėjantys orai ir ramesnės jūros dar labiau paskatins migrantus rinktis šį maršrutą į Europą.

Be to, Libijos pareigūnai taip pat grasina dar labiau paskatinsiantys šį srautą, jeigu ES nepadės Tripoliui kovoti su nelegaliais žmonių gabentojais.

Problemą pripažino ir susitarimu su Turkija anksčiau džiaugęsis Donaldas Tuskas.

„Negalime pamiršti, kad mūsų dar laukia didelis darbas: teks suvaldyti kitus migrantų maršrutus į Europą, tarp jų – ir vedančius per Viduržemio jūrą. Tai dabar svarbiausia“, – pabrėžė Europos Vadovų Tarybos prezidentas.

Libija kelia pavojų

300 kilometrų kelionė iš Libijos į Italiją yra kur kas pavojingesnė negu maršrutas tarp Turkijos ir Graikijos.

Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, kiekvienam pakeliui žuvusiam migrantui tenka 54 sėkmingai šią kelionę įveikę svetimšaliai. Egėjo jūroje aukos daug retesnės – vienam nuskendusiam pabėgėliui tenka 893 sėkmingi persikėlimai.

Tačiau šio maršruto bijo ir pati Europa. ES pareigūnai įspėjo, kad per Libiją šiais metais žemyną gali pasiekti dar beveik pusė milijono migrantų.

O Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas jau pagrasino Viduržemio jūroje atvykėlius baidyti ir karo laivais.

Be to, saugumo ekspertai prakalbo ir apie terorizmo grėsmę. Mat Libijos pajūrio mieste Sirte aktyviai veikia džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IV).

„Išlieka tikimybė, kad IV teroristai Libijoje bandys įsimaišyti į migrantų srautus, atvykstančius į Europą“, – įspėjo JAV veikiantis Kovos su terorizmu centras.

Ankstyvas graikų džiaugsmas

Į situaciją reaguoja ir nelegalūs migrantų gabentojai. Vokietijos dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ savaitgalį pranešė, jog šiuo nelegaliu verslu užsiimantys žmonės dabar siūlo naujus maršrutus iš Graikijos į Italiją.

Už persikėlimą per Adrijos jūrą galima pakloti nuo 3 iki 5 tūkstančių eurų. Šiuo pasiūlymu gali pasinaudoti nemažai migrantų, nes net 50 tūkst. jų vis dar yra įstrigę Graikijoje.

Tiesa, Graikijos pakrančių apsaugos pareigūnai taip pat negali visiškai atsipalaiduoti.

Nors po susitarimo su Turkija užfiksuotos kelios dienos, kai į Graikiją atplaukė triskart mažiau migrantų, atvykėlių skaičiai ir vėl didėja.

Vakar Graikijos valdžia paviešino duomenis, kad per pastarąją parą Lesbo, Samo, Chijo ir Koso salas pasiekė 766 žmonės.

Regis, sumažėjusį atvykėlių skaičių, dėl kurio praėjusią savaitę džiūgavo Europos Sąjungos valdžios atstovai, lėmė ne sėkmingai vykdomas Bendrijos planas, o prastesni orai.

Mat pagerėjus orų sąlygoms migrantai ir vėl plaukia bene taip pat aktyviai kaip anksčiau.

Dabar su šia problema reikės susitvarkyti ir Italijai. O orai pavasariop tiktai gerės. (AP, AFP, „EU Observer“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.