Už pasisakymus apie musulmones – aštrios kritikos banga

Prancūzijos moterų teisių

Prancūzijos moterų teisių ministrę (nuotr. dešinėje) užgriuvo kritikos banga ir raginimai atsistatydinti, kai ji palygino musulmoniškas skaras dėvinčias moteris su „vergijai pritariančiais negrais“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos moterų teisių ministrę (nuotr. dešinėje) užgriuvo kritikos banga ir raginimai atsistatydinti, kai ji palygino musulmoniškas skaras dėvinčias moteris su „vergijai pritariančiais negrais“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 3:38 PM, atnaujinta May 30, 2017, 11:58 PM

Internete buvo paskelbta peticija, kurioje vyriausybės vadovas Manuelis Vallsas raginamas nubausti Laurence Rossignol ir kurią per kelias valandas pasirašė beveik 18 tūkst. žmonių. Tuo tarpu įtakingiausia Prancūzijos musulmonų organizacija apkaltino ministrę pagalba džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IV).

Atrodo, lyg ji „norėtų padėti Daesho verbuotojams“, sakė prieš islamofobiją Prancūzijoje kovojančios organizacijos prezidentas Abdallah Zekri, pavartodamas menkinantį arabišką IV pavadinimą.

Ministrė „stigmatizavo“ tūkstančius moterų, pridūrė jis, ir „spjovė į veidą (pasaulietiškiems) Respublikos įstatymams, bandydama kištis į moterų aprangą“.

Šis konfliktas sulaukė dėmesio tinkle „Twitter“, kur buvo pažymėtas ministrės atsistatydinimo reikalaujančia žyma #RossignolDemission (#RossignolResign).

Prancūzijos musulmonių lyga taip pat pasmerkė ministrės žodžius, pavadindama juos „pavojingais ir neatsakingais“ bei primindama ministrei, kad musulmoniškas skaras ir šydus dėvinčios moterys yra dažniausios rasistinių išpuolių gatvėse aukos.

„Tai dar labiau stebina todėl, kad vyriausybė pradėjo (reklaminę) kampaniją prieš rasizmą, antisemitizmą ir islamofobiją“, – sakoma lygos pareiškime.

L.Rossignol, kuri taip pat yra šeimos ir vaikų reikalų ministrė, trečiadienį viename interviu radijui pabandė sušvelninti savo pasakytų žodžių prasmę.

Naujienų agentūrai AFP ji sakė, kad „n“ raide prasidedantis žodis yra užuomina į prancūzų filosofo Charleso Montesquieu traktatą „Apie negrų pavergimą“ (De l’esclavage des n?gres).

L.Rossignol skandalingas pareiškimas nuskambėjo, kai jos buvo paprašyta pasakyti savo nuomonę apie tai, kad didieji mados namai pasekė italų mados kūrėjų „Dolce & Gabbana“ pavyzdžiu ir pradėjo kurti apdarus, orientuotus į musulmoniškų šalių rinką, tarp jų hidžabus ir visą kūną dengiančius maudymosi kostiumėlius burkinius.

Ministrės liapsusą greitai pasigavo ir satyrikai. Komikas Olivier Perrinas pajuokavo, kad iš ministrės išeitų puiki JAV respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovė, nes D.Trumpas taip pat yra pagarsėjęs savo pareiškimais apie moteris ir musulmonus.

O.Perrinas anksčiau tinkle „Twitter“ paskelbė paveikslėlį, kuriame pavaizduotas gobtuvu galvą apsigobęs Kukluksklano narys, ištiesęs ranką nacistiniam pasveikinimui. Prie jo komikas pridėjo prierašą:“Laurence Rossignol linki jums geros dienos“.

Dienraščio „Le Monde“ karikatūrininkas Plantu taip pat sulaukė griežtos kritikos socialiniuose tinkluose, kai leido sau pajuokauti šia tema, pavaizdavęs dvi skarotas moteris, klausiančias, kada jos galėtų tikėtis dizainerių sukurtų sprogmenų diržų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.